Micro – expoziție la Muzeul Național de Istorie a României, formată din documente, fotografii, tablouri și partituri muzicale ale pianistei Carmen Petra-Basacopol



Muzeul Național de Istorie a României a anunțat că în patrimoniul instituției a intrat o nouă donație, formată din documente, fotografii, câteva tablouri, dar și partituri muzicale ce au aparținut marii compozitoare și pianiste Carmen Petra-Basacopol.
 
Cu acest prilej, Muzeul organizează sâmbătă, 25 mai 2024, de la ora 17:00, o micro – expoziție în care vor fi expuse piesele de mai sus, urmată de un recital extraordinar.
 
Despre Carmen Petra – Basacopol
 
Carmen Petra-Basacopol (1926-2023) s-a născut la Sibiu în familia Floașiu, membri ai Partidului Național Țărănesc și apropiați ai lui Iuliu Maniu.

Schimbarea regimului, persecutarea și arestarea liderilor țărăniști, au determinat-o ca în anul 1949, să-și schimbe numele din Floașiu în Petra, luând numele unchiului Ion Petra, locotenent de artilerie mort la Oituz. În anii 1945-1949, a studiat Filosofia la  Universitatea din București.

Cu un talent uriaș și cu perseverență a urmat, atunci când a fost posibil, deoarece în acei ani pentru a fi admis la o facultate prima cerință era un dosar corespunzător, Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, Secția Compoziție, pe care a absolvit-o cu Diplomă de merit în iunie 1956, la vârsta de 30 de ani, fiind declarată diplomat în arte, în specialitatea compoziție. A urmat o carieră de peste șase decenii de compozitoare, pianistă și apoi de profesoară la Conservator. A fost și a rămas până acum singura româncă cu un doctorat în muzicologie la Universitatea Sorbona din Paris, susținut în iunie 1976.

Activitatea sa de compozitoare a fost impresionantă, fiind autoarea multor concerte pentru harpă pentru care a avut o mare dragoste, vioară, violoncel, pian, dar și peste 200 de lieduri.

A fost căsătorită mai bine de jumătate de secol cu medicul Alexandru Basacopol, profesor universitar doctor, un medic de renume care a inovat în domeniul pneumologiei, având un fiu împreună. Domnul Paul Basacopol, fiul marii compozitoare, prim solist la Opera Națională, cu o importantă carieră internațională, a păstrat și adunat documentele mamei sale și le-a donat muzeului, fiind acum parte a patrimoniului muzeal. Printre bunurile culturale donate menționăm: diploma de bacalaureat, actul de schimbare a numelui, diploma de merit a Secției Compoziție a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București, afișe, partituri, fotografii de familie, picturi ale bunicii sale.

De-a lungul carierei, pianista și compozitoarea Carmen Petra-Basacopol a fost răsplătită cu o serie de premii și distincții naționale și internaționale, dar mai ales cu dragostea și admirația studenților și a publicului și, cu ajutorul acestei donații, cu amintirea contemporanilor.

 
„În memoria părinților săi, domnul Paul Basacopol donează muzeului o piesă de tezaur care va fi prezentată în premieră cu această ocazie.

Evenimentul din 25 mai 2024, va fi întregit printr-un recital extraordinar din opera compozitoarei susținut de minunații artiști care i-au fost
studenți și discipoli: Mihaela Stanciu, soprană, Opera Națională, dr. Claudia Codreanu, mezzosoprană, Valentin Vasiliu, bariton, Opera Națională și dr. Eliodora Falan, pianistă”, transmite Muzeul Național de Istorie a României.
 
Micro-expoziția Donația Colecției Carmen Petra-Basacopol este curatoriată de dr. Cristina Păiușan.
 
Citește și:
Muzeul Național de Istorie a României, participant la Ziua Porților Deschise la Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia prezintă expoziția „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere (1871-2021). Nicolae Iorga și Alba Iulia”

12 Jun 2024 396

Muzeul Național de Istorie a României este gazda lansării volumului „Roman Dacia and the Roman Army”, dedicat profesorului Liviu Petculescu

05 Jun 2024 436

Muzeul Național de Istorie a României este prezent la Bookfest – Salonul Internațional de Carte. Iată noutățile editoriale din acest an

28 May 2024 471

Muzeul Național de Istorie a României, participant la Ziua Porților Deschise la Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul”

24 May 2024 446

Muzeul Naţional de Istorie a României nu va organiza în acest an Noaptea Muzeelor

14 May 2024 612

Engolpionul din aur din colecția Muzeului Național de Istorie a României - o dovadă a prezenţei artei bizantine pe teritoriul ţării noastre

30 Apr 2024 678

Apariție editorială de excepție la Muzeul Național de Istorie a României

20 Apr 2024 580

La Muzeul Național de Istorie a României Expoziția „În jurul Atacului de la Smârdan. Pictori ai Războiului de Independență în colecția MNIR", își prelungește perioada de vizitare

13 Apr 2024 528

„Album de familie. Regii și reginele, principii și principesele României", catalog de colecție la Muzeul Național de Istorie a României

11 Apr 2024 517

Tezaurul de la Velț , județul Sibiu, din secolul V, este expus la Muzeul Național de Istorie a României

03 Apr 2024 512

Muzeul Național de Istorie a României Deschiderea expoziției „Philip de László

23 Mar 2024 739

Muzeul Național de Istorie a României Lansarea volumului „Un grup de aviație eroic. Grupul 7 Vânătoare „Comandor Alexandru Popișteanu (1940-1945 )”

23 Mar 2024 680

Muzeul Național de Istorie a României Deschiderea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”

22 Mar 2024 508

Expoziția deschisă la Muzeul Național de Istorie a României „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens”

20 Mar 2024 689

Muzeul Național de Istorie a României Voi ați văzut aceste zeițe?

16 Mar 2024 610