Cazul tinerilor luați de polițiști din curtea Școlii 29 Constanța, duși la secție și amendați, a ajuns la Tribunal (document)



 
  • Dosarul (24036/212/2020) a fost înregistrat inițial pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța.
  • Trei dintre tinerii care au fost amendați de poliție au contestat amenda primită și le-au cerut judecătorilor să constate „abuzul de drept material“ al IPJ Constanța.
  • Completul C1 prezidat de magistratul Alina Mariana Lefter a hotărât să anuleze amenda, însă a respins ca inadmisibilă solicitarea privind constatarea abuzului de drept material.
  • În prezent, cazul a ajuns la Tribunal, în urma apelului declarat de tinerii amendați împotriva Hotărârii nr. 2694/2021 a Judecătoriei Constanța.
  • Hotărârea nr. 2694/2021 a Judecătoriei Constanța poate fi accesată în Secțiunea Document.
 
Cazul tinerilor care fuseseră luați de polițiști din curtea Școlii nr. 29 Mihai Viteazu, din Constanța, duși la secție și amendați a ajuns acum, în atenția Tribunalului Constanța, la Secția de contencios administrativ și fiscal.
 
Dosarul (24036/212/2020) a fost înregistrat inițial pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța, unde trei dintre tinerii care au fost amendați de poliție au contestat amenda primită și le-au cerut judecătorilor să constate „abuzul de drept material“ al IPJ Constanța.
 
După analizarea dovezilor de la dosarul cauzei, magistrații Secției Civile a Judecătoriei, în Completul C1 prezidat de magistratul Alina Mariana Lefter, au hotărât să anuleze amenda, însă au respins ca inadmisibilă solicitarea privind constatarea abuzului de drept material.
 
În prezent, cazul a ajuns la Tribunal, în urma apelului declarat de tinerii amendați împotriva Hotărârii nr. 2694/2021 a Judecătoriei Constanța.
 
Până la acest moment, nu s-a fixat primul termen în apel.
 
Ce a anunțat IPJ Constanța
 
Amintim, la data de 3 octombrie 2020, Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța a anunțat că „urmare a mai multor sesizări cu privire la faptul că se tulbură ordinea și liniștea publică a locatarilor din zona unei școli din municipiul Constanța (Școala 29), în cursul zilei de ieri, în jurul orei 20.20, polițiști din cadrul Secției 2 au legitimat un grup de 8 tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani, care se aflau în curtea instituției de învățământ, încălcând normele legale de acces“.

 
Polițiștii au mai spus că „cei 8 tineri au fost duși la secție, unde au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 250 de lei, fiecare, conform art. 2, punct 13 din Legea 61/1991 R. Totodată, polițiștii le-au reamintit acestora despre  responsabilitatea privind respectarea măsurilor de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a se proteja pe ei înșiși, dar și pe toți cei din jurul lor“.
 

Demisii și Corpul de Control
 
În zilele următoare, mai multe opinii au fost formulate în legătură cu acțiunea Poliției privind la Școala 29 din Constanța, iar Ministerul de Interne a trimis Corpul de Control la IPJ Constanța, unde verificările nu au scos la iveală nimic în neregulă.
 
Totodată, directorul de atunci al unității de învățământ, Ion Denys Ciorogaru, a demisionat din funcție.
 
Pentru a reveni la procesul din instanță, Hotărârea nr. 2694/2021 a Judecătoriei Constanța a fost pronunțată în dosarul civil 24036/212/2020, în care petenți sunt trei dintre tinerii amendați, iar Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța este intimat.
 
Ce au cerut tinerii
 
Potrivit hotărârii citate pe Jurindex, prin cererea de chemare în judecată, tinerii au solicitat „pe calea plangerii contraventionale, in principal, anularea procesului–verbal procesul-verbal (...) nr.(...) din 02.10.2020, iar in subsidiar, înlocuirea amenzii cu avertisment, precum și constatarea abuzului de drept material al intimatului, prin conducerea la secția de poliție și indisponibilizarea mijloacelor de comunicare și obligarea la repararea prejudiciului cauzat prin conduita abuzivă, prin plata despagubirilor de 250 lei“.
 
„În motivarea plângerii, petentul a arătat că a fost elev al Scolii Gimnaziuale nr.29, care se află în apropierea casei sale, că a intrat în curtea școlii pe poartă, care era deschisă și nu exista nici un semn care să indice limitarea accesului în incintă, iar în curtea școlii erau atât adulți care își supravegheau copiii, cât și tineri pe terenurile de sport care jucau baschet și fotbal, în condițiile în care lipsa terenurilor de joacă este o realitate. Despre polițiști, se arată că unii au sărit gardul, în condițiile în care poarta școlii era deschisă, iar alții au intrat pe poartă, că a oferit date complete de identificare, comunicându-i-se că a fost primită o reclamație de deranjare a liniștii publice, comandantul ordonând a fi duși la secția de poliție“, se mai arată în hotărârea citată pe www.rolii.ro.
 
De asemenea, avocații tineri au mai argumentat că fapta ar fi fost descrisă lacunar.
 
În legătură cu abuzul de drept material invocat, avocații au argumentat că „agenții intimatului nu au avut nici un motiv de a-l conduce la secție, fapt care i-a cauzat stare de stres și neliniște, apreciindu-se că o satisfacție echitabilă de natură a compensa suferințele cauzate este suma de 250 lei“.
 
În replică, reprezentanții IPJ Constanța au solicitat respingerea acțiunii.
 
Ce au decis judecătorii
 
După analizarea actelor de la dosarul cauzei, judecătorii au decis, în primă instanță, anularea proceselor-verbale prin care au fost amendați tinerii.
 
În acest sens, instanța a arătat că „din lecturarea proceselor-verbale rezultă că agentul constatator nu a descris efectiv fapta săvârșita de fiecare petent, ci doar s-a rezumat în a transcrie conținutul unui text legal, fără a indica în mod concret care au fost acele norme legale de acces ce au fost incalcate efectiv de catre petenti. Astfel, instanța consideră că agentul constatator a realizat o prezentare generală a faptei, fără a arăta expres care este elementul material efectiv al contravenției retinute in sarcina petentului“.
 
De asemenea, judecătorii au mai spus că „agentul constatator ar fi trebuit să procedeze la o descriere a faptei care să permită instanței să procedeze la o analiză a elementelor constitutive ale acesteia. Vătămarea suferită de petenți constă tocmai în punerea acestora în imposibilitatea de a-și efectua apărarea în cauză“.
 
„Prin urmare, aflându-se în imposibilitatea de a aprecia justețea faptei și proporționalitatea sancțiunii aplicate, instanța reține că procesele-verbale (...) au fost întocmite cu nerespectarea condițiilor de formă menționate de art. 16 din O.G. nr. 2/2001 (descrierea incompletă a faptei contravenționale), apreciind că nu se mai impune examinarea temeiniciei actului“, se mai arată în hotărârea Judecătoriei Constanța.
 
În ce privește eventualul abuz de drept material, instanța a arătat că „apreciind că, pe calea plângerii contravenționale, nu se poate solicita constatarea abuzului de drept al intimatului, se vor respinge, ca inadmisibile, solicitările formulate de petenți privind constatarea abuzului de drept al intimatului“.
 
Așa cum am precizat, hotărârea a fost atacată la Tribunal de cei trei tineri.
 
Dosarul a ajuns vineri, 29 octombrie 2021, pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului și urmează să se fixeze data primei înfățișări.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
Citește și
Opt tineri, luați de polițiști din curtea Școlii 29, duși la secție și amendați
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

13 absolvenți ai Școlii de Agenți de Poliție ,,Vasile Lascăr” Câmpina, repartizați la IPJ Tulcea

29 Apr 2024 455

Locuri de muncă Constanța Școala Gimnazială Nr. 29 „Mihai Viteazul” scoate la concurs două posturi de îngrijitor. Iată ce trebuie să faci

24 Apr 2024 496

Universitatea Ovidius din Constanța, membru fondator al Asociației Școala Națională pentru Energie Nucleară – SNEN

02 Apr 2024 558

Sunteți mulțumiți de arondările școlare stabilite pentru înscrierea în învățământul primar anul acesta?

31 Mar 2024 632

Acțiune a polițiștilor în două școli din municipiul Constanța

30 Mar 2024 658

Școala Gimnazială Nr. 29 ,,Mihai Viteazul’’ Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

18 Mar 2024 976

Sala de Sport a Şcolii Gimnaziale nr. 29 „Mihai Viteazul” din Constanța ar putea fi închiriată. Deciza aparține consilierilor locali (DOCUMENT)

29 Feb 2024 777

Proiectul pe ordinea de zi a ședinței CLM Școala Gimnazială nr. 43 Constanța va fi reabilitată (DOCUMENT)

28 Feb 2024 651

Angajări Constanța Post vacant la Școala Gimnazială Nr. 29 ,,Mihai Viteazul’’ Constanța. Condiții

20 Feb 2024 1149

Insolvențe Constanța Cazul Asociaţiei Clubul Sportiv Şcoala de Fotbal Farul Constanţa 2010, în atenția Tribunalului Constanța

29 Jan 2024 1379

Polițiștii continuă activitățile în apropierea unităților de învățământ (VIDEO)

03 Dec 2023 748

LIVE TEXT Ludovic Orban, prezent la Constanța, la Școala politică a Tineretului Forța Dreptei- „Actuala guvernare a promis spital în Constanța și nu a construit. Nu dă doi lei pe viața constănțenilor“ (FOTO+VIDEO)

30 Sep 2023 1694

Ministerul Educației, anunț despre implementarea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar

29 Sep 2023 863

Ludovic Orban, prezent la Constanța. Participă la Școala politică a Tineretului Forța Dreptei

29 Sep 2023 1043

Școala gimnazială nr, 29 „Mihai Viteazu“ Constanța angajează îngrijitor. Cine poate participa la concurs

28 Sep 2023 1024