La mulți ani, Gheorghe Băișan, vasluian legat de Tulcea prin intermediul învățământului

Sursa foto: Biblioteca „Panait Cerna” Tulcea
  • Pe 14 februarie, Gheorghe Băișan împlinește 67 de ani
 
Gheorghe Băișan s-a născut într-o zi de 14 februarie 1957, conform Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea. Este originar din Vaslui, dar studiile le-a terminat la Iași, fiind absolvent al Universității „Al. I. Cuza”, fiind parte din promoția de absolvenți a anului 1981.
 
A devenit apoi profesor de geografie la Școala Tibana, județul Iași, unde a profesat între 1981 – 1983. Gheorghe Băișan a venit ulterior în Dobrogea, în județul Tulcea, unde a predat la școala din satul Poșta (1983 – 1984). A rămas în Tulcea și a profesat la următoarele instituții de învățământ: școala din Mihail Kogălniceanu (1984 – 1985), Liceul „Spiru Haret” (1985 – 1987; 1990 – 1995) și Școala nr. 11 (1990 – 1995). La ultima, Băișan a fost profesor de geografie și de engleză.
 
Gheorghe Băișan a trecut apoi la Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, unde a îndeplinit funcțiile de: inspector școlar de geografie, inspector școlar de geografie – limba engleză, inspector școlar de limbi moderne, inspector școlar de geografie – management.
 
În aceste roluri, el participat la numeroase cursuri de formare în domeniul inspecției școlare și al management-ului educațional.
 
Pe lângă activitatea din sistemul de învățământ, Gheorghe Băișan este prezent și în publicistică. Este autor de epigrame și catrene, publicate în ziarele „Viața Buzăului” și „Acum”, dar și în revistele „Epigrama”, „Hohote” și „Ag pe rime”. De asemenea, este autorul dicționarului localităților din județul Tulcea.
 
Gheorghe Băișan a colaborat la periodice culturale și didactice precum: „Armonii”, „Secolul XXI”, „Daima”, „Duta”, „Steaua Dobrogei”.
 
S-a numărat printre fondatorii Asociației Scriitorilor „Aegyssus” din județul Tulcea.
 
Gheorghe Băișan a publicat două volume de catrene și epigrame. Este vorba despre: „Lupta cu morile de vânt” (Tulcea, Editura „Harvia”, 2005) și „Alifii pentru durerile de cap” (Tulcea, Editura „Karaograf, 2010).

 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene vol. IV; Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea
 
Citește și:
Axenia Hogea, figură notabilă pentru cultura tulceană, la ceas aniversar

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Tulcea Marinetek NSD SRL din Constanța, a fostului consilier județean Remus Cristy Băisan, contract cu Primăria Sfântu Gheorghe (DOCUMENT)

28 Aug 2023 1006

Cui cere demisia Cristy Băisan. „Am cerut situaţia la zi, însă niciodată nu mi s-a prezentat”

24 Mar 2017 3649

Lista candidaților PNL la Consiliul Județean Constanța

26 Apr 2016 10245

Interviu cu Gheorghe Moldovan, primarul comunei Albeşti, şi Remus Cristy Baisan PNL şi-a stabilit obiectivele - Spitalul Judeţean, revigorarea culturii şi infrastructura de gaze

15 Apr 2016 8165