Acuzaţi de incompatibilitate Primarii dau replica ANI. Prefectul nu îi suspendã. Nicuşor spune cã „aşa-i în tenis“ (document)

deschidere.jpgŞase primari constãnţeni sunt declaraţi incompatibili de cãtre Agenţia Naţionalã de Integritate. Primarii se apãrã şi susţin cã au fost doar reprezentanţi ai comunitãţilor locale în Adunarea Generalã a Acţionarilor din cadrul SC RAJA SA Constanţa, neremuneraţi, şi cã vor ataca în instanţã decizia ANI.

Agenţia Naţionalã de Integritate (ANI) a anunţat, ieri, cã în urma procedurilor de evaluare a constatat încãlcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilitãţilor de cãtre şase primari constãnţeni, şi anume: Florin Mitroi (Valu lui Traian), Vasile Delicoti (Poarta Albã), Gheorghe Moldovan (Albeşti), Traian Cristea (Costineşti), Mugur Mitrana (23 August) şi Nicolae Anghel (Castelu).

Incompatibili_Nicusor_Constantinescu.jpgANI a luat aceastã decizie ca urmare a faptului cã cei şase primari au fost concomitent, în mandatul 2008 - 2012, primari şi reprezentanţi ai unitãţilor administrativ-teritoriale în AGA din cadrul SC RAJA SA. Primarii constãnţeni susţin cã decizia ANI nu este legitimã şi cã o vor contesta în instanţã.

„Am avut delegat, nu m-am dus niciodatã“

Primarul comunei Valu lui Traian, liberalul Florin Mitroi (fost democrat-liberal), ne-a declarat cã „CJC a fãcut aceastã asociere şi era normal ca cineva din cadrul primãriilor sã fie reprezentant al comunitãţilor“. Tot el ne-a menţionat cã la opt luni dupã ce a devenit reprezentant în AGA în cadrul RAJA a luat „de bunãvoie mãsura preventivã de a iniţia un proiect de hotãrâre de Consiliu Local prin care sã fie delegatã ca reprezentant în acţionariatul RAJA o altã persoanã“. Primarul susţine cã în perioada în care a fost împuternicit de Consiliul Local nu a participat la şedinţe sau întruniri ale RAJA, delegând de fiecare datã o altã persoanã.
În cursul zilei de ieri, primarul din Valu lui Traian a dat publicitãţii şi un comunicat de presã pe tema presupusei sale incompatibilitãţi, în care specificã: „Un aspect foarte important de reţinut este cã, la momentul lui 2007, atât proiectul de hotãrâre de consiliu, cât şi hotãrârea în sine ne-au fost înaintate deja redactate de cãtre Consiliul Judeţean Constanţa, sub semnãtura preşedintelui acestuia, Nicuşor Daniel Constantinescu. Dupã aprobarea în şedinţa de Consiliu Local, hotãrârea a fost doar semnatã şi trimisã mai departe, exact în aceeaşi formã în care fusese primitã pentru semnat - cu delegarea primarului ca reprezentant, aşa cum s-a trimis cãtre toate primãriile din judeţ. La acel moment, reprezentanţii Consiliului Judeţean au insistat ca textul hotãrârii sã nu fie modificat şi nu au sesizat vreo incompatibilitate“.

Merge în instanţã

Florin Mitroi a declarat cã va ataca decizia ANI în instanţã, „cu siguranţã“, pentru cã aceasta „sub nicio formã nu este legitimã“. El a subliniat faptul cã nici în perioada în care a fost reprezentant al CL în AGA şi nici ulterior nu a obţinut vreun venit care sã decurgã din aceastã calitate. „Consiliul Local nu a beneficiat de fonduri atrase sau alocate prin RAJA şi cu atât mai puţin eu personal“, se aratã în comunicatul semnat de Mitroi.
De departe însã cel mai important aspect semnalat de Mitroi este urmãtorul: „Din pãcate, nu ar fi fost posibil sã mã autosesizez în legãturã cu presupusa mea incompatibilitate, având în vedere cã documentaţia mi-a fost pusã la dispoziţie de cãtre Consiliul Judeţean şi cã, mai mult chiar, în jurul meu toţi primarii şi chiar preşedintele CJC ocupau şi ocupã în continuare funcţii chiar de conducere în acţionariatul RAJA fãrã a fi deranjaţi de vreo acuzaţie de incompatibilitate“. În plus, Mitroi semnaleazã: „Cel mai bun exemplu este cã încã din 2006 reprezentantul acţionarului majoritar - Consiliul Judeţean Constanţa - este preşedintele acestuia, respectiv Nicuşor Daniel Constantinescu“. În sensul acesta, şeful administraţiei publice locale din Valu lui Traian prezintã extrase din Hotãrârea de CJC din 18 octombrie 2006, hotãrâre pe care o ataşãm acestui material, în ediţia online.

„Sesizarea a fãcut-o Nicuşor“


Nici primarul comunei Poarta Albã, democrat-liberalul Vasile Delicoti, nu considerã decizia ANI ca fiind legitimã. „Nu am fost acolo în interes personal. Nici nu am fost remunerat. Am reprezentat comunitatea“. În opinia lui Delicoti, „sesizarea a fãcut-o Nicuşor, ca un rãspuns la faptul cã fostul prefect Claudiu Palaz a fãcut asta în cazul lui Claudiu Tusac (n.r. fostul primar al municipiului Mangalia)“.
Primarul localitãţii Poarta Albã a declarat, de asemenea, cã decizia ANI este, din punctul sãu de vedere, „un abuz“: „Nu am semnat acte cu privire la bani. Este o aberaţie pe care o voi ataca în contencios“, a adãugat el.

„Incompatibilitate pentru ce?“

La rândul sãu, primarul liberal (fost democrat-liberal) al comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan, a precizat cã a fost reprezentant al Consiliului Local în AGA a RAJA în conformitate cu o hotãrâre de CL. „Incompatibilitate pentru ce? Nu mi se pare în regulã decizia ANI. La momentul respectiv, hotãrârea de Consiliu nu a fost atacatã de nimeni, nici de prefect“. Şi Moldovan va ataca decizia ANI în instanţã.

Justificãri

Primarul localitãţii Costineşti, actual liberal, dar, de asemenea, fost democrat-liberal, Traian Cristea, a explicat cã Agenţia Naţionalã de Integritate i-a solicitat justificãri, pe care de altfel le-a oferit şi cã, probabil, e vorba despre o comunicare deficitarã: „Ãştia de la ANI nu mai ştiu unii de alţii“. Cristea a precizat cã va transmite din nou cãtre ANI hotãrârea de CL prin care el, ca primar, a fost desemnat reprezentant al comunei în AGA a RAJA.
Menţionãm cã, prin intermediul unor mesaje trimise pe telefonul mobil, le-am solicitat puncte de vedere şi primarilor localitãţilor Castelu şi 23 August, democrat-liberalul Nicolae Anghel şi liberalul (fost democrat-liberal) Mugur Mitrana. Aceştia însã nu ne-au rãspuns. În eventualitatea în care ne vor transmite punctele lor de vedere, acestea vor fi ulterior publicate.
 
Prefectul nu semneazã ordinele de suspendare

Întrebat dacã, având în vedere situaţia, va semna ordinele de suspendare din funcţie pentru cei şase primari acuzaţi de ANI de incompatibilitate, prefectul judeţului Constanţa, Bogdan Huţucã, ne-a mãrturisit: „Aştept în primul rând decizia oficialã a ANI, mie nu mi-a parvenit niciun document pânã la acest moment. Apoi mã voi consulta cu juriştii. Este de urmãrit dacã aceşti primari vor ataca, în termenul de 15 zile, în instanţã, decizia ANI. Situaţia depinde foarte mult de acest aspect“.

„La Wimbledon“

Contactat pentru un punct de vedere legat de observaţiile fãcute de primarul Florin Mitroi, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, social-democratul Nicuşor Constantinescu, ne-a rãspuns, prin intermediul unui mesaj, pe telefonul mobil: „Eu nu comentez deciziile ANI şi nici declaraţiile post mandate 2008 - 2012! Constat cã atunci, sub Guvernul PDL, erau incompatibili doar primarii PSD, azi, când decizia ANI nu mai conteazã, sunt şi alţii, postum! Aşa-i în tenis, la Wimbledon“.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Transferurile judecătorilor din Constanța, decise de Consiliul Superior al Magistraturii! Președintele Judecătoriei Constanța pleacă la Tribunal

15 May 2024 435

Până în 20 mai, AEP va desemna preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, în şedinţă publică, prin tragere la sorţi computerizată

12 May 2024 555

Alegeri locale 2024 Cătălin Grasa, candidat PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța - „Voi promova transparența, inovația și o administrație în slujba cetățenilor”!

10 May 2024 683

Ce spune președintele PNL Nicolae Ciucă despre o candidatură la alegerile prezidențiale

08 May 2024 522

Oficial de la BEJ Alegeri locale 2024. 8 candidați, în cursa pentru președinția Consiliului Județean Constanța! (DOCUMENT)

08 May 2024 1376

ZIUA LIVE Dr. Cătălin Grasa, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, despre turism și planurile sale pentru județul Constanța (VIDEO)

02 May 2024 872

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 648

Președintele Consiliului Județean Constanța are un nou consilier onorific (DOCUMENT)

30 Apr 2024 811

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 1047

LIVE TEXT+VIDEO Medicul Cătălin Grasa își depune candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța- „Vom demonstra că putem aduce calitate în ceea ce ne-am propus să facem"

29 Apr 2024 1442

LIVE TEXT+VIDEO Florin Mitroi își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța-„Azi este un început de normalitate” (Galerie FOTO)

29 Apr 2024 1690

Fostul rector de la UOC, Tiberius Dănuț Epure deschide lista consilierilor județeni la partidul Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 1086

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 856

Dosarul Mineriada Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, a ajuns la Parchetul General! Ion Iliescu va fi audiat acasă

25 Apr 2024 668

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 876