Deschidere editie

Informații oficiale Cine poate fi „contact apropiat“ al unui caz COVID-19. Simptome la care trebuie să fim atenți. Ce reprezintă un „caz confirmat“ (document)


Instituirea stării de urgență în România pe fondul epidemiei de Coronavirus vine la pachet cu responsabilitatea de a prelua și a transmite exclusiv informații reale, certe, din surse oficiale legate de COVID-19. În acest context, dar și având în vedere neclaritățile care încă apar în mediile de socializare virtuale cu privire la simptomatologia ce ar prezenta-o un posibil caz COVID-19, precum și legat de termeni precum „contact apropiat“ ori „caz confirmat“, ZIUA de Constanța redă în continuare explicațiile oficiale puse la dispoziție de Centrul Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile și Institutul Național de Sănătate Publică.
Facem mențiunea că documentul oficial emis de instituțiile abilitate poate fi consultat în secțiunea Documente.
 
Astfel, în documentul oficial intitulat „Definiția de caz suspect COVID-19“, actualizat în urmă cu doar câteva zile, se arată că circumstanțele și simptomele ce pot conduce la identificarea unui posibil caz suspect sunt următoarele: „pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel puțin unuia din următoarele: tuse, febră, durere în gât, scurtarea respirației – creșterea frecvenței respiratorii) care necesită sau nu spitalizare“.
 
Concomitent cu aceste simptome, se arată în actul oficial, persoana în cauză, în perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel puțin unul din următoarele criterii epidemiologie: „a avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19 SAU a avut istoric de călătorie internațională“.
Ce reprezintă „contactul apropiat“
În continuare, contactul apropiat este definit ca: „persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19; persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână neurmată de igiena mâinilor); persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex., în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă)“.
 
Totodată, contactul apropiat mai poate fi „persoana care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de 2 m și pe o durată de peste 15 minute; persoana care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sala de ședințe, sala de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de 2 m; persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție“.
 
Nu în ultimul rând, contactul apropiat ar mai putea fi și „persoana care a avut contact în avion cu un caz de COVID-19 și care a stat pe unul din cele 2 rânduri în orice direcție față de caz, persoane care au călătorit împreună cu cazul sau care i-au acordat îngrijire în avion, membri ai echipajului care au servit în zona în care s-a aflat cazul. Dacă severitatea simptomelor sau deplasarea cazului în avion indică o expunere mai extinsă, vor fi considerați contacți apropiați toți pasagerii din zona respectivă din avion sau chiar toți pasagerii din avion; persoana care a stat într-un areal geografic cu transmitere comunitară extinsă“.
 
Se mai arată în documentul elaborat de Consiliul Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile că „link-ul (legătura) epidemiologic(ă) ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare datei debutului cazului index“.
 
Tot potrivit informațiilor oficiale, un caz confirmat reprezintă „o persoană cu confirmare în laborator a infecției cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele și simptomele clinice“.
 
Citește și:
 
S-a lansat Platforma online COVID-19 Știri Oficiale. Obiectiv principal, combaterea dezinformării
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO Klaus Iohannis a prelungit starea de urgență cu o lună

06 Apr 2020 328

Cum a evoluat numărul de persoane infectate cu COVID-19, la Constanța

06 Apr 2020 665

Ședință de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19. Cine va participa

06 Apr 2020 332

Încă cinci decese din cauza COVID-19. Printre victime este și un bărbat din județul Constanța

06 Apr 2020 3275

Sondaj de opinie ZIUA de Constanța 56% dintre respondenți cred că sportul constănțean va fi afectat foarte mult de criza coronavirusului

06 Apr 2020 778

Coronavirus. Sfaturi utile Cum să se ferească și ce trebuie să facă femeile însărcinate în această perioadă

06 Apr 2020 208

Editorial Haideți să fim eroi pentru eroii care luptă în prima linie!

06 Apr 2020 850

România celor două epidemii Ce ravagii fac COVID-19 și rujeola în țară. 150 de decese versus 64. Numărul de cazuri confirmate (document)

06 Apr 2020 771

SPIT Constanța recomandă contribuabililor utilizarea metodelor alternative de plată

06 Apr 2020 723

Reprezentanții USR le solicită autorităților locale și județene să comunice transparent absolut toate deciziile luate, detaliat, astfel încât să reducă panica instalată în rândul constănțenilor

06 Apr 2020 1495

Sondaj de opinie ZIUA de Constanța Ați merge anul acesta în concediu, cu copiii, într-o structură turistică de pe litoral în care au fost carantinați sau izolați români repatriați?

06 Apr 2020 2078

Custodele Coroanei, Margareta Este absolut necesar să continuăm să stăm acasă şi să înţelegem gravitatea situaţiei

05 Apr 2020 307

Coronavirus 357 de noi decese în Franţa în 24 de ore, cel mai scăzut număr din ultima săptămână

05 Apr 2020 298

Coronavirus Constanţa. Situaţia la zi. Sancţiuni aplicate de organele de ordine, număr persoane carantinate sau în izolare

05 Apr 2020 720

Situația cu intervențiile MApN pentru limitarea răspândirii COVID-19 2.049 militari și 467 mijloace tehnice au acționat în București și în țară

05 Apr 2020 361