Originar din Constanța Mikayel Sarian, personalitatea consacrată ca profesor universitar

  • Mikayel Sarian, zis și Miche, s-a născut în comuna Grădina, județul Constanța, la data de 30 septembrie 1902
  • Începând cu anul universitar 1952 – 1953, Mikayel Sarian a renunțat la toate funcțiile legate de inginerie și cercetare, consacrându-se definitv activității de profesor universitar și șef de catedră
Mikayel Sarian, zis și Miche, s-a născut în comuna Grădina, județul Constanța, la data de 30 septembrie 1902.
 
A fost trimis la școală la împlinirea vârstei de 7 ani, în municipiul Constanța. În urbea pontică, Miche Sarian a locuit în gazdă la familia lui K.H. Zambaccian, rudă din partea mamei.
 
După ce a terminat școala primară, s-a înscris la Liceul „Mircea cel Bătrân”, însă din cauza izbucnirii Primului Război Mondial, a fost nevoi să-și întrerupă studiile.
 
De teama trupelor turcești care amenințau porțile Constanței, familia Sarian s-a refugiat în Rusia, la Simferopol și au revenit în fostul Tomis după încheierea ostilităților.
 
Miche Sarian a absolvit liceul în anul 1922, participând după reluarea studiilor la  faza  pe  ţară  a  concursului  organizat de „Gazeta Matematică”, unde a obţinut doi ani la rând premiul I, devansându-şi astfel colegii de generaţie, Grigore Moisil şi Miron Nicolescu, viitori mari academicieni. 
 
În anul 1927, viitorul profesor absolvea cursurile de la Școala Politehnică București, obținând titlul de inginer electro – mecanic.
 
S-a angajat la atelierele CFR Grivița – locomotive și la Direcțiunea Atelierelor CFR, aici fiind inginer subinspector.
 
Din 1936 până în 1942 a fost subșef al Serviciului Tehnic de Instalații din Direcția de Studii CFR, iar între 1942 – 1944 a fost șef al Serviciului Independent al Pregătirii Profesionale a personalului CFR.
 

Pe lângă activitatea de inginer, Sarian s-a evidențat și pe ramura didactică și științifică.
 
În 1929, el a fost numit asistent suplinitor la cursul de geometrie analitică, la catedra academicianului Dimitrie D. Pompeiu, de la Școala Politehnică. Ulterior, în 1932 s-a înscris la concursul pentru ocuparea postului de asistent cu titlu provizoriu, cu lucrarea „Variația câmpului magnetic într-un punct oarecare din planul unui circuit de formă circulară parcurs de un curent și fluxul care străbate circuitul”.

 
Mikayel Sarian a fost numit în data de 18 februarie 1942 conferențiar suplinitor la catedra de Matematici Superioare și Aplicate. Un an mai târziu, a solicitat să fie transferat la catedra de mașini a Politehnicii, acolo fiind conferențiar suplinitor la Cursul General de Mașini. În 1948 a fost încadrat ca profesor suplinitor la catedra de „Mecanică Tehnică” la Facultatea de Electrotehnică și în 1949 a fost încadrat profesor suplinitor la catedra de Matematică – Fizică – Mecanică și Rezistența Materialelor de la Facultatea de Chimie Industrială.
 
Începând cu anul universitar 1952 – 1953, Mikayel Sarian a renunțat la toate funcțiile legate de inginerie și cercetare, consacrându-se definitv activității de profesor universitar și șef de catedră.
 
Miche Sarian a scris şi publicat numeroase studii, monografii, cursuri universitare şi culegeri de probleme.
 
El a murit în 1990, pe 21 iulie.
 
Citește și:
#DobrogeaDigitală Un profesor uitat - Mikayel (Miche) Sarian
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaDigitală Un profesor uitat - Mikayel (Miche) Sarian

30 Sep 2021 2751