Afaceristul Oancea Teren pe malul lacului Tabacarie, cu 200 de euro lunar (galerie foto)

deschidere.jpgUn episod din epopeea terenurilor Constanţei care dispar

Pentru construcţia unei şcoli de scafandri şi salvamari, ANSPSR, fondată de Gheorghe Oancea, apropiatul lui Mazăre şi al lui Constantinescu, a pus mâna pe un teren de aproape 2.000 mp, în buricul Constanţei, pe malul lacului Tăbăcărie

Mall-ul din zona Tomis III nu este ultima construcţie ridicată în zona parcului Tăbăcărie. Municipalitatea a emis certificatul de urbanism în vederea obţinerii autorizaţiei de construire pentru construirea unui imobil P+1E.

Este vorba, mai exact, despre construirea unei şcoli de scafandri şi salvamari. Pentru a afla mai multe amănunte despre această nouă construcţie de pe malul lacului Tăbăcărie, am consultat documentaţia depusă în vederea obţinerii avizului de mediu de către Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România (ANSPSR) - beneficiarul construcţiei - la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa. În documentaţia depusă pentru obţinerea avizului de mediu se regăseşte şi Contractul de asociere încheiat pe 15.04.2008 de către ANSPSR cu... surpriză, Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat (RAEDPP), din cadrul Primăriei Constanţa. Documentul pe care vi-l amintim aici conţine detalii mai mult decât interesante pentru un muritor de rând din Constanţa. Obiectul contractului este, potrivit Art. 1, Capitolul II, din document, „asocierea privind modernizarea construcţiei magazie material sportiv, exploatarea şi întreţinerea spaţiului situat în zona Shell - parc Tăbăcărie, cu destinaţia - desfăşurarea de activităţi sportive".

Asociere pe 25 de ani, la preţ de 200 de euro lunar

De precizat că RAEDPP contribuie la realizarea obiectivului contractului punând la dispoziţie magazia de material sportiv cu suprafaţă construită de 290,18 mp şi terenul de 869 mp, iar ANSPSR cu amenajarea, consolidarea, exploatarea şi întreţinerea spaţiului, potrivit destinaţiei sale. Toate bune şi frumoase, însă iniţiativa pentru construirea unei şcoli este eclipsată de durata pentru care se încheie contractul. Termenul de asociere, care face ca ANSPSR să dispună de imobilele amintite - terenul şi magazia respectivă - este de nu mai puţin de 25 de ani.

O altă clauză care bate la ochi şi care ar stârni indignarea oricui este cea de la Art. 6, Capitolul VI, privind distribuirea profitului impozabil. Aşadar, la acest articol din contract se precizează că ANSPSR va beneficia de 80% din profitul impozabil al asocierii, iar RAEDPP de 20%, cu condiţia ca această cotă, de 20% din profit, cuvenită RAEDPP, să nu fie mai puţin de, atenţie, 200 de euro lunar! Din cele prezentate până acum, în înţelegerea oricărui om cu oarecare capacitate de sinteză rămâne faptul că ANSPSR va dispune, pentru o perioadă de 25 de ani, de un teren de 869 mp pe malul lacului Tăbăcărie, pentru infima sumă de 200 de euro lunar. Ca un exemplu concret, dacă ne uităm la oferta agenţiilor imobiliare, nu poţi închiria un apartament de două camere în Constanţa, într-o zonă bunicică, fără 250 euro lunar. Cu toate acestea, asocierea dintre RAEDPP şi ANSPSR dovedeşte că se pot face afaceri bunicele cu municipalitatea.

oancea.jpgÎnchirierea către terţi, permisă

Ca orice contract şmecheresc, şi acesta conţine clauze speciale. Mai exact, la Art. 19 se precizează că ANSPSR poate folosi spaţiul (magazia de material sportiv) inclusiv prin închiriere către terţi, cu aprobarea prealabilă a RAEDPP. Având în vedere faptul că această magazie va dispărea prin demolare, pentru construirea imobilului P+1E, se subînţelege că ANSPSR poate închiria către terţi spaţii din imobilul ce se va edifica. Aşadar, ANSPSR dispune, „închiriază" n-ar fi corect juridic, de acest teren şi imobil existent cu 200 de euro pe lună, dar poate închiria la rândul ei către terţi, spaţii din noul imobil, cu o sumă al cărei cuantum îl stabileşte după bunul plac. De precizat că în contract nu se prevede că această cotă de 20% din profit, adică de minimum 200 de euro lunar, se va actualiza în raport cu rata inflaţiei sau cu alţi factori, ci va fi actualizată doar în raport de cursul BNR, din ziua efectuării plăţii. Acum, este timpul pentru o întrebare retorică: În favoarea cui a fost încheiată această asociere? În favoarea municipalităţii, a Constanţei? Răspunsul îl daţi dumneavoastră. Dar să continuăm, pentru că povestea şcolii de scafandri - cu vedere la lac - nu se încheie aici.

Terenul de 800 mp, s-a dublat

Contractul de asociere parafat de RAEDPP şi ANSPSR pe data de 15.04.2008 este „completat" de un act adiţional, încheiat în urmă cu numai două luni. Contractul de asociere nr. 4215/06.10.2008, încheiat între RAEDPP Constanţa şi ANSPSR, prevede că se modifică art. 2, lit. a din contract, adică se măreşte suprafaţa pusă la dispoziţie de către RAEDPP. Mai exact, în loc de 290,18 mp suprafaţă construită şi 869 mp teren, ANSPSR va avea la dispoziţie, în următorii 25 de ani, cu minimum 200 de euro lunar, suprafaţa construită de 290,18 mp şi 1.537 mp teren, adică aproape dublu, faţă de suprafaţa de teren iniţială. Precizăm că acest contract de asociere se poate prelungi, cu acordul părţilor.

Veşnica trecere din public, în privat

Menţionăm că transmiterea dreptului de administrare asupra acestor terenuri s-a aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Municipal, pe data de 28.08.2009. Foarte important de reţinut, terenurile au fost trecute, prin HCLM, din domeniul public în domeniul privat al municipiului Constanţa, ceea ce înseamnă că aceste suprafeţe pot fi scoase la vânzare, la un moment dat.

Dar cine este ANSPSR, vă veţi întreba... Ei bine, Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România a fost înfiinţată în 1999 „prin asocierea mai multor firme şi persoane, toţi scafandri având ca pasiune sau obiect de activitate scafandreria şi mediul subacvatic", citim pe site-ul ANSPSR.

Cine este Gheorghe Oancea

Preşedintele acestei asociaţii şi reprezentantul ei în cele două contracte de asociere este nimeni altul decât afaceristul constănţean Gheorghe Oancea. Pentru cei care nu ştiu, Oancea este un apropiat al primarului Mazăre şi al şefului Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, patron al firmelor Mobitom, On plonge, administrator şi asociat al Five Holding - magazinul „Brick". De asemenea, trebuie precizat că prin Mobitom, Oancea a avut o colaborare fructuoasă cu Primăria şi Consiliul Judeţean Constanţa, câştigând mai multe licitaţii importante.

Trebuie precizat că, pentru construirea şcolii de scafandri, ANSPSR a încheiat un parteneriat cu Primăria Constanţa şi Blocul Naţional Sindical, prin care a accesat un grant de 4,5 milioane de euro. Clădirea va include un bazin de înot cu lungimea de 25 de metri şi 6 culoare de înot, un turn de scufundare cu diametrul de 5 metri şi coloana de apă de 8-10 metri, săli de curs, sală de conferinţe şi sală de sport.

Babuş: „Nu este o simplă închiriere"

Pentru a afla cum au fost stabilite condiţiile din contractele de asociere amintite, l-am contactat pe directorul RAEDPP, Radu Babuş, care ne-a îndemnat să îi trimitem o solicitare scrisă în acest sens. Întrebat cum a fost posibilă stabilirea unei cote de minimum 200 de euro lunar pentru punerea la dispoziţie a imobilelor enumerate mai sus, Babuş a răspuns: „Nu este o închiriere simplă. Se va face o investiţie acolo, iar beneficiar este oraşul".

Oancea: „Este proiectul meu de suflet"

L-am contactat şi pe fondatorul ANSPSR, Gheorghe Oancea, care ne-a declarat că faptul că a reuşit să aducă în ţară 4,5 milioane de euro nu trebuie să mai ridice întrebări. Scafandru de profesie, Oancea a precizat că şcoala de salvamari şi scafandri „chiar este un proiect de suflet" al său, de care vor beneficia mai mulţi tineri din oraş şi din ţară care-şi doresc să se îndrepte spre aceste două profesii. El a precizat că în primii trei ani, cât va dura implementarea proiectului, va oferi instruire, cazare şi masă gratuită cursanţilor, cât şi o retribuţie lunară, iar în următorii trei, va oferi instruirea gratuită, neştiind dacă mai poate acoperi şi restul cheltuielilor. Omul de afaceri a afirmat că nu ştie ce va face în restul anilor, până la 25, atât cât îi este pus la dispoziţie terenul. Întrebat dacă va dori să cumpere terenul de pe malul lacului, Gheorghe Oancea ne-a declarat că este exclus acest lucru pentru că nu are bani de aşa ceva. Întrebat dacă, la un moment dat, în anii viitori, va dori să îl achiziţioneze, a răspuns „Nu ştiu".

{mos_ri:ANSPSR,Gheorghe Oancea} 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Alin_Bt

14 Sep, 2011 17:51

Salut tuturor.Eu sunt din Botosani si nu sunt la curent cu aceste probleme de la voi din Constanta,acuma e prima data cand aud :(.Nici eu nu sunt de acord cu distrugerea spatiilor verzi,pentru ca oricum la captitolul asta suntem la pamant dar totuti sa vedem rezultatul acestui proiect si dupa sa tragem concluziile.Sunt asa mai optimist pentru ca si eu m-am inscris la acest curs de formare pentru salvamari si sunt tare curios sa vad cum vor decurge lucrurile:p.O seara placuta tuturor.

Salvamar

02 Jun, 2010 17:05

Lasa-ti fratilor sa avem si noi un loc unde ne putem antrena pt a ajuta constanta nu mai faceti atata scandal :)

radu m.

17 Feb, 2010 18:20

laura.. anspsr este un ong! si pe langa asta totul este facut pentru scafandri si pentru salvamari, incetati sa cautati subiecte de scandal celor care chiar vor sa ajute!

laura

19 Dec, 2009 10:29

Bestiile,distrugatoare de parcuri nu pot fi atacate decit juridic.Oare nu avem avocati in Constanta care sa ne apere parcurile ? Nici unul,care,voluntar,sa vrea binele orasului!??? Ce fac ONG-urile ?

ath

12 Dec, 2009 14:32

Multumim din inima partidului unic,pesedistilor, clarvazatorilor,arhitectilor si Conducatorului iubit.Pot sa va asigur ca nu vom ramane datori. Incasati la timp ceea ce maritati. Pentru desfiintarea domeniului public,pentru constructiile haotice,si pentru dezastrul din centrul istoric,aveti si un bonus din partea noastra.Prima "rata" am achitat-o la recentelele alegeri prezidentiale."Lichidarea" si ultima rata o veti incasa la alegerile din anul 2012. Masa,felicitarile si dansul din ziua despartirii,le platim noi.

Articole asemanatoare

Investiții la Marea Neagră Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu comisarul european pentru Parteneriate Internaționale

25 Apr 2024 332

Guvernul RomânieiÎntrevederea dintre premierul Marcel Ciolacu și comisarul european pentru Parteneriate Internaționale, Jutta Urpilainen

25 Apr 2024 273

Legendarul actor Robert De Niro deschide două hoteluri pe malul Mării Negre

14 Apr 2024 1553

Doliu în cinematografia mondială Un actor cunoscut pentru rolul său dintr-un serial pe Netflix s-a stins din viață la doar 27 de ani

31 Mar 2024 1840

Actor al Teatrului de Stat Constanța La mulți ani, Mihai Sorin Vasilescu!

29 Mar 2024 640

Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare” Constanța face angajări!

22 Mar 2024 971

„Take, Ianke și Cadîr”, în interpretarea artiștilor de la Teatrul Jean Bart Tulcea

14 Mar 2024 642

Originar din Constanța George Stancu și cele peste două decenii în care s-a dovedit a fi „un actor de echipă” la Teatrul de Stat Constanța

07 Mar 2024 667

In memoriam Toma Caragiu, fostul actor al Teatrului de Stat Constanța, plecat prea repede din această lume

03 Mar 2024 1066

Pentru al patrulea an la rând Actorii Ramona Niculae și Ștefan Mihai, nominalizații Teatrului de Stat Constanța la Gala Premiilor UNITER

28 Feb 2024 886

Spectacol estival pentru copii Firma lui Gabriel Soare bate palma cu Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța

22 Feb 2024 774

Născut la Tulcea Carol Feldman, actorul cu o reputație construită în Israel

09 Feb 2024 810

Teatrul de Stat Constanța Emilian Oprea, actor de la Teatrul Național București, cooptat în spectacolul „A douăsprezecea noapte”

09 Feb 2024 931

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, desemnat de Senatul UNITER să preia direcția artistică a Galei Tânărului Actor HOP

08 Feb 2024 1721

„Take, Ianke și Cadîr”, fermecătoarea poveste despre toleranță și prietenie se joacă la Teatrul Jean Bart din Tulcea

07 Feb 2024 920