LIVE Text Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu vine la Biblioteca Județeană Constanța, în cadrul unei mese rotunde (Galerie FOTO+VIDEO)

 
  • Joi, 4 aprilie 2024, de la ora 17:00, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța organizează în Aulă o masă rotundă cu ocazia lansării jurnalului „Frumoasă era Sena pe sub florile mele. Notele unui ambasador român la Paris între Bataclan’15 și COVID-19” (Curtea Veche Publishing House, 2023) al scriitorului Adrian Cioroianu.
 
Istoricul și criticul literar prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, directorul Bibliotecii, va fi amfitrionul și partenerul de dialog al scriitorului.
 

„Adrian Cioroianu este un istoric prestigios, cu o contribuție esențială în domeniul istoriei recente, a perioadei dictaturii comuniste, cu studii precum „Ce Ceaușescu qui hante les Roumains. Le mythe, les representations et le culte du Dirigeant dans la Roumanie communiste” (Éditions Curtea Veche et AUF, 2004), „Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc” (Editura Curtea Veche Publishing, 2005), „Geopolitica Matrioșkăi, Rusia postsovietică în noua ordine mondială” (Editura Curtea Veche Publishing, 2009).
 
Profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București, coautor de manuale de liceu, manager al Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu este și un eseist remarcabil, unul dintre intelectualii publici cu o prezență intensă și lucid-constructivă în viața cetății, participant la emisiuni culturale vizând educația prin intermediul istoriei, precum „5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu”. Ministru al Afacerilor Externe și Ambasador al României pe lângă UNESCO, Adrian Cioroianu este și un om de cultură rafinat, cunoscător avizat al vieții politice internaționale. Cartea care urmează a fi lansată consemnează memoriile sale în calitatea sa de ambasador, vizând cu precădere perioada pariziană și felul în care cultura, politica și viața se întrepătrund pentru un observator sensibil, nuanțat și cu un sens înalt al ironiei. Pe scurt, avem și o istorie anecdotică livrată sub forma unor microeseuri prin care Parisul, cândva capitala culturală a lumii, se deschide în fața ochilor noștri cu splendorile sale discrete și farmecul său inegalabil”, menționează Biblioteca Județeană Constanța în comunicatul de presă.

 
Masa rotundă se încheie cu o sesiune de autografe, iar Adrian Cioroianu va intra în dialog cu cititorii săi. Intrarea este liberă.
 
Evenimentul face parte dintr-o serie de mese rotunde și lansări de carte care vor avea loc pe tot parcursul anului în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, promovând atât autorii Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, cât și autori prestigioși din țară.
 
UPDATE 1: Profesorul Valentin Ciorbea și artistul Leonte Năstase sunt prezenți la eveniment.

Cuvântul de deschidere e al lui Angelo Mitchievici.


„Îl avem invitat pe unul dintre cei mai mari istorici contemporani. Este și un nume important al diplomației românești. Cartea aceasta este extrem de compozită.


Deopotrivă  vizează ceea ce ține de o imersiune într-un spațiu cultural unde te poți întâlni cu toată istoria culturală care contează.Pe de altă parte, este o carte care reflectă tabloul politic al Europei.”


UPDATE 2: Adrian Cioroianu ia cuvântul și va spune ce legătură are cu Franța.


„Eu am iubit Franța înainte de a o cunoaște. În Craiova, la școală, am făcut limba franceză”


Istoricul încă din clasa a 2-a a studiat limba franceză. A făcut doctoratul în Canada franceză și are doctoratul în franceză

„Franceza mi-a deschis căile către lume. Prima țară în care am ieșit ca student a fost Franța”


UPDATE 3: Artistul Leonte Năstase i-a făcut un portret istoricului Adrian Cioroianu.


UPDATE 4: Despre nemulțumirile care există în Franța, Adrian Cioroianu spune că este o societate care are plăcerea protestului. Cât timp a stat acolo, nu a existat săptămână fără grevă.

Adrian Cioroianu spune că România se vede din ce în ce mai bine dinspre Franța. El spune, în acest sens, că românii se depreciază prea mult.
Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

In memoriam Ștefan Cucu, scriitorul și profesorul al cărui apogeu a fost atins la Constanța

19 May 2024 595

Membrii de sindicat din cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța se alătură manifestărilor de protest de la București

17 May 2024 363

Ziua Internațională a familiei. Eveniment la Biblioteca Județeană „Ioan. N. Roman" Constanța

14 May 2024 647

Expoziția „Constanța anilor '60, '70, '80 - Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice” a arhitectului Radu Cornescu poate fi vizitată la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 590

LIVE TEXT Radu Paraschivescu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" Constanța (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 651

Conferința „Puncte cardinale în dispozitivul social. De la succes la reziliență” are loc la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

23 Apr 2024 480

Biblioteca Județeană Constanța Ziua Pământului, sărbătorită la Ludotecă (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 420

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 501

Consilierii județeni din Constanța se întrunesc pentru a aproba actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru reabilitarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” (DOCUMENT)

16 Apr 2024 425

Ședință CJ Constanța Sumă de peste patru milioane de euro alocată pentru reabilitarea Bibliotecii Județene. Este vizată creșterea eficienței energetice (DOCUMENT)

14 Apr 2024 598

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 746

Expoziție cu ocazia Zilei Internaționale a Rock and Roll-ului la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO)

05 Apr 2024 468

Expoziție dedicată „Zilei Cărții și Dreptului de autor” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Care este tematica acesteia (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 477

Biblioteca Județeană Constanța Masă rotundă cu Angelo Mitchievici și Adrian Cioroianu, prilejuită de lansarea jurnalului fostului ministru de Externe

02 Apr 2024 658

LIVE Încep conferințele Dilema la Constanța. Ce subiecte sunt prezentate în prima zi (Galerie FOTO)

28 Mar 2024 771