Consilierii județeni din Constanța se întrunesc pentru a aproba actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru reabilitarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” (DOCUMENT)Miercuri, pe 17 aprilie 2024, are loc ședința extraordinară a Consiliului Județean Constanța, în format hibrid, în Sala „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ.
 
Unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi este Proiect de hotărâre nr. 78/08.04.2024 privind actualizarea indicatorilor tehnico – economici aferenți proiectului „Reabilitare Biblioteca Județeană I.N. Roman Constanța”.
 
Conform datelor din proiectul de hotărâre inițiat de Mihai Lupu, președintele CJ Constanța, valoarea totală a investiției este de 14.262.181,89 de lei fără TVA, respectiv 16.959.773,93 de lei cu TVA din care: Construcții + Montaj (C+M) au o valoare de 5.848.098,94 de lei fără TVA, respectiv 6.959.237,74 de lei cu TVA.
 
Consiliul Județean Constanța este beneficiar al acestui proiect care vizează îmbunătățirea performanței energetice a Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, prin reducerea consumului de energie, a emisiilor de carbon și extinderea utilizării surselor regenerabile de energie, îmbunătățirea calității vieții pentru toți utilizatorii prin îmbunătățirea confortului termic, a condițiilor de igienă, a siguranței și calității aerului, toate acestea fiind în acord cu principiile strategice stabilite la nivelul UE în domeniul eficienței energetice.
 
Prin Hotărârea Consiliului Județean nr. 359/20.12.2022 au fost aprobați indicatorii tehnico – economici faza SF/DALI aferenți proiectului „Reabilitare Biblioteca județeană Ioan N. Roman Constanța”, însă, urmare a modificărilor legislative, a fost instituită obligativitatea introducerii în structura Devizului general a unui capitol în care se vor cuprinde cheltuieli destinate acoperirii eventualelor diferențe de costuri determinate de lucrările care pot apărea pe parcursul fazelor de proiectare a asistenței tehnice pe durata de execuție, ca urmare a completării sau optimizării soluțiilor tehnice stabilite la fazele anterioare.
 
Astfel, prin Hotărârea de Guvern nr. 1.116/2023 a fost modificată H.G. nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul cadru al documentațiilor tehnico – economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice introducându-se câteva elemente de mare importanță pentru derularea proiectelor publice precum cheltuielile aferente marjei de buget și pentru constituirea rezervei de implementare pentru ajustarea de preț.
 
Elementul modificator, de o importanță deosebită, se referă la apariția în cuprinsul Devizului General a Capitolului 7, denumit „cheltuieli aferente marjei de buget și pentru constituirea rezervei de implementare pentru ajustarea de preț”, care conform formulei de calcul se aplică pentru capitolele privind amenajarea terenului, asigurarea utilităților, proiectarea și asistența tehnică, cheltuielile privind investiția de bază (construcții și instalații) și organizarea de șantier, însemnând un procent de 25% din valoarea acestora.
 

Această noutate conduce la obligația proiectanților și a beneficiarilor de a include în buget cuantumul menționat pentru situații în care apar majorări de prețuri la materiale și manoperă, atât în execuție, cât ți în proiectare. În scopul prevenirii unor eventuale blocaje în cadrul proiectelor, au fost reintroduse contribuții către bugetul de stat, aceste cheltuieli impactează direct și valoarea orei de proiectare, asistența tehnică sau onorariul verificării de proiect, a expertizării etc.
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Ședință CJ Constanța Sumă de peste patru milioane de euro alocată pentru reabilitarea Bibliotecii Județene. Este vizată creșterea eficienței energetice (DOCUMENT)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța redeschide Filiala 3! Cât au costat lucrările de reabilitare (GALERIE FOTO)

04 Jun 2024 624

In memoriam Ștefan Cucu, scriitorul și profesorul al cărui apogeu a fost atins la Constanța

19 May 2024 716

Membrii de sindicat din cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța se alătură manifestărilor de protest de la București

17 May 2024 421

Ziua Internațională a familiei. Eveniment la Biblioteca Județeană „Ioan. N. Roman" Constanța

14 May 2024 722

Expoziția „Constanța anilor '60, '70, '80 - Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice” a arhitectului Radu Cornescu poate fi vizitată la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 645

LIVE TEXT Radu Paraschivescu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" Constanța (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 713

Conferința „Puncte cardinale în dispozitivul social. De la succes la reziliență” are loc la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

23 Apr 2024 537

Biblioteca Județeană Constanța Ziua Pământului, sărbătorită la Ludotecă (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 460

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 549

Ședință CJ Constanța Sumă de peste patru milioane de euro alocată pentru reabilitarea Bibliotecii Județene. Este vizată creșterea eficienței energetice (DOCUMENT)

14 Apr 2024 651

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 808

Expoziție cu ocazia Zilei Internaționale a Rock and Roll-ului la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO)

05 Apr 2024 526

LIVE Text Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu vine la Biblioteca Județeană Constanța, în cadrul unei mese rotunde (Galerie FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 910

Expoziție dedicată „Zilei Cărții și Dreptului de autor” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Care este tematica acesteia (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 549

Biblioteca Județeană Constanța Masă rotundă cu Angelo Mitchievici și Adrian Cioroianu, prilejuită de lansarea jurnalului fostului ministru de Externe

02 Apr 2024 721