Curtea de Apel Constanța, în pronunțare într-un dosar DNA cu un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

 
 
 
  • Conform DNA, „în perioada 2010 – 2012, cei cinci inculpați, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale (printre care și SC Remat Industri Colection SRL trimisă în judecată în prezenta cauză) nu ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le administrau operațiuni comerciale privind livrări și achiziții de deșeuri feroase precum și veniturile obținute din relațiile cu 180 de societăți“.
  • Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
 
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au finalizat cercetarea specifică în apelul dosarului în care procurorii DNA Constanța contestă decizia Tribunalului Constanța prin care a încetat procesul penal într-un dosar cu un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro.
 
Decizia tribunalului a fost luată ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Totodată, instanța a dispus disjungerea laturii civile, prin formarea unui nou dosar.   
 
Conform portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel a amânat pronunţarea pentru data de 29 aprilie 2024.
 
Oricare va fi decizia instanței de apel, aceasta va fi definitivă.
   
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 

În perioada 2010 – 2012, cei cinci inculpați, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale (printre care și SC Remat Industri Colection SRL trimisă în judecată în prezenta cauză) nu ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le administrau operațiuni comerciale privind livrări și achiziții de deșeuri feroase precum și veniturile obținute din relațiile cu 180 de societăți.


 
Acționând în această manieră, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale (impozit pe profit și TVA), inculpații ar fi prejudiciat bugetul general consolidat al statului cu suma totală de 42.596.222 lei (aprox. 10 milioane euro la cursul din acea perioadă).
 

În aceeași perioadă, patru dintre inculpați, în baza unor documente (borderouri de achiziții fier vechi de la persoane fizice), întocmite fictiv, ar fi retras din conturile bancare ale societăților pe care le reprezentau suma totală de 194.571.469 lei, despre care cunoșteau că provine din săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală.
 
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii.
 
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.

 
Cei deferiți justiției sunt: Mihai Bogdănel, Iaşar Elvis, Stănescu Iulian Ardelean, Mihai Alexandru, Florea Valentin Sorinel și SC Remat Industri Colection SRL.
 
Asta în timp ce ANAF Constanța este parte vătămată/parte civilă.
 
Despre Remat Industri Colection SRL
 
Potrivit Termene.ro, SC Remat Industri Colection SRL are sediul social în Hârșova, este inactivă fiscal, a fost fondată în 2011, se ocupă de comerţul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor, iar ca asociat unic și administrator apare Valentin Sorinel Florea, din București.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri, condamnați definitiv! Cererea de revizuire, respinsă

 
Procesul s-a terminat!
Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis


 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curtea de Apel Constanța repune pe rol un dosar al DNA Constanța! S-a calculat un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

01 May 2024 6726

Curtea de Apel anunță primul termen în apel într-un dosar al DNA Constanța! Presupus prejudiciu, aproape 10 milioane euro.

31 Dec 2023 4276

Procurorii DNA, nemulțumiți de o decizie a Tribunalului Constanța! Presupusul prejudiciu este imens (DOCUMENT)

02 Nov 2023 1327

Faptele s-au prescris! Tribunalul Constanța pune stop procesului penal în cazul afaceriștilor trimiși în judecată de DNA pentru un presupus prejudiciu de 10 milioane euro! (MINUTĂ+DOCUMENT)

27 Oct 2023 3827

DNA Constanța, dosar cu un prejudiciu de 10 milioane euro. Tribunalul Constanța anunță ziua pronunțării (DOCUMENT)

24 Sep 2023 1769

Constanța. Începe procesul într-un dosar cu un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

18 Dec 2022 1465

Tribunalul Constanța, anunț important! Este vizat un dosar DNA cu un presupus prejudiciu de 10 milioane euro

14 Nov 2022 1669

Afaceriști din Constanța, trimiși în judecată de DNA pentru un prejudiciu de 10 milioane euro! (DOCUMENT)

20 Oct 2022 3269

DNA Constanța anunță finalizarea unei anchete cu un presupus prejudiciu de aproape 10 milioane euro

07 Oct 2022 2022