Anunțul USR Mangalia DNA cercetează înstrăinarea unor terenuri aparținând domeniului public al Municipiului Mangalia și aspecte legate de situația Pădurii Comorova!

  • Surse din cadrul DNA, Serviciul Teritorial Constanța au confirmat pentru ZIUA de Constanța că există în lucru un dosar în urma sesizării Curții de Conturi

Președintele USR Mangalia, consilierul județean Semiran Abdurefi susține că „DNA cercetează modul în care s-au înstrăinat terenuri aparținând domeniului public al Municipiului Mangalia și aspecte legate de situatia juridică a Pădurii Comorova".

Abdurefi a adăugat că USR Mangalia a demarat încă de anul trecut inițiativa cetățenească de salvare a pădurii Comorova, în cadrul căreia au fost strânse  2000 de semnături.

„Sunt ani de zile de când luptăm pentru pădure, pentru faleză, pentru terenurile pe care primarii Mangaliei le-au înstrăinat în ultimii 30 de ani. Jaful trebuie sa înceteze și va înceta! Nu ne oprim!", mai spune liderul USR Mangalia.

La rândul său europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe un susținător al cauzei pădurii Comorova a afirmat că : „Din anul 2000, când această ultimă pădure a litoralului românesc a trecut în proprietatea publică a Municipiului Mangalia, mai mult de jumătate din suprafața Comorovei a dispărut. De la 855 de hectare de pădure, sub 400 de hectare au supraviețuit dezastrului patronat de instituțiile statului. Pe 12 martie 2021 am depus prima dintre cele 25 de interpelări, sesizări şi plângeri către toate autorităţile care ar fi trebuit să vegheze ca Pădurea Comorova să nu fie ciopârțită și batjocorită.

Ministerul Mediului, Apelor Şi Pădurilor, Primăria Mangalia, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva- Direcţia Silvică Constanţa, Garda Forestieră București, Agenția Pentru Protecția Mediului Constanța, Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa, Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mangalia, Direcția Urbanism și Amenajare a Teritoriului - Mun. Mangalia - toţi au fost martori la distrugerea pădurii Comorova în toţi aceşti ani.

Pe 21 septembrie 2022 am sesizat Curtea de Conturi a României, care a trebuit să facă un audit privind neregulile din gestionarea Pădurii Comorova. Rezultatul este cel pe care îl bănuiam cu toții: la UAT Mangalia au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârșite cu încălcarea legii penale, constând în înstrăinarea ilegală a unor terenuri aparținând domeniului public al Municipiului Mangalia", susține europarlamentarul USR.

Potrivit acestuia, Curtea de Conturi a sesizat Direcția Națională Anticorupție și există acum premisele să se facă dreptate pentru Pădurea Comorova și pentru românii de la malul mării, văduviți de copacii, aerul curat și sănătatea dată de pădurea de pe litoral.

Surse din cadrul DNA, Serviciul Teritorial Constanța au confirmat pentru ZIUA de Constanța că există în lucru un dosar în urma sesizării Curții de Conturi.



Scurt istoric

 
În urma proiectului de plantare a perdelelor forestiere de protecţie, s-a născut și Pădurea Comorova, care la începutul secolului XX se întindea de la Costineşti până la Mangalia.
 
În anul 1971, sub ordinal dictatorului Nicolae Ceaușescu, o mare parte din pădurea Comorova a fost defrișată pentru a se construi vilele de protocol, precum și stațiunile Neptun, Olimp, Jupiter, Venus şi Saturn. Vilele de protocol oferă servicii turistice şi în prezent, unele fiind renovate şi oferind un confort de 3 sau 4 stele (Vila Bradul, Vila Plopul, Vilele 5,6,7 etc.). Pădurea este populată cu tapi roşii, căprioare, găinuşe şi cocoși de munte, vulpi, iepuri, ulii și alte animale.

Aflându-se la doar 1,5 kilometri de plaja Neptun, Pădurea Comorova este locul preferat de campare a turiştilor şi a localnicilor, oferind umbră şi răcoare în zilele excesiv de fierbinți ale verii.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

LIVE USR Constanţa şi USR Mangalia- Încheierea şi depunerea semnăturilor strânse în cadrul campaniei „Uniți salvăm Pădurea Comorova“

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procurorul Sorin Constantinescu, fostul șef al DNA Constanța, eliberat din funcţie, prin pensionare!

29 Apr 2024 288

Dănăilă Sorin, fost director Îmbunătățiri Funciare Galați, trimis în judecată de DNA!

29 Apr 2024 341

Delegarea procurorului Mihai Stanciu în fruntea DNA Constanța, contestată! Înalta Curte anunță primul termen în dosar

27 Apr 2024 644

Stănculescu Cătălin Liviu, șeful Direcției Energie din Complexul Energetic Oltenia, reținut de DNA

26 Apr 2024 526

Surse - perchezitiții DNA la Complexul Energetic Oltenia

25 Apr 2024 360

Elena Marinela Negulici, fost director economic al CNE Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă într-un dosar DNA Constanța!

24 Apr 2024 550

Dosarul SOCEP, instrumentat de DNA Constanța, se va rejudeca! (MINUTĂ)

24 Apr 2024 472

Trimitere în judecată DNA S-a lăudat cu influență asupra unor judecători din cadrul Curții de Apel București

24 Apr 2024 432

Ce averi au procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să lucreze la DNA Constanța, după plecarea lui Bodean Andrei și Conortos Constantin (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 905

DNA o trimite în judecată pe Nadia Florentina Racz, fost inspector șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor

23 Apr 2024 460

Procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să-i înlocuiască la DNA Constanța pe Bodean Andrei și Conortos Constantin

23 Apr 2024 744

Dosar DNA Constanța Vasile Iliuță, șeful Consiliului Județean Călărași, termen azi la Curtea de Apel București! (RECHIZITORIU)

23 Apr 2024 585

Curtea de Apel Constanța, în pronunțare într-un dosar DNA cu un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

21 Apr 2024 932

Curtea de Apel Constanța respinge acțiunea preotului Petrică Leașcu! (MINUTĂ)

20 Apr 2024 768

Procesul s-a terminat! Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis

19 Apr 2024 577