DNA o trimite în judecată pe Nadia Florentina Racz, fost inspector șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor




Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a Nadiei Florentina Racz, fost inspector-șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, pentru comiterea infracțiunilor de: luare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (două fapte).
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 

În perioada 14 februarie 2022 – 17 octombrie 2023, în contextul efectuării unor controale la mai multe societăți comerciale, inculpata Racz Nadia Florentina și trei dintre subalternele sale respectiv Buhaș Aurica, Hriscu Daniela Viorica și Floruța Natalia Mărioara, în calitate de inspectori de muncă, acționând în echipe diferite, ar fi pretins și primit, în repetate rânduri, de la mai mulți oameni de afaceri diferite sume de bani, cuprinse între 2.000 lei și 4.000 lei.
 
Sumele de bani respective ar fi fost pretinse și primite de funcționare pentru a nu le aplica oamenilor de afaceri sancțiuni contravenționale, prevăzute de Codul Muncii, pentru diverse nereguli constatate, printre care și pentru “munca la negru”.
La data de 13 iunie 2023, inculpata Racz Nadia Florentina ar fi transmis unor oameni de afaceri informații cu caracter nepublic în sensul că i-ar fi anunțat pe aceștia despre faptul că, în aceeași zi, angajații ITM vor desfășura mai multe controale în domeniul construcțiilor.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.
 
Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpatele Buhaș Aurica, Hriscu Daniela Viorica și Floruța Natalia Mărioara, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, în formă continuată.


 
În prezența apărătorilor aleși, inculpatele au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, cuprinse între 1 (un) an și 10 luni și 3 (trei) ani închisoare cu suspendare și interzicerea unor drepturi.
 

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Fost ofițer din IPJ Constanța acuzat de DNA de abuz în serviciu! Judecătorii disjung cauza sub aspectul laturii civile (DOCUMENT)
 
Procurorii Vasile Iftinchi și Stoica Elena, propuși să-i înlocuiască la DNA Constanța pe Bodean Andrei și Conortos Constantin
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.