Patru spectacole în luna aprilie la Teatrul de Stat Constanța, printre care și noua producție, „Casa Bernardei Alba”

  • În a doua lună de primăvară, Teatrul de Stat Constanța le va oferi iubitorilor de cultură patru spectacole. Printre acestea se află două care au avut premiera în 2023, unul care a fost jucat pentru prima dată la sfârșitul lui februarie și o producție ce va fi lansată chiar în luna următoare


Teatrul de Stat Constanța se pregătește să tragă cortina peste luna martie, însă are deja pregătite reprezentațiile pentru aprilie.


În a doua lună de primăvară, Teatrul de Stat Constanța le va oferi iubitorilor de cultură patru spectacole. Printre acestea se află două care au avut premiera în 2023, unul care a fost jucat pentru prima dată la sfârșitul lui februarie și o producție ce va fi lansată chiar în luna următoare.


Toate evenimentele se vor juca în Sala Studio a Teatrului de Stat și vor începe la ora 19:00.


Prezentăm mai jos detalii despre spectacolele pe care le puteți vedea în aprilie:
 


Despre „Trilogia belgrădeană”


Este spectacolul de debut al lunii aprilie, programat, vineri, pe 5, cu următoarea distribuție: Ștefan Mihai, Lucian Prasti – Kika Jovic; Theodor Șoptelea, Octavian Mateiciuc – Mica Jovic; Mihaela Velicu, Sorina Toma – Sanja; Sorina Toma, Georgiana Oancea – Ana Simovici; Lucian Iftime, Roberto Savu – Miloș; Ecaterina Lupu, Alexandra Babă – Kacia; Andrei Bibire, Romulus Samfiroiu – Dule; Vlad Lință, Gabriel Roșu – Jovan; Cristiana Luca, Alexandra Turcin – Mara; Alina Manțu, Denisa Todireanu – Alena; Cătălin Bucur, Theodor Șoptelea – Daca.Jucat prima oară pe 11 aprilie 2023, „Trilogia belgrădeană” a fost prezentat ca un spectacol de licență al promoției 2023 de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, cu o distribuție formată din studenți.
Potrivit site-ului TSC, „Trilogia belgrădeană” propune trei istorii – una din Cehia, una din Australia și una din Statele Unite ale Americii, trei povești cu oameni care ar vrea să fie acasă, în Belgrad, în Serbia, dar e război și când e război, ca să fii în viață, e mai bine să fii în altă parte.Spectacolul a avut reprezentații la Festivalul Unscene al Universităților de Arte, Miercurea – Ciuc, 2023 și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, 2023.Echipa de producție este formată din: Erwin Șimșensohn – regia Lăcrămioara Dumitrașcu – scenografia Alexandru Bibere – lighting design Alex Popa și Eduard Lupu – sound design.

 

Despre „10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”


Pe 6 și 7 aprilie, echipa teatrului de la malul mării propune, așa cum arată pe site, „un tărâm al visului. Nostalgie după un trecut pe care nu l-am trăit. Sau pe care l-am uitat. O curatoare de artă contemporană, fostă cântăreață în tinerețe, câștigă selecția pentru a reprezenta România la Bienala de Artă din Veneția, cu instalația ei performativă numită „10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”. De-a lungul celor șase luni petrecute în Veneția, 10 performeri închiși în expoziție retrăiesc amintiri reale sau ficționale din istoria muzicii ușoare românești, petrecute (sau nu) la Mamaia, legate de vedete iconice, dar mai ales de destinele artistice mici, neîmplinite.”Distribuția acestui spectacol este formată din: Florin Aioane, Liliana Cazan, Dana Dumitrescu, Laura Iordan, Lucian Iftime, Cristiana Luca, Ecaterina Lupu, Luiza Martinescu, Ștefan Mihai, Ramona Niculae, Mirela Pană și Theodor Șoptelea.În echipa de producție se află: Gabriel Sandu și Elena Morar (regizori), Miruna Croitoru (scenografie, video, lighting design), Alexandru Neș (sound design și adaptare muzicală), Stela Cocârlea (coregrafie), Inga Postolache (pregătire muzicală) și Nicoleta Ivan (asistență scenografie).

 

Despre „A douăsprezecea noapte”


A avut premieră în 28 februarie 2024, este regizată de Andrei Șerban, după piesa lui William Shakespeare și pentru luna aprilie are reprezentații în datele de 12, 13 și 14 aprilie.


„Confuzia identitară, ce poate fi mai actual și, totodată, mai shakespearian? Aproape toate personajele din „A douăsprezecea noapte” își asumă o altă identitate, ceea ce dă naștere la confuzie, neînțelegeri și chiar iubire. Fiecare înșală și este înșelat la rândul său. Viola este prima care se deghizează în bărbat, își ia numele Cesario și, ca servitor al unui alt bărbat, Orsino, se îndrăgostește de el. Tot în haine de bărbat, ca emisar al lui Orsino, Viola se apropie de Olivia și devine ținta iubirii ei, formând, astfel, un ciudat triunghi afectiv, în care Viola îl iubește pe Orsino, Orsino o iubește pe Olivia, iar Olivia, pe Viola. Cât este iubire și cât este iluzie în aceste legături romantice?”, se arată în descriere.


Actorii distribuiți în acest spectacol sunt: Andrei Bibire – Orsino, Cristiana Luca – Viola, Theodor Șoptelea, Vlad Lință – Sebastian, Iulian Enache – Antonio, Mihaela Velicu – Olivia, Liviu Manolache – Sir Toby Belch, Ecaterina Lupu – Maria, Cătălin Bucur – Sir Andrew Aguecheek, Marian Adochiței, Emilian Oprea – Malvolio, Ștefan Mihai – Feste, Alina Manțu, Georgiana Mazilescu – Curio / o femeie la curtea Oliviei, Georgiana Mazilescu, Alina Manțu – Valentin / un polițist, Florentin Roman – căpitan / un polițist.


Andrei Șerban i-a avut în echipa de producție pe: Daniela Dima (regizor asociat), Carmencita Brojboiu (scenografie), Cristian Niculescu (lighting design), Alex Popa (sound design) și Mihaela Velicu (momente coregrafice).

 

Despre „Casa Bernardei Alba”


Cea mai nouă producție a Teatrului de Stat Constanța se va juca pe 26 aprilie (avanpremieră) și 27 aprilie.„Bernarda Alba a decretat că reputația trebuie apărată cu orice preț, chiar al fericirii tuturor celor opt femei închise între ziduri. Ferestrele zăbrelite nu îngăduie decât iluzia libertății, iar banii stau la baza proiectatei căsătorii dintre cele mai râvnit tânăr din sat și cea mai în vârstă dintre surori. Și dacă iubirea s-a născut în alte inimi, ce altceva poate fi iubirea, decât un simptom al libertății, care trebuie ucisă din fașă în orice spațiu concentraționar?”, se menționează în descrierea spectacolului.„Casa Bernardei Alba” îi va aduce în fața publicului pe următorii actori: Luiza Martinescu, Mirela Pană / Luiza Sarivan, Mihaela Velicu, Laura Iordan, Alina Mantsu, Ecaterina Elena Lupu, Cristiana Luca și Otilia Nicoară.Echipa de producție este formată din: Diana Mititelu – regia; Alexandra Budianu – scenografia; Cristi Niculescu – lighting design și Sorina Mihaela Toma – regia tehnică.Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul mystage.ro


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, nominalizat la Gala Premiilor Radio România Cultural

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

RAJA Constanța Apa, oprită pe strada Mircea cel Bătrân. Vezi în ce interval de timp

22 May 2024 501

S-a încheiat evaluarea pentru perioada 2019-2024 Notă maximă pentru managerul Teatrului de Stat Constanța! (DOCUMENT)

20 May 2024 534

Teatrul de Stat din Constanța achiziționează servicii de pază!

20 May 2024 349

Teatrul de Stat Constanța este prezent la Baia Mare, pentru Festivalul Aproape. Ce spectacol va pune în scenă

13 May 2024 439

S-a încheiat stagiunea 2023 – 2024 a Teatrului de Stat Constanța. Urmează reprezentații la mai multe festivaluri naționale și renovarea Sălii Studio

02 May 2024 811

Aras Nurgian vrea să construiască un bloc de cinci etaje pe bulevardul Ferdinand, vizavi de Teatrul de Stat Constanţa pe locul clădirii istorice „Casa cu iederă“

02 May 2024 731

Premiile UNITER se decernează în această lună Până când pot fi votați Ramona Niculae și Ștefan Mihai, nominalizații Teatrului de Stat Constanța

01 May 2024 738

Un spectacol din repertoriul Teatrului de Stat Constanța, selectat pentru Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

29 Apr 2024 520

Licitația pentru continuarea lucrărilor, lansată abia zilele trecute Reabilitarea imobilului Teatrului de Stat Contanța, departe de a se termina în 2024!

28 Apr 2024 624

Teatrul de Stat Constanța readuce, după 50 de ani, spectacolul „Casa Bernardei Alba”, pe scena pontică

18 Apr 2024 703

Teatrul de Stat Constanța caută colaboratori pentru proiectele derulate pe perioada verii. Unde trimiți CV-ul

09 Apr 2024 572

Actor al Teatrului de Stat Constanța La mulți ani, Mihai Sorin Vasilescu!

29 Mar 2024 718

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, nominalizat la Gala Premiilor Radio România Cultural

25 Mar 2024 874

„Memoria apei”, o tragicomedie excepțională, pe scena Teatrului de Stat Constanța

23 Mar 2024 845

„Casa Bernardei Alba” de Federico Garcia Lorca, noul spectacol pregătit de Teatrul de Stat Constanța (GALERIE FOTO)

17 Mar 2024 692