Nicuşor Constantinescu, fostul șef al CJC, a cerut alt judecător! L-a recuzat, pentru a doua oară, pe judecătorul Gabriel Mustaţă! Cererea, respinsă
Dosarul a fost instrumentat de Vasile Abagiu, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura teritorială Constanţa!
Nicușor Daniel Constantinescu, la data presupuselor fapte președinte al Consiliului Județean Constanța, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, l-a recuzat, pentru a doua oară, pe Gabriel Mustaţă, din cadrul Secției penale a Tribunalului Constanța, magistrat investit cu soluționarea dosarului privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu!
 
Cererea fostului șef al CJC a fost soluționată azi, 27 iunie 2023, prin respingerea cererii.
 
Oficial!
 

În baza art.68 alin. 2 şi 5 C. proc. pen., raportat la art. 64 alin.1 lit. f C. proc. pen., respinge, ca neîntemeiată, cererea de recuzare a domnului judecător Gabriel Mustaţă, formulată de inculpatul CONSTANTINESCU NICUŞOR DANIEL. În baza art.275 alin.2 C.proc.pen., îl obligă pe inculpatul CONSTANTINESCU NICUŞOR DANIEL la plata către stat a sumei de 400 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Fără cale de atac. Pronunţată în camera de consiliu, la data de 27.06.2023.

 
Amintim că luna trecută Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, l-a mai recuzat pe judecătorul Gabriel Mustaţă.
 

Și atunci, acțiunea a fost respinsă!
 
Oficial!  

 

În baza art.68 alin. 2 si 5 C. proc. pen., raportat la art. 64 alin.1 lit. f C. proc. pen., respinge, ca neîntemeiată, cererea de recuzare a domnului judecător Gabriel Mustată, formulată de inculpatul CONSTANTINESCU NICUSOR DANIEL. În baza art.275 alin.2 C.proc.pen., îl obligă pe inculpatul CONSTANTINESCU NICUSOR DANIEL la plata către stat a sumei de 400 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Fără cale de atac. Pronuntată în camera de consiliu, la data de 29.05.2023.

 
Dosarul a fost instrumentat de Vasile Abagiu, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura teritorială Constanţa!
 
Amintim că în ianuarie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, a lui Nicușor Daniel Constantinescu, la data presupuselor fapte președinte al Consiliului Județean Constanța, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
 
 

În perioada 2009 – noiembrie 2013, inculpatul Constantinescu Daniel Nicușor, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, privind exercitarea funcției de ordonator principal de credite și gestionarea bugetului, în legătură cu realizarea unor lucrări la două obiective care nu aparțineau Consiliului Județean Constanța: Herghelia Mangalia și malul lacului Corbu.
 
Lucrările respective ar fi fost executate de către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanța. În cazul complexului Herghelia Mangalia, pentru lucrările de modernizare, R.A.J.D.P. ar fi facturat o cantitate de lucrări de 4 ori mai mare decât cea efectiv prestată și ar fi cesionat o parte din contract către o altă societate comercială, aspect cunoscut de către inculpatul Constantinescu Daniel Nicușor. Societatea respectivă ar fi fost administrată de către fiul unui angajat al Regiei, desemnat să supervizeze întreaga lucrare.
 
În ambele situații, inculpatul ar fi depus toate demersurile (încheiere de protocoale, adoptare de hotărâri, etc.) pentru angajarea unor cheltuieli și efectuarea de plăți pentru „amenajare maluri, execuție drum acces Lac Corbu” respectiv „modernizare și reabilitare complex Herghelia Mangalia”, acestea fiind obiective care nu au făcut niciodată parte din domeniul public al județului Constanța.
 
Prejudiciul total creat în această manieră se ridică la 5.570.821 lei, sumă cu care Consiliul Județean Constanța a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispusă în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Interceptări
Motivarea judecătorilor în dosarul polițistului din Constanța care a refuzat 4000 de euro mită!

 
Caz incredibil instrumentat de procurorii din Constanța!
Polițist trimis în judecată pentru că ar fi dezvăluit unui amic unde sunt amplasate radarele

 
Martorii lui Nicușor!
Mai mulți foști șefi din CJC vor fi audiați în dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu

 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 897

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 836

Constanța. Răsturnare de situație în cazul insolvenței Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

03 Dec 2023 1404

Gabriel Mustaţă, transferat la Curtea de Apel Constanța Niţeanu Voichiţa Mihaela este noul judecător al dosarului privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu. Noul termen, februarie 2024

26 Nov 2023 857

Înalta Curte a decis! Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu rămâne la Tribunalul Constanța!

23 Nov 2023 763

S-a cerut falimentul SC Xenoti SRL, firmă ce deține Hotelul Flora, din Mamaia! Iată decizia Tribunalului Constanța!

08 Nov 2023 1253

Curtea de Apel Constanța a suspendat intrarea în insolvență a companiei Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul - Sucursala Năvodari

01 Nov 2023 985

Insolvență de răsunet la Constanța! Este vizată Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

19 Oct 2023 2093

DNA Constanța cere, la Înalta Curte, rejudecarea dosarului Combat Press!

17 Oct 2023 991

Nicuşor Constantinescu, fostul șef al CJC, l-a recuzat pe judecătorul Ciprian Coadă, de la Curtea de Apel Constanța. Cererea respinsă

01 Sep 2023 3868

Moștenitorii lui Mihail Cârciog solicită falimentul SC Xenoti SRL, firmă ce deține Hotelul Flora, din Mamaia!

18 Jul 2023 1961

Judecătorii vorbesc de prescriptie Dosarul privind cadastrarea județului Constanța se apropie de final!

06 Jul 2023 2747

Gabriel Mustaţă rămâne judecătorul dosarului privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu. Cererea de recuzare a lui Nicușor Constantinescu, respinsă

31 May 2023 1148

Judecătorul Gabriel Mustaţă, recuzat de Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC!

29 May 2023 1828

Tribunalul Constanța a confirmat planul de reorganizare a activităţii Ideea Contrast SRL

27 May 2023 1882