Zilele Europene ale Patrimoniului, marcate la Constanța de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“


În fiecare an, în luna septembrie, milioane de cetățeni din întreaga Europă sunt invitați să viziteze monumente istorice sau să participe la evenimente prin care să descopere patrimoniul cultural, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la inițiativa comună a Consiliului Europei și a Uniunii Europene.
 
În România, evenimentul este marcat începând cu anul 1992, aflându-se în 2019 la cea de-a XXVII-a ediție.
 
Potrivit Ministerul Culturii și Identității Naționale, tema din acest an este „Biblioteca, arhiva, trezorieri de patrimoniu cultural”, în contextul în care 2019 a fost declarat (prin efectul Legii 357/2018) ”Anul cărții”; s-a lansat cu acest prilej, la nivel național, programul „România Citește”, pentru promovarea lecturii în școli și încurajarea dezvoltării abilităților de concentrare, dezvoltare a vocabularului, a cunoștințelor, exprimarea emoțiilor, a empatiei și a imaginației, a sensibilității pentru cultură și valorile sale.
 
Patrimoniul cultural comun al Europei este dinamic și se îmbogățește nu doar prin redescoperirea rădăcinilor comune ale popoarelor și națiunilor europene, ci și prin continua evoluție a inițiativelor și programelor dedicate, printre care și Zilele Europene ale Patrimoniului.
 
Pentru startul manifestărilor ZEP, a fost aleasă luna septembrie, care coincide cu începutul anului școlar, facilitându-se astfel participarea elevilor la manifestările culturale având în centrul atenției biblioteca sau arhivele.
 
În Constanța, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” împreună cu toate filialele sale din teritoriu vor organiza evenimente de prezentare a patrimoniului bibliofil, atât prin intermediul lecturilor publice, cât și prin alte modalități atractive de transmitere a cunoștințelor despre patrimoniul construit, patrimoniul mobil și patrimoniul imaterial din teritoriu.
 
În acest context, BJC a organizat deja o expoziție, aflată în vitrinele din Sala Referințe Generale, care conține cărți despre patrimoniul cultural și natural, românesc și european. Titlurile din această tematică se vor putea accesa și în catalogul OPAC al bibliotecii.
 
De asemenea, la sfârșitul săptămânii trecute, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța a desfășurat un eveniment (lectură publică, expoziție, prezentarea colecțiilor de patrimoniu ale instituției) la care au participat elevi ai Colegiului Național „Constantin Brătescu” și ai Liceului Teoretic „Traian”.


Mai multe activități care se înscriu Zilelor Europene ale Patrimoniului vor avea loc, în perioada următoare, în bibliotecile din localitățile constănțene Cumpăna, Amzacea, Medgidia, Murfatlar, Ostrov, Pecineaga, Nicolae Bălcescu, Mangalia și, desigur, în sediul central al Bibliotecii „Ioan N. Roman” din Constanța.
 
Sursa foto: Facebook/Biblioteca Județeană Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ Argeș Buletin de presă

10 Sep 2023 579

Zilele Europene ale Arheologiei la Cetatea Noviodunum

13 Jun 2023 888

Zilele Europene ale Arheologiei. Ce activități au fost pregătite

15 Jun 2022 1251

Zilele Europene ale Arheologiei se desfășoară în perioada 18-20 iunie 2021. Lista completă a activităților

18 Jun 2021 3571

România sărbătoreşte pentru prima oară patrimoniul arheologic cu ocazia Zilelor Europene ale Arheologiei

19 Jun 2020 1430

„Cărţi cu suflet“, un proiect şcolar educaţional demarat de Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman”, în parteneriat cu ISJ Constanţa (galerie foto)

03 Dec 2019 4223

Starea cazinoului din Constanţa, evaluată de experţi internaţionali ai organizaţiei Europa Nostra

09 Jun 2018 1742

Zilele Europene ale Patrimoniului

17 Sep 2016 1563

Comunicat de presă Cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, la muzeul „CALLATIS” vor fi reînviate meşteşugurile tradiţionale dobrogene

17 Sep 2015 1268

Ştiaţi că...? Zilele Europene ale Patrimoniului...

20 Sep 2014 2250