Oficial! Auditul de la Primăria Mangalia, în atenția procurorilor Camera de Conturi Constanța a sesizat DNA cu privire la înstrăinarea unor terenuri care aparțin UAT-ului. Ce spune primarul Radu Cristian?

  • Camera de Conturi Constanța a confirmat printr-un răspuns oficial transmis cotidianului ZIUA de Constanța, urmare a unei adresei pe Legea 544/2001, faptul că a sesizat Direcția Națională Anticorupție Constanța, după efectuarea auditului la Unitatea Administrativ Teritorială Mangalia, care s-a încheiat cu raportul de audit nr. 40928/30.05.2023
  • Constatările reținute și consemnate în raportul întocmit în anul 2023 la UAT Mangalia intră sub incidența dispozițiilor legale enunțate anterior, la data prezentei neavând caracter public, mai transmite Camera de Conturi Constanța
  • Surse din cadrul DNA, Serviciul Teritorial Constanța au confirmat pentru ZIUA de Constanța că există în lucru un dosar în urma sesizării Curții de Conturi
  • Primarul municipiului Mangalia, Radu Cristian a precizat pentru ZIUA de Constanța că în 2019 a fost adoptat PUG-ul care a oprit orice construcție în Pădurea Comorova
  • Radu mai spune că sesizarea este o temă falsă, aruncată de un anumit partid cu un an înainte de alegerile locale
  • Întrebat fiind dacă va candida anul viitor din partea PSD, primarul municipiului Mangalia a spus că rămâne membru PNL
 
 
Camera de Conturi Constanța a confirmat printr-un răspuns oficial transmis cotidianului ZIUA de Constanța, în urma unei adresei pe Legea 544/2001, faptul că a sesizat Direcția Națională Anticorupție Constanța, după efectuarea auditului la Unitatea Administrativ Teritorială Mangalia, care s-a încheiat cu raportul de audit nr. 40928/30.05.2023.
 
În răspunsul formulat, se arată următoarele: „Conform Programului de activitate al Curtii de Conturi pe anul 2023, Camera de Conturi Constanța a efectuat la UAT Mangalia misiunea cu tema „Verificări cu privire la aspecte legate de gestionarea elementelor patrimoniale ale entității", și a întocmit Raportul de control înregistrat la Camera de Conturi Constanța sub nr. 40928/30.05.2023.
 
Având în vedere ca în actul de control întocmit la UAT Mangalia au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârșite cu încălcarea legii penale, constând în înstrăinarea, cu nerespectarea prevederilor legale, a unor terenuri aparținând domeniului public al Municipiului Mangalia, în temeiul art. 33 alin. (4) din Legea nr. 94/1992 coroborat cu art. 34 lit. c) din RAAPE și în baza Hotărârii Plenului Curții de Conturi  nr. 522/14.09.2023, instituția  a sesizat Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța, întrucât Raportul de control nr. 40928/30.05.2023 și întreaga documentație aferentă se află la dosarul unei cauze penale, în această speță sunt incidente prevederile art. 277 alin. (2) din Codul penal (Legea nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare), potrivit cărora constituie infractiune „dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probe sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauza penală, înainte de a se dispune o soluție de netrimitere în judecată ori de soluționare definitivă a cauzei, de către un funcționar public care a luat cunoștintă de acestea în virtutea funcției."
 
 „De asemenea, potrivit dispozițiilor art. 285 alin. (2) din Codul de procedură penală (Legea nr. 135/2010, cu modificările și completările ulterioare), „procedura din cursul urmăririi penale este nepublică". Prin urmare, constatările reținute și consemnate în raportul întocmit în anul 2023 la UAT Mangalia intră sub incidența dispozițiilor legale enunțate anterior, la data prezentei neavând caracter public", mai transmite Camera de Conturi Constanța.
 
Menționăm că surse din cadrul DNA, Serviciul Teritorial Constanța au confirmat pentru ZIUA de Constanța că există în lucru un dosar în urma sesizării Curții de Conturi.
 
Dosarul vizează Pădurea Comorova din sudul litoralului.


„Este o temă falsă, aruncată de un anumit partid cu un an înainte de alegerile locale"!




Radu Cristian - primarul municipiului Mangalia

 
Contactat telefonic, primarul municipiului Mangalia, Radu Cristian a precizat pentru ZIUA de Constanța următoarele: „Știu că există sesizarea, au făcut-o inclusiv la Primărie, inclusiv mie mi-au făcut plângere, cu toate că în 2019 am adoptat PUG-ul care a oprit orice construcție în Pădurea Comorova.

Este o temă falsă, aruncată de un anumit partid cu un an înainte de alegerile locale. Din informațiile mele, această speță a mai fost cercetată de organele de cercetare penală, însă nu cunosc finalitatea acelei cercetări. Nu pot însă să nu mă întreb, de ce timp de 20 de ani, inspectorii de la Curtea de Conturi nu s-au sesizat cu privire la această situație, sau chiar în ultimii ani, pentru ca vin la noi destul de des. Nu mă plâng că vin, să nu fiu greșit înțeles. Dar se puteau sesiza încă din 2008 când Pădurea Comorova a ținut prima pagină în ziare".
 
Întrebat fiind dacă va candida anul viitor din partea PSD, primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu a spus că rămâne membru PNL.

Vom reveni.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

Anunțul USR Mangalia DNA cercetează înstrăinarea unor terenuri aparținând domeniului public al Municipiului Mangalia și aspecte legate de situația Pădurii Comorova!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Mangalia pune la bătaie 2.4 milioane de lei pentru gestiunea deșeurilor municipale

03 Apr 2024 485

Procesul dintre UAT Mangalia și Serviciului Comisariatului Județului Constanța, amânat. Dosarul, pe rolul Tribunalului

23 Mar 2024 540

Vulnerabilități ale sistemului de control intern Curtea de Conturi a verificat legalitatea contractării, utilizării și rambursării împrumuturilor efectuate la nivelul UATM Mangalia. Iată concluziile! (DOCUMENT)

06 Mar 2024 897

Licitații Constanța Primăria Mangalia cheltuie aproape 1,5 milioane de lei pentru delegarea gestiunii activităților ce privesc deșeurile municipale (DOCUMENT)

03 Feb 2024 847

Dosar la Tribunalul Constanța. Vizați Eco Corsa SRL, Inspectoratul Județean în Construcții Constanța și UAT Mangalia

29 Dec 2023 917

Anunțul USR Mangalia DNA cercetează înstrăinarea unor terenuri aparținând domeniului public al Municipiului Mangalia și aspecte legate de situația Pădurii Comorova!

12 Dec 2023 1212

O licitație organizată de Primăria Mangalia a fost anulată (DOCUMENT)

22 Nov 2023 785

Alertă la Mangalia! O navă încărcată cu bitum a eşuat la intrarea în Port (GALERIE FOTO)

28 Sep 2023 1350

Consilierii locali au respins proiectul Municipiul Mangalia nu se constituie parte vătămată în dosarul care-l vizează pe primarul Cristi Radu

13 Jun 2023 1183

Primăria Mangalia a primit girul APM Constanța pentru realizarea Clubului Sportiv Recreativ Callatis

05 Oct 2022 1464

Cum va arăta viitorul cimitir din Mangalia? (DOCUMENT)

24 Sep 2022 2417

Dezbatere publică pentru viitorul cimitir din Mangalia! Când va avea loc

17 Sep 2022 1367

Un nou pas făcut de Primăria Mangalia pentru construirea Clubului Sportiv Recreativ Callatis

06 Aug 2022 1588

Plan Urbanistic Zonal pentru Complex turistic „Boemul Neptun”. Investitorul este soția lui Zanfir Iorguș, fost primar la Mangalia

19 Feb 2022 2411

CJSU Constanța A fost votată hotărârea nr. 127. Ce UAT-uri sunt vizate. Cum sunt distribuite paturile pentru tratarea bolnavilor COVID-19, la nivelul județului (document)

22 Sep 2021 2022