In memoriam Dimitrie Știubei, absolvent de studii de marină la Constanța și pictor al mării

Sursa foto: wikipedia
  • Cariera sa militară a luat sfârșit la vârsta de 45 de ani, Știubei ocupându-se apoi doar de pictură
  • Primele lucrări ce i-au purtat semnătura artistică au fost realizate când avea 15 ani
 
Născut la Bacău pe 30 august 1901, Dimitrie Știubei a rămas cunoscut pentru picturile sale care au ilustrat peisajele marine.
 
Dimitrie Știubei este absolvent al Școlii Navale din Constanța, făcând parte din prima generație de absolvenți a acestei instituții, printre care se mai numără: Vasile Scodrea, Eugeniu Roșca, Ioan Bălănescu etc.
 
El a terminat cursurile în 1921 și a fost avansat în grad de puntist. Drept urmare, a fost repartizat la bordul monitorului „Alexandru Lahovari”, care se afla în serviciul Forțelor Navale Fluviale.
 
În 1924 a terminat Școala de aplicații a Marinei, fiind repartizat ulterior la bordul canonierei „Lt. Remus Lepri” din Divizia de Mare.
 
Cariera sa militară a luat sfârșit la vârsta de 45 de ani, Știubei ocupându-se apoi doar de pictură.
 
Primele lucrări ce i-au purtat semnătura artistică au fost realizate când avea 15 ani. Ele au fost acuarele ce reprezentau peisaje marine pe care artistul le-a văzut în vacanțele de vară petrecute la Techirghiol sau din excursia la Constantinopol și în insula Prinkipo din Marea Egee.
 
Prima expoziție personală a deschis-o la Galați, în anul 1922, iar în 1926 a debutat și la București, cu o expoziție ținută în Sala Dalles. Cu această ocazie, a fost remarcat de Petru Comarnescu, Alexandru Kirițescu, Jean Bart și Jean Alexandru Steriadi, în atelierul căruia a lucrat timp de zece ani.
 
Știubei a beneficiat din partea regenței României de o bursă de studii la Munchen, la Academia Knirr, unde a învățat pe parcursul a unui an și jumătate să-și perfecționeze tehnica portretului, dar și pictura marină. Dimitrie Știubei a absolvit academia în 1930.

 
Anul 1931 a însemnat pentru artist debutul expozițional la la Salonul Oficial din București.
 

Cu ocazia Expoziției Internaționale de la Paris din 1937, Dimitrie Știubei a fost decorat cu Legiunea de onoare în grad de cavaler.
 
În 1948 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și tot atunci a expus la salonul oficial din Helsinki. În următorii 18 ani, Dimitrie Știubei a expus doar în țară, cu precădere în București și Constanța.
 
Dimitrie Știubei a realizat lucrări de artă monumentală la Banca Națională a României, Gara Mogoșoaia, Gara de Nord, Gara Regală din Sinaia și compoziții pentru Palatul Regal, Muzeul Marinei Române din Constanța și Muzeul Militar Național din București.
 
Lucrările lui se găsesc și în afara granițelor țării, în colecții private și în muzee din Elveția, Anglia, Italia, Franța, Argentina, Germania, Turcia, Grecia, URSS, Danemarca, Suedia și Statele Unite ale Americii.
 
Dimitrie Știubei s-a stabilit în 1975 în Germania, țară în care a murit la data de 17 februarie 1986.

Citește și:

Originar din Medgidia Lucian Grigorescu, un pictor considerat ca „dintre cei mai interesanți, mai complecși și mai personali postimpresioniști” la nivel mondial


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiectele, pe masa consilierilor locali Două școli din Constanța, reabilitate energetic. Valoarea lucrărilor a fost majorată (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 644

Licitații publice O companie înființată anul trecut, câștigă deja al patrulea contract de la Primăria Constanța (DOCUMENT)

12 Aug 2023 1397

Școlile gimnaziale 6, 14 și 36 din Constanța High Construct Project SRL, încă 100.000 de euro de la Primăria Constanța (DOCUMENTE)

17 May 2023 1329

Imobilul școlii „Comandor Dimitrie Știubei” din Constanța, expertizat tehnic și geologic de SC High Construct Project SRL (DOCUMENTE)

06 Jan 2023 1388

Colecţie de pictură Dimitrie Ştiubei, tolba de vânătoare a lui Ceauşescu şi whisky-uri rare, la Muzeul de Istorie Constanţa

14 Jul 2015 2876

Pentru ce au votat asistații din cartierul Henri Coandă

25 May 2014 2233