Se pune piatra de temelie pentru manastirea Sfantul Apostol Filip

1172610492.jpg

Crestinii ortodocsi ii praznuiesc in aceasta zi pe Sfintii Ioan Casian si Gherman. In Dobrogea, aceasta sarbatoare este marcata de o serie de manifestari religioase.

Intemeietorul monahismului din Franta, Sfantul Ioan Casian, este originar din Dobrogea. Nascut in anul 360, in zona podisului Casimcei, Sfantul a pustnicit in pestera care azi ii poarta numele, situata intre localitatile Targusor si Cheile Dobrogei. In momentul actual, in vecinatatea pesterii se afla o manastire. Vizitata chiar si in timpul prigoanei comuniste, pestera a devenit astazi unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru credinciosii din tara, dar si din strainatate. Ieri seara, la Manastirea Pestera Sfantului Ioan Casian a avut loc slujba de Priveghere, urmata de Taina Sfantul Maslu, iar la miezul noptii, in pestera Sfantului Ioan Casian, a avut loc Sfanta Liturghie, oficiata de arhimandritul Andrei, Exarh al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu obstea manastirii Sfantului Ioan Casian. Astazi, de la ora 08.00, Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, oficiaza Sfanta Liturghie arhiereasca la Manastirea Sfantul Ioan Casian. In aceasta seara, I P S Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sfinti locul si va pune piatra de temelie pentru manastirea Sfantul Apostol Filip. Locasul de cult urmeaza a fi ridicat in vecinatatea vechiului centru episcopal de la Adamclisi, devenind o marturie a continuitatii crestinismului dobrogean. In acest asezamant monahal vor fi depuse moastele celor cinci Sfinti Martiri descoperite intr-una dintre bazilicile cetatii. Martirizati cel mai probabil pe la sfarsitul secolului al III-lea, trupurile lor au fost aduse mai tarziu si depuse in cripta. Este vorba despre o practica bisericeasca din secolele V-VI, continuatoare a vechiului obicei prin care datorita persecutiei crestinilor Sfanta Liturghie (frangerea painii) se oficia pe morminte apartinand sfintilor. Ion Barnea a descoperit, in plina perioada comunista, sub altarul uneia dintre cele sapte bazilici, o cripta. Pe peretele criptei erau doua litere, in limba greaca, inscriptionate cu vopsea rosie, indiciu ca numele martirilor fusesera scrise. La solicitarea Arhiepiscopului Tomisului, Institutul Antropologic din Bucuresti a redat cultului moastele celor cinci Sfinti Martiri de la Adamclisi. Credinciosii constanteni vor avea ocazia sa-i cinsteasca dupa aproape 35 de ani de la descoperire.

Scris de: {autor}M.S. {/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1372

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 917

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1656

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 878

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 921

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 946

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2571

Primăria Constanța Încep lucrările de reabilitare în zona Dacia și Trocadero

20 Dec 2023 1047

Pe străzile din Constanța şi-au făcut apariţia primii vestitori ai Crăciunului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Dec 2023 3757

Constanța Atenție șoferi! Circulație restricționată în intersecția de la ICIL pentru desfășurarea lucrărilor de asfaltare

16 Nov 2023 887

Știri Constanța Lucrările de modernizare și reabilitare a bulevardului 1 Decembrie 1918 continuă în zona ICIL! Restricții de trafic

15 Nov 2023 1728

Știri Constanța Se lucrează zilele acestea în zona ICIL

10 Nov 2023 766

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2371

Incendiu parcare LIDL Constanța Căruciorul unui bebeluș scos de pompieri dintr-o mașină în flăcări (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 2709

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu auto în parcarea Lidl din zona ICIL! (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 3164