Directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri, condamnați definitiv! Cererea de revizuire, respinsă
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României au respins cererea de revizuire a dosarului în care directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri au fost condamnați definitiv!
 
Solicitarea a fost formulată de Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.
 
MINUTĂ
 

Detalii soluţie: Respinge, ca nefondat, apelul formulat de condamnatul Constantinescu Nicuşor Daniel împotriva sentinţei penale nr. 15 din data de 23 ianuarie 2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală, în dosarul nr. 3393/2/2023 (1720/2023). Obligă contestatorul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 17 aprilie 2024.

 
Amintim că acest dosar a fost instrumentat de Andrei Bodean, de la DNA Constanța, care, în noiembrie 2014, a dispus trimiterea în judecată a 19 inculpați (persoane fizice și juridice), în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Județean Constanța și a peste 1 milion de lei în dauna statului român.
 
Cea mai mare pedeapsă în acest proces a primit-o Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, respectiv 10 ani de închisoare.
 
Amintim că, în primă instanţă, Ana Maria Trancă, judecător al Curţii de Apel Bucureşti, a dictat, în luna iulie 2016, condamnarea lui Nicuşor Daniel Constantinescu la 15 ani de închisoare.
 
În continuare, în acest dosar au fost condamnați și alți angajați ai CJC, precum și oameni de afaceri. În total, Ana Maria Trancă a dictat în primă instanță 70 de ani de închisoare.

 
Pe data de 11 iulie 2019, Înalta Curte a soluționat definitiv acest dosar, micșorând pedepsele aplicate în primă instanță și dispunând o serie de achitări. În final, Nicuşor Daniel Constantinescu a fost condamnat în prezenta cauză  la zece ani de închisoare cu executare.
 

Decizia Curții Supreme
 
Prin decizia penală nr. 239 din 11.07.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele pedepse definitive:
 
Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, zece ani de închisoare.
 
Gâmbuțeanu Adrian George – trei ani de închisoare.
 
Victor Aurelian Coman și Daniel Dan Popa, administratori ai SC Rom Coman SRL, la data faptelor, la câte o pedeapsă de 5 ani și 4 luni închisoare.
 
Felicia Tăicuțu, fost director general al Direcției Generale Economico - Financiare din cadrul Consiliului Județean Constanța, - 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani.
 
Constantin Vlăducă, inginer în cadrul Serviciului Utilități Publice din cadrul Consiliului Județean Constanța, la data faptei, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani.
 
Amenzi și pentru firme
 
Ene Gică, inginer silvic, 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani.
 
SC Rom Coman SRL, la pedeapsa principală constând în plata unei amenzi penale de 100.000 lei și pedeapsa complementară constând în dizolvarea societății, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.
 
Florin Georgel Onescu, primar al comunei Lipnița, și Nela Geileanu, secretar al comunei Lipnița, la data faptei, la câte o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani.
 
Costică Zelca, administrator al SC Stop SRL, la data faptei, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani.
 
SC Stop SRL – amendă penală de 400.000 lei.
 
Ionuț Țițimeaua, director general al Direcției Generale de Administrație Publică și Juridică din cadrul Consiliului Județean Constanța, la data faptei, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani.
 
Pârvu Tudorel și Gavrilă Dima Bogdan Teoniu, directori generali ai Direcției Buget Finanțe din cadrul Consiliului Județean Constanța, la data presupusei fapte, la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani.
 
Achitări
 
Instanța a decis achitarea inculpaților Cenușă Titi, arhitect șef în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Lucrări Publice a Consiliului Județean Constanța, Simion Lucian, șef al Serviciului Utilități Publice din cadrul Consiliului Județean Constanța și Darie Ruxandra Luminița, notar public, la data faptelor, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
 
Înalta Curte a luat act că persoana vătămată Consiliul Județean Constanța nu s-a constituit parte civilă în cauză și a confiscat de la inculpații Coman Victor Aurelian și Popa Daniel Dan suma de câte 7.184.628,81 lei.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Directori din CJC și oameni de afaceri, condamnați definitiv. S-a cerut rejudecarea dosarului! Care este răspunsul judecătorilor de la Înalta Curte
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a terminat procesul în dosarul cadastrării județului Constanța! Când se va pronunța Tribunalul Constanța

08 May 2024 931

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 1006

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 1313

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 994

Constanța. Răsturnare de situație în cazul insolvenței Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

03 Dec 2023 1597

Gabriel Mustaţă, transferat la Curtea de Apel Constanța Niţeanu Voichiţa Mihaela este noul judecător al dosarului privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu. Noul termen, februarie 2024

26 Nov 2023 1097

Înalta Curte a decis! Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu rămâne la Tribunalul Constanța!

23 Nov 2023 898

S-a cerut falimentul SC Xenoti SRL, firmă ce deține Hotelul Flora, din Mamaia! Iată decizia Tribunalului Constanța!

08 Nov 2023 1420

Curtea de Apel Constanța a suspendat intrarea în insolvență a companiei Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul - Sucursala Năvodari

01 Nov 2023 1127

Insolvență de răsunet la Constanța! Este vizată Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

19 Oct 2023 2461

DNA Constanța cere, la Înalta Curte, rejudecarea dosarului Combat Press!

17 Oct 2023 1143

Nicuşor Constantinescu, fostul șef al CJC, l-a recuzat pe judecătorul Ciprian Coadă, de la Curtea de Apel Constanța. Cererea respinsă

01 Sep 2023 4010

Moștenitorii lui Mihail Cârciog solicită falimentul SC Xenoti SRL, firmă ce deține Hotelul Flora, din Mamaia!

18 Jul 2023 2292

Judecătorii vorbesc de prescriptie Dosarul privind cadastrarea județului Constanța se apropie de final!

06 Jul 2023 2932

Nicuşor Constantinescu, fostul șef al CJC, a cerut alt judecător! L-a recuzat, pentru a doua oară, pe judecătorul Gabriel Mustaţă! Cererea, respinsă

27 Jun 2023 1520