Născută la Hârșova Sandra Cotovu, scriitoarea al cărei debut literar a avut legătură cu George Topârceanu

Foto: Facebook Biblioteca Județeană Constanța
  • Sandra Cotovu a debutat în literatură în anul 1936, cu schițe publicate în „Însemnări ieșene”. Începuturile ei literare au fost legate de numele lui George Topârceanu. Scriitoarea a fost în corespondență cu el, până la decesul poetului din 1937
  • Sandra Cotovu a fost apreciată ca scriitoare atât de colegii din cenaclul „Sburătorul”, cât și de critici literari ca: I.M. Rascu, Mariana Vartic, Enache Puiu, Mihail Sevastos, toți remarcându-i calitățile literare, stilul elegant, minuțiozitatea descrierilor, construcția interioară a operei

  • În anul 1921, Sandra s-a căsătorit cu Virgil Cotovu, de meserie inginer și omul care a elaborat planurile de sistematizare ale porturilor Constanța, Midia și Mangalia

 
Scriitoarea Sandra Cotovu s-a născut în orașul Hârșova, județul Constanța, în iarna anului 1898, pe 9 ianuarie.
 
Ea a fost fiica lui Costache Oancea (exportator de cereale) și a Mariei Găitan, ambii originari din Brașov. Ei s-au mutat în regiunea Dobrogea, ca urmare a colonizării românești.
 
Sandra Cotovu a urmat școala primară în localitatea natală. Liceul l-a făcut la București, la Notre Dame de Sion.
 
În anul 1921, Sandra s-a căsătorit cu Virgil Cotovu, de meserie inginer și omul care a elaborat planurile de sistematizare ale porturilor Constanța, Midia și Mangalia.
 
Sandra Cotovu a debutat în literatură în anul 1936, cu schițe publicate în „Însemnări ieșene”. Începuturile ei literare au fost legate de numele lui George Topârceanu. Scriitoarea a fost în corespondență cu el, până la decesul poetului din 1937.
 
După ce s-a mutat cu soțul în București, la îndrumarea Ioanei Postelnicu, Sandra a intrat în cenaclul „Sburătorul”, condus de Eugen Lovinescu. Acolo, ea a legat prietenii cu nume ilustre ca: Felix Aderca, Ion Biberi, Otilia Cazimir, Petru Comarnescu, Vladimir Streinu, Șerban Cioculescu, sau Geo Bogza. Cea mai apropiată persoană i-a fost Otilia Cazimir, cu care a păstrat corespondențe până în 1960.
 
Însoțindu-și soțul în călătoriile lui profesionale, Sandra Cotovu a vizitat Turcia, Egipt, Grecia, Italia, Franța, notând impresii pe care le-a folosit în creațiile literare. Cu toate acestea, partea descriptivă a romanelor este legată predominant de Hârșova, orașul rămânându-i cea mai dragă amintire.
 
Sandra Cotovu a fost apreciată ca scriitoare atât de colegii din cenaclul „Sburătorul”, cât și de critici literari ca: I.M. Rascu, Mariana Vartic, Enache Puiu, Mihail Sevastos, toți remarcându-i calitățile literare, stilul elegant, minuțiozitatea descrierilor, construcția interioară a operei.


 
Redăm titlurile volumelor publicate de constănțeană: „Jocuri de apă” – roman, București, 1938; „Fascinația” – roman, București, 1943; „Vijelie” – roman, București, editura „Casa Școalelor”, 1947 (reeditare: București, editura „Minerva”, 1985).
 

Scriitoarea a decedat în ziua de 17 iulie 1987, la București.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol IV
 
Citește și:

Originar din HârșovaNicolae Papatanasiu a rămas în istorie pentru volumele sale și emisiunea pentru copii de la Teatrul Radiofonic de Vară

Virgil Teodorescu, poet originar din Constanța și traducător al unor autori de renume

Constantin Bejenaru împlinește 76 de ani. Viața scriitorului notabil pentru literatura dobrogeană

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.