Cultura

Lansarea volumului II al lucrării „Viața tăcută a naturii“ (1916-1946) Istoricul Ioan Opriș - „Doamna Doina Păuleanu este un bun de patrimoniu dobrogean, de-a dreptul!“ (galerie foto)

Una dintre cele mai proeminente figuri ale culturii de la malul mării - deși, de loc, se trage de la munte, din Brașov -, doctorul în istorie Doina Păuleanu a reușit să adauge, după un adevărat travaliu, un nou volum „de colecție“ nu numai în portofoliul său editorial, dar mai ales, conform opiniei specialiștilor, în tezaurul artei românești.
 
„Viața tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese și obiecte în pictura modernă românească“, cel de-al doilea volum semnat de criticul de artă Doina Păuleanu, a fost lansat la Muzeul de Artă din Constanța și a prilejuit întâlnirea cu un public de elită, între care s-a numărat prof. univ. dr. Corneliu Mihai Lungu și prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, membri ai Academiei Oamenilor de Știință din România. De altfel, chiar prezentarea a fost oferită de un reputat istoric român, de asemenea membru onorific al AOSR - prof. univ. dr. Ioan Carol Opriș.
 

Un altfel de Centenar... al ARTEI

 
În deschiderea evenimentului a vorbit Anca Ivașcu, redactorul-șef al Editurii Monitorul Oficial, sub auspiciile căreia a apărut acest impresionant album de artă. „Doina Păuleanu a reușit să transmită mai departe mesajul celor șase pictori prezentați în carte, o continuare a primului volum lansat în 2016, care a tratat perioada 1846 - 1916. Și pentru că cel de-al doilea volum se oprește la 1946, se poate spune că marchează un altfel de centenar, al artei. Așa cum numai doamna Păuleanu știe să o facă, cu un text extrem de bine documentat.
O carte nu este făcută pentru perioada de acum, ea are o viață mult mai lungă, cea a autorului, a editorului său și trebuie să ne îngrijim ca mesajul să fie unul corect, unul real. Vorbim de șase nume care ne-au făcut să fim mândri - Nicolae Tonitza, Francisc Șirato, Ștefan Dumitrescu, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Ion Theodorescu-Sion. Sunt două tipuri de tablouri aflate în proprietatea sau administrarea a peste 30 de muzee și colecționari particulari. Practic, am făcut în acest an Centenar un gest de solidaritate culturală, strângând în rândurile acestei cărți muzee importante din țară, colecții private, pe care altfel nu ați fi avut șansa să le cunoașteți, transmițând mai departe un mesaj: Da, România poate! Recunosc că îmi plac foarte mult lansările de aici, de la Muzeul de Artă din Constanța, pentru că întâlnesc oameni autentic interesați de ceea ce suntem noi, ca națiune, și de ce putem să transmitem mai departe”.
 

„Autoarea nu cere să fim specialiști în artă, ci doar să fim atenți la ceea ce a făcut artistul“

 
Cum spuneam, lansarea de... acasă, după cele două de la București, a fost onorată de prezența istoricului Ioan Opriș, care a declarat pentru ZIUA de Constanța: „Doamna Păuleanu este un bun de patrimoniu dobrogean, de-a dreptul, care ne impresionează cu al doilea volum dintr-o lucrare pe care o așteaptă istoria artei, în general. Eu, lucrând la Patrimoniu, spun că este un bun de tezaur. Să n-o dați, este non-exportabilă!
 
Lucrarea de față este una de suflet, pentru că fără suflet nu se poate așa ceva. Este o lucrare de profesionist, pentru că fără profesionism suntem amatori. Și când ne apucăm de ceva, ei bine, să ne închinăm acestui cuvânt: profesionism. Documentată ireproșabil, începând cu cronica de artă contemporană a artistului, cu imaginile de presă ale epocii, încheind cu documentarea de arhivă. Doamna Păuleanu este un scormonitor de biografii, de data aceasta remarcabile.
 
Fiind legată de muzeografie, autoarea știe ce înseamnă acela tezaur. Cei șapte artiști care sunt prezentați în volumul II, începând cu Tonitza și terminând cu Theodorescu-Sion, sunt toți cu lucrări de tezaur. Interpretările pe care le dă autoarea lucrărilor lor sunt ieșite din uzul istoriei artei. Este ochiul unui cunoscător în profunzime a picturii, dar este și cercetătorul de arhivă, care a consultat tot ce s-a publicat în presa vremii, toată cronica de artă susținută de condeie foarte mari, de la Arghezi până la Blazianu, Vianu, Busuioceanu.
Ne dă nouă, celor de astăzi, sensul valorii creatorilor de artă, dar și un elogiu colecționarilor.
 
Și nu în ultimul rând ne dă o lecție de patriotism, pentru că toți acești artiști sunt foarte buni români, ei slujesc filonul național, care este unul folcloric.
Dar mai are o mică particularitate: ne arată că noi suntem trecători și că arta e pe termen lungă, tinde spre nemurire, că bucură, nu supără. Arta îndeamnă la bine, nu la rău. Ori elogiul acesta, al artistului, puțini istorici de artă l-au știut face și mai ales să-l încadreze în vremurile contemporane lor.
 
Prin cele 220 de ilustrații admirabile după lucrările celor șase artiști, carte este una de ținut lângă tine, pentru a vedea frumosul și a te bucura de el, indiferent de ce servești ca profesiune, indiferent câtă cultură artistică ai. Autoarea nu cere să fim specialiști în artă, ci doar să fim atenți la ceea ce a făcut artistul“.
 
În finalul evenimentului - frumos îmbinat cu un microrecital la pian susținut de Maximilian Banu, proaspăt absolvent al Liceului Teoretic „Ovidius“, dar și cu un vernisaj de acuarelă semnat Sandu Dumitrescu -, dr. Doina Păuleanu a promis un al treilea volum din colecția „Viața tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese și obiecte în pictura modernă românească“.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul de Artă Populară Constanţa organizează la Vișina simpozionul „Memoria satului dobrogean”

20 Sep 2018 383

Muzeul de Artă Constanţa scoate la concurs un post vacant

07 Sep 2018 528

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Doina Păuleanu - „Adrian Rădulescu era un om pe care puteai conta, care ţinea la oamenii lui şi ştia să-i apere indiferent de ce s-a întâmplat“ (galerie foto)

07 Sep 2018 1054

La Muzeul de Artă din Constanţa Expoziţie de minerale cu mesaj umanitar - Preţuiţi planeta pentru frumuseţile pe care le oferă! (galerie foto)

10 Aug 2018 659

Tablouri de milioane de euro în muzeul de la Topalu. Cine va judeca dosarul

11 Jul 2018 424

La Muzeul de Artă din Constanţa Prima ediţie a evenimentului internaţional „Young Artists Piano Festival“

28 Jun 2018 827

„Constanţa - monumente istorice“, un volum-album ce repovesteşte istoria la prezent

25 Jun 2018 592

Din dragoste pentru tradiția și arta românească Cum sărbătorește Muzeul de Artă Populară Constanța, Ziua Universală a Iei (galerie foto)

20 Jun 2018 835

Eveniment editorial de excepţie, marca Doina Păuleanu. Academicianul Ioan Opriş, prezent la Muzeul de Artă

14 Jun 2018 878

Vernisajul expoziției „Gestul în xilogravură", la Muzeul de Artă

23 May 2018 795

Ziua Naţională a Argentinei sărbătorită în paşi de tango la Muzeul de Artă Constanţa

20 May 2018 751

„Colaje textile“, filosofie și energie creatoare în Postul Paștelui (galerie foto)

01 Apr 2018 670

„Spațiul sacru“ se deschide la Muzeul de Artă

27 Mar 2018 1435

O clădire în ruină de lângă Muzeul de Artă Populară din Constanţa ar putea fi reabilitată. Cum va arăta după finalizarea lucrărilor (document)

24 Mar 2018 2149

Imagini de la eveniment Serată culturală muzicală. „Muzica celestă a Unirii vine de peste Prut“ (galerie foto)

19 Mar 2018 1011

Vremea însorită i-a adus pe constănțeni la Târgul de Mărțișoare

01 Mar 2018 876

La Muzeul de Artă Populară S-a deschis târgul de mărțișoare realizate manual. Tradiție, bun-gust și prețuri imbatabile (galerie foto)

26 Feb 2018 929

Expoziție de mărțișor la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Feb 2018 704

Grupul italian M&P și Lelia Rus Pîrvan vor expune în premieră în România (galerie foto)

21 Feb 2018 1716

„Adam și Eva“, la Muzeul de Artă Populară Constanța

17 Feb 2018 745

Imagini de la eveniment La Constanța s-a deschis iNstantes - Festival Internațional de Fotografie de Avintes (galerie foto)

17 Feb 2018 1989

Culoare și credință Icoanele Sfântului Haralambie de la Muzeul de Artă Populară Constanța (galerie foto)

10 Feb 2018 1287

Fotoreportaj Urmările incendiului izbucnit la un imobil, situat în centrul municipiului Constanţa, în ziua de Crăciun (galerie foto+video)

26 Dec 2017 2975

Precizări de la ISU Dobrogea privind incendiul izbucnit, în seara de Crăciun, în centrul municipiului Constanţa. De la ce a pornit focul?

26 Dec 2017 3295

Atmosferă de sărbătoare la Muzeul de Artă Populară - costume de colindători și măști de urâți

21 Dec 2017 682

Concert de colinde la Muzeul de Artă Constanţa „Noapte de vis, timp preasfânt“

20 Dec 2017 1647

LIVE TEXT. Imagini de la eveniment Performanțele din 2016 ale scriitorilor dobrogeni, premiate

17 Dec 2017 1192

Festivitate de decernare a Premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor

15 Dec 2017 1535

Imagini de la eveniment Timp pentru Ovidius. „Cine spune că arta desenului s-a pierdut trebuie să vină să vadă această expoziție“ ​

11 Nov 2017 1274

Încă o zi în „Grădina cu îngeri“ (galerie foto)

26 Oct 2017 824

Spectacol de teatru „Ovidius a fost aici” și vernisajul expoziției „Publius Ovidius Naso la Pontul Euxin - bimilenar”, la Muzeul de Artă Constanța

23 Oct 2017 1469

Catalogul „Publius Ovidius Naso. Drumul Exilului“ a văzut lumina tiparului

16 Oct 2017 1844

​Ziua Armeniei, sărbătorită printr-un eveniment cultural de înaltă ținută la Muzeul de Artă Populară Constanța (galerie foto)

22 Sep 2017 1809

De Ziua Armeniei Pentru prima dată, un costum tradiţional armenesc va fi expus la Muzeul de Artă Populară Constanţa

21 Sep 2017 1571

Armenii, în premieră la Muzeul de Artă Populară Constanţa! Se anunţă o colaborare fructuoasă

21 Aug 2017 1758

Atmosferă de sărbătoare la Muzeul de Artă Populară. Se cântă din fluier și se lucrează la roata olarului (galerie foto + video)

14 Aug 2017 1700

Târg de Sântă Mărie la Muzeul de Artă Populară Constanța, locul unde tradițiile prind viață

10 Aug 2017 2288

În acest weekendTârg de țesături la Muzeul de Artă Populară Constanța

29 Jul 2017 2935

După 30 de ani Muzeul „Ion Jalea“... s-a îmbrăcat în haine noi (galerie foto)

16 Jun 2017 4907

Jocul cu... lumina pe stradă produce artă (galerie foto)

12 Jun 2017 1652

Invitație... „Într-un bazar sentimental“

01 Jun 2017 1514

Expoziţie de Pictură pe sticlă, desen şi ceramică „Copilărie, Joc, Culoare“, la Muzeul de Artă Constanţa

31 May 2017 1223

Lucrările rămân la Topalu, momentan Judecată pe tablouri de milioane de euro! Ce a decis Curtea Supremă

25 May 2017 1191

Muzeele constănţene aşteaptă oaspeţi... nocturni. Accesul vizitatorilor e gratuit

20 May 2017 2546

Drumul exilului lui Ovidius, refăcut printr-o expoziție-eveniment itinerată în patru țări

13 May 2017 2034

Corp nou cu două etaje şi sală de conferinţe Planuri măreţe pentru Muzeul de Artă din Constanţa. Ce spune Doina Păuleanu

10 May 2017 1161

Expoziția cu lucrările proiectului „Da’ De Ce (nu) îmi iubesc țara?“, găzduită de Muzeul de Artă Constanţa

17 Apr 2017 930

Pășiți în... gospodăria tradiţională din Dobrogea!

24 Mar 2017 1294

Muzeul de Artă Populară va fi restaurat (document)

16 Mar 2017 780

Ce note au primit managerul Muzeului de Artă și al Teatrului de Stat Constanța

06 Mar 2017 1520