Eliberare contestată de vicepreşedintele Curţii Supreme Cine l-a vrut pe Mironescu în arest (documente)

cap_1.jpg„Sunt nevinovat. Decizia Curţii Supreme prin care am fost eliberat mi-a redat încrederea în justiţie", ar fi declarat fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu, la momentul la care a părăsit Arestul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în urmă cu două nopţi. Se pare însă că nevinovăţia sa clamată nu a fost suficient de convingătoare pentru întreg Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, care a dispus eliberarea sa. Poate nu este de trecut cu vederea faptul că însuşi vicepreşedintele Înaltei Curţi, judecătoarea Rodica Aida Popa, a fost de părere că eliberarea lui Mironescu, alături de Liviu Costel Bratu, Corneliu Păun şi Adrian Sorin Pătraşcu nu ar fi oportună la acest moment, făcând opinie separată în acest sens la momentul pronunţării deciziei.

Cu toate acestea, opinia sa a fost minoritară, iar cei patru suspecţi din mega-ancheta de corupţie devenită cunoscută drept „Portul" au părăsit arestul în urmă cu două nopţi, după 30 de zile de detenţie. Concret, aşa cum am arătat în ediţiile trecute, prin Încheierea penală nr. 154 din 21 iunie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, în Completul de 5 Judecători, a decis să admită recursurile declarate de Laurenţiu Mironescu, Liviu Costel Bratu, Adrian Sorin Pătraşcu şi Corneliu Păun împotriva deciziei aceleiaşi instanţe de a prelungi starea de arest a celor patru cu alte 30 de zile. Concret, Mironescu, Bratu, Pătraşcu şi Păun sunt toţi suspecţi în mega-dosarul „Portul" instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în care este vizată corupţia ce a cuprins sistemul vamal constănţean, dar şi pe cel politic. La data de 24 mai, reprezentanţii DNA au anunţat prin intermediul unui comunicat de presă că cei patru, alături de alţi 26 de acuzaţi, au primit mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile, ei aflându-se deja în celule la momentul respectiv, în baza ordonanţelor de reţinere emise cu o zi înainte. Decizia privind arestarea suspecţilor fusese luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar în câteva zile a fost confirmată de Completul de 5 Judecători al aceleiaşi instanţei. După cum s-a arătat în repetate rânduri, Laurenţiu Mironescu a fost acuzat de trafic de influenţă şi „iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup". La rândul său, Liviu Costel Bratu, adjunct al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, a fost pus sub acuzare pentru „iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup", iar Adrian Sorin Pătraşcu, adjunctul Grupului de nave Constanţa din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa, a fost acuzat de luare de mită în formă continuată.

Povestea unui recurs

La sfârşitul săptămânii trecute, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat în primă instanţă cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a prelungi mandatele de arestare preventivă emise în luna mai pentru cei 30 de suspecţi. Solicitarea a fost admisă iniţial, iar mandatele au fost prelungite cu alte 30 de zile. Decizia a fost atacată în recurs de toţi suspecţii, iar patru dintre ei au fost norocoşi. După cum s-a relatat deja, cei patru care au tras lozul norocos al Completului de 5 Judecători din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost Laurenţiu Mironescu, Adrian Sorin Pătraşcu, Liviu Costel Bratu şi Corneliu Păun. În urmă cu două nopţi, cei patru au părăsit arestul, fostul număr doi al Ministerului de Interne ataşându-şi rapid eticheta de nevinovat şi declarându-şi încrederea în justiţia română. Se pare însă că unul dintre magistraţii din Completul de 5 Judecători nu a fost chiar aşa de convins în legătură cu cercetarea suspecţilor în stare de libertate. În încheierea prin care cei patru au fost puşi în libertate se arată: „cu opinia separată a doamnei judecător Rodica Aida Popa, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în sensul respingerii, ca nefondate, a recursurilor declarate de inculpaţii Bratu Liviu Costel, Mironescu Laurenţiu, Pătraşcu Adrian Sorin şi Păun Corneliu împotriva încheierii din Camera de Consiliu nr. 888 din 18 iunie 2011, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală în dosarul nr. 5049/1/2011, aşa cum a fost îndreptată prin încheierea din 20 iunie 2011 a aceleiaşi instanţe". Magistratul Rodica Aida Popa a devenit vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în toamna anului trecut, iar potrivit declaraţiei de avere completată în aceeaşi perioadă şi afişată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, aceasta nu deţine în proprietate niciun teren, niciun apartament sau vreo casă şi nici nu are vreun autoturism în posesie.

Bijuteriile judecătoarei

În schimb, la rubrica privind eventualele bijuterii sau colecţii de artă cu valoare de peste 5.000 de euro, vicepreşedintele Curţii Supreme a menţionat că deţine „patru bucăţi bibelouri porţelan Lladro" dobândite în 2006, a căror valoare se ridică la 5.406 euro, „o cameră video DVD" de 1.200 de euro, luată tot în 2006, dar şi un ceas din aur de 400 de euro. Judecătoarea care l-a vrut pe Mironescu în arest mai are şi bijuterii şi o amforă din Grecia din 2007, în valoare de 7.052 de euro, „aparatură electrică" de 3.971 de euro, dobândită în 2008, bijuterii de 6.057 de euro luate în 2008, dar şi altă „aparatură electrică" luată în 2009, de data aceasta în valoare de 9.900 de euro. Nu în ultimul rând, la aceeaşi rubrică magistratul a menţionat mai multe bijuterii şi pietre preţioase în valoare de 4.500 de euro, luate în cursul anului trecut, precum şi „televizor 3 HD, Blue Ray şi ochel. Panasonic" în valoare de 3.500 de euro, bunurile fiind achiziţionate de asemenea în cursul anului trecut. Vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a precizat că are „venituri provenite din activitate de formator - colaborator la Institutul Naţional al Magistraturii şi din activitatea de corector la examene". În calitate de vicepreşedinte al Curţii Supreme din România dar şi, anterior, judecător al Secţiei Penale la aceeaşi instanţă, magistratul a notat un venit de 190.750 de lei, alţi 24.016 lei provenind de la INM, pentru activitatea de „formator colaborator", iar ultimii 3.958 de lei provenind din „corectură examene" şi fiind încasaţi de la Consiliul Superior al Magistraturii. În ceea ce priveşte eventualele interese, judecătoarea a notat că este membru al Asociaţiei Magistraţilor din România, având 1.000 de „acţiuni nominative" la „SIF Muntenia (Fondul Proprietăţii Private Muntenia)".

 

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Tulumb Mihaela puscariasa din Tuzla

24 Jun, 2011 12:52

Tulumb Mihaela din Tuzla,o puscariasa angajata ca instructot de dans.Cum poate o astfel de femeie care a facut puscarie si copii ei au spart case si magazine sa educe niste copii din tuzla?O escroaca .Afara !!!!!!!!!!!

*******

24 Jun, 2011 12:37

traiasca justitia romana care dovedeste corectitudine si arata lumii ca nu este subordonata politic. cum oare se face ca din toate marile cazuri prezentate de coruptie la nivel inalt, nimeni, dar absolut nimeni nu a fost sanctionat cu privare de libertate. dlor procurori si ofiteri dna, oare nu aveti ce face de va luati de acesti ingerasi? chiar nu vedeti ca sunt altii mult mai periculosi, cei care au furat un metru de pamant, o gaina, etc? acestia sunt cei despre care vorbea stimabilul presedinte ca o sa-i traga in teapa in piata, acestia sunt marii corupti, acestia au furat bugetul tarii si si-au facut bordeie de pamant cu 1,3 etaje, circula cu masini puternice de 1 cal putere, navigheaza in croaziere pe intinsele ape ale raurilor iesite din matca,etc. TRAIASCA JUSTITIA ROMANA CARE FACE DIFERENTA DINTRE SMECHERI SI FRAIERI, DINTRE NOI SI EI!

Maria

24 Jun, 2011 09:37

Ce vreti sa sugerati cu bijuteriile doamnei judecator? Veniturile dansei justifica achizitionarea acestor bijuterii! Mai bine va luati de unde a avut dna Maria sa-l imprumute pe Presedinte sa-si achizitioneze LOgan-ul.

vasile

24 Jun, 2011 07:14

ne credeti fraieri? saracii fac puscarie -bogatii scapa

Articole asemanatoare

Dosar al DNA Constanța Tribunalul București anunță ziua pronunțării în dosarul lui Alexandru Cumpănașu, fost candidat la alegerile prezidenţiale!

19 May 2024 357

Delegație diplomatică din partea Irlandei la Constanța. Ambasadorul Irlandei în România, în vizită

16 May 2024 405

Transferurile judecătorilor din Constanța, decise de Consiliul Superior al Magistraturii! Președintele Judecătoriei Constanța pleacă la Tribunal

15 May 2024 595

Până în 20 mai, AEP va desemna preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, în şedinţă publică, prin tragere la sorţi computerizată

12 May 2024 1374

Alegeri locale 2024 Cătălin Grasa, candidat PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța - „Voi promova transparența, inovația și o administrație în slujba cetățenilor”!

10 May 2024 728

Ce spune președintele PNL Nicolae Ciucă despre o candidatură la alegerile prezidențiale

08 May 2024 540

Oficial de la BEJ Alegeri locale 2024. 8 candidați, în cursa pentru președinția Consiliului Județean Constanța! (DOCUMENT)

08 May 2024 1600

ZIUA LIVE Dr. Cătălin Grasa, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, despre turism și planurile sale pentru județul Constanța (VIDEO)

02 May 2024 907

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 658

Președintele Consiliului Județean Constanța are un nou consilier onorific (DOCUMENT)

30 Apr 2024 830

LIVE TEXT+VIDEO Mihai Lupu își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța din partea PUSL-„Suntem o alternativă pe piața politică”

29 Apr 2024 1088

LIVE TEXT+VIDEO Medicul Cătălin Grasa își depune candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța- „Vom demonstra că putem aduce calitate în ceea ce ne-am propus să facem"

29 Apr 2024 1470

LIVE TEXT+VIDEO Florin Mitroi își depune candidatura la Consiliul Județean Constanța-„Azi este un început de normalitate” (Galerie FOTO)

29 Apr 2024 1714

Fostul rector de la UOC, Tiberius Dănuț Epure deschide lista consilierilor județeni la partidul Dianei Șoșoacă

28 Apr 2024 1109

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 891