Personalități Constanța Elena Gurgulescu, actrița Dramaticului din Constanța premiată pentru cea mai bună interpretare în rol feminin


 
  • În postura de actriță a Dramaticului constănțean, ea a câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare a unui rol feminin, pentru rolul Maria din „Nu ne naștem toți la aceeași vârstă”
  • Cea mai lungă parte a carierei actoricești a petrecut-o la Constanța, la Teatrul Dramatic. Publicul din orașul pontic a putut urmări performanțele Elenei Gurgulescu din 1975 până în anul 1998
  • A primit o diplomă pentru merite deosebite în slujba scenei constănțene, acordată de Primăria Municipiului Constanța și Teatrul „Ovidiu” Constanța
 
Elena Gurgulescu s-a născut la Galați, în familia lui Vasile și Edvochia Buhociu, în ziua de 29 iunie 1938.
 
În orașul natal, ea a absolvit Școala Generală nr. 7 și Liceul „Vasile Alecsandri”. A urmat apoi o carieră în artă, formată pe băncile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. A terminat IATC în anul 1965, clasa lui Dem Rădulescu.
 
Primele roluri ca actriță le-a avut pe scena Teatrului Național Craiova, unde a fost angajată timp de patru ani (1965 – 1969). La teatrul din Bănie, Elena l-a întâlnit pe Titus Gurgulescu, coleg de breaslă și mai târziu soțul ei.
 
Cei doi au jucat împreună și pe scena Teatrului „Al. Davila” din Pitești (1969 – 1971), respectiv la Teatrul „Maria Filotti” Brăila (1971 – 1975).
 
Cea mai lungă parte a carierei actoricești a petrecut-o la Constanța, la Teatrul Dramatic. Publicul din orașul pontic a putut urmări performanțele Elenei Gurgulescu din 1975 până în anul 1998.
 
Enumerăm câteva dintre rolurile interpretate de Elena Gurgulescu: Cleopatra („Cezar și Cleopatra” de George Bernard Shaw); Mirandolina („Hangița” de Carlo Goldoni); Ea („Nu sunt Turnul Eiffel” de Ecaterina Oproiu); Gwendolin („Bunbury” de Oscar Wilde); Irmsky („Viforul” de Barbu Ștefănescu – Delavrancea); Maria („Nu ne naștem toți la aceeași vârstă” de Tudor Popescu); Veta („O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale); Iocasta („Oedip” scenariu de Vasile Cojocaru, după autori antici); Wanda („Gaițele” de Al. Kirițescu); Prastagora („Adunarea femeilor” de Aristofan); Leonie („Părinții teribili” de Jean Cocteau); Ludmila („Cercul pătrat” de Valentin Kataev); Neera („Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri); Sarmidaza („Tropaeum Traiani” de Grigore Sălceanu).
 
Elena Gurgulescu a apărut și în pelicule de renume ale vremii precum: „Parașutiștii”; „Haiducii”; „Răpirea fecioarelor”; „Răzbunarea haiducilor”; „Haiducii lui Șaptecai”; „Zestrea domniței Ralu”; „Săptămâna nebunilor”; „Dincolo de nisipuri”; „Toate pânzele sus”.
 

Interpretarea rolului Maria din spectacolul „Nu ne naștem toți la aceeași vârstă” i-a adus premiul pentru cea mai bună interpretare a unui rol feminin, în cadrul Festivalului dramaturgiei românești de la Timișoara, din 1983.
 
A primit o diplomă pentru merite deosebite în slujba scenei constănțene, acordată de Primăria Municipiului Constanța și Teatrul „Ovidiu” Constanța.

 
Citește și:
Titus Gurgulescu, actorul cu o carieră de aproape două decenii pe scena Teatrului de Stat Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.