Omagiu pentru Boris Caragea – sculptorul român care a creat, printre altele, „Monumentul Victoriei“ din Parcul Primăriei Constanța (galerie foto)


 
  • Boris Caragea este una dintre personalitățile marcante ale artei și culturii din orașul de la malul mării. Astăzi se împlinesc 39 de de ani de când a plecat dintre noi unul dintre marii sculptori români.
Boris Caragea a fost un sculptor român, membru corespondent al Academiei Române din București. S-a născut pe 24 ianuarie 1906, într-o familie necăjită, fiu al unui muncitor portuar, care ducea cu greu traiul vieții din Balcic, Bulgaria. La vârsta de 10 ani a rămas orfan. A învățăt ce înseamnă munca, încă de mic. A fost barcagiu și pescar, iar înclinația de sculptor i-a fost descoperită pe vremea când modela în lut și nisip.

Între anii 1924 – 1925, după Primul Război Mondial, a luat lecții de desen cu Hrandt Avakian, pictorul armean. Sculptorița Zoe Băicoianu a zărit, în el, talentul și l-a susținut să meargă mai departe la studii. A ajuns, astfel, să facă Școala de Arte Frumoase din București, unde a deprins tehnici de sculptură de la profesorii săi, Frederic Storck și Oscar Han.

Problemele financiare l-au apăsat și în timpul studiilor. A fost la un pas să renunțe la școală, însă Oscar Han l-a ajutat să-și ia examenele din doi ani într-unul singur.
După finalizarea studiilor, în 1932, a câștigat bursa Paciurea. În acest fel, a reușit să se perfecționeze în domeniul sculpturii lucrând în atelierul maestruilui Dimitrie Paciurea, timp de doi ani.

Numele lui semnează mai multe lucrări emblematice din Constanța, din alte orașe ale României, dar și de peste hotare precum: „Monumentul Victoriei“ (la Constanţa), „Discobolul“ (la Bucureşti şi la Constanţa), „Descătuşarea“ (la Iaşi), „Maternitate“ (la Eforie), „Înotătoarea“ (Mamaia), „Muzica“ (la Bucureşti, basorelief pe faţada Operei), „Pescar“ (la Neptun), „Rod“ (la Eforie), „Fraţii Buzeşti“ (la Craiova), „Femeie cu harfă“ (la Bucureşti), „Femeie cu liră“ (la Bucureşti), „Ultima săgeată“ (la Caliacra, Bulgaria), „Enescu (la Detroit, SUA şi Bucureşti) etc.

El a lăsat Constanţei lucrarea „Aruncătorul de disc“, amplasată în faţa instituţiei Sălii Sporturilor, după ce, iniţial, fusese pe faleza Cazinoului. De asemenea, „Monumentul Victoriei“, realizat din bronz şi inaugurat în 1968 în Parcul Primăriei Constanţa, care glorifică lupta antifascistă a poporului român, îi aparţine aceluiaşi Caragea.

Anul 1933 a reprezentat pentru el startul carierei la nivel de sculptor recunoscut. Imediat după absolvirea Academiei, și-a expus primele lucrări de sculptură mică la Salonul Oficial. S-a făcut remarcat ușor prin construcția volumelor și finețea modelajului.

Un an mai târziu și-a deschis prima expoziție de lucrări cu subiect folcloric în care a expus și câteva de inspirație dobrogeană: „Femeie cu cobiliță“, „Dans dobrogean“ sau „Pescarii“. În același an, a plecat într-o călătorie de studii de-a lungul coastelor Mării Mediterane. S-a oprit la Constantinopol, Atena, Alger, Marsilia, Cassis și Neapole.

Anul 1937 i-a adus un premiu pentru sculptură obținut din partea Ministerului Artelor. Boris Caragea a devenit un reprezentant de seamă al realismului socialist, dedicându-se spațiului exterior, propice ansamblurilor arhitectonice. A fost ales președintele Uniunii Artiștilor Plastici, iar în anul 1962 a fost numit președintele Consiliului artelor plastice din cadrul Comitetului de Stat pentru cultură și artă.

A devenit membru corespondent al „Academiei Republicii Populare Române“ în 1955 și a primit titlul de „Maestru emerit al artei“, „Artist al poporului“, fiind laureat, de asemenea, în mai multe rânduri, al „Premiului de stat“.


Se dovedește a fi unul dintre cei mai buni sculptori ai vremii, motiv pentru care a primit numeroase comenzi oficiale, realizând lucrări plastice monumentale, printre care două statui reprezentându-l pe George Enescu sau „Statuia lui Lenin“, dezvelită la 21 aprilie 1960 și care a vegheat, timp de trei decenii, Casa Scânteii din București.

Ca un om bun, a dorit să dea mai departe din înțelepciunea sa acumulată din experiențele proprii. A fost profesor, timp de un sfert de veac, la Catedra de sculptură a Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu“ din Bucureşti. A expus la bienalele de la Veneţia în anii 1954, 1956, 1964, în Belgia, Bulgaria, Cehoslovacia, Egipt, Franţa, Germania, Italia, U.R.S.S. etc.

La vârsta de 76 de ani, Boris Caragea s-a stins din viață la București, în glorie. Lucrările sale au rămas veritabile peste timp, în orașul de la malul mării și nu numai.
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța

Citește și:

#citește Dobrogea: Boris Caragea, sculptorul de repere

#citeșteDobrogea: Boris Caragea și efigiile Constanței

Sculptorul român Boris Caragea, cel care a adus Constanţei şi Dobrogei „Aruncătorul de disc“ şi „Monumentul Victoriei“

 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

In memoriam Boris Caragea, sculptorul care și-a câștigat existența încă din copilărie

11 Jan 2023 1660

In memoriam Boris Caragea, sculptorul care a lăsat moștenire Constanței opere de mare valoare

08 Aug 2022 3203

#citeșteDobrogea Boris Caragea (1906-1982), reputat sculptor dobrogean, membru al Academiei Române

11 Jan 2022 3180

#citește Dobrogea Boris Caragea, sculptorul de repere

11 Jan 2021 4002

#citeșteDobrogea Boris Caragea și efigiile Constanței

08 Aug 2020 2812

Destinații de week-end cultural Un celebru sculptor cu origini dobrogene expune, în premieră, la Muzeul de Artă

08 Aug 2020 4304

#citeşteDobrogea „Boris Caragea era un om senin, foarte frumos şi generos”. 114 ani de la naştere

11 Jan 2020 5460

Sculptorul român Boris Caragea, cel care a adus Constanţei şi Dobrogei „Aruncătorul de disc“ şi „Monumentul Victoriei“

11 Jan 2019 3578

#citeşteDobrogea 112 ani de la naşterea sculptorului dobrogean Boris Caragea

11 Jan 2018 2697

#scrieDobrogea „Victoria“ din bronz de la Constanța a trecut proba timpului (galerie foto)

08 Dec 2017 2973

1963 Lucrare de Artă Monumentală în fața Complexului Comercial Perla Autor Boris Caragea

19 Nov 2017 1320

constantaoldcity.blogspot.ro Lucrările pierdute ale Zoei Băicoianu şi ale lui Boris Caragea

27 Nov 2015 2454

Ştiaţi că...? Se împlinesc 33 de ani de la moartea sculptorului Boris Caragea

08 Aug 2015 2075