Investiție de peste 200 milioane lei Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu” din Constanța prinde contur! (FOTO)

  • Conform conducerii aeroportului, constructorul a înaintat data de 1 iulie 2024 ca posibil termen de finalizare a lucrărilor desfășurate
 
Lucrările la Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu” din Constanța sunt în plină desfășurare, imaginile din material fiind relevante pentru acest aspect. Conform conducerii aeroportului, constructorul a înaintat data de 1 iulie 2024 ca posibil termen de finalizare a lucrărilor desfășurate.
 
 
Pe 24 aprilie 2023, a fost publicată decizia privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru cel mai important proiect ce se implementeaza la aeroportul de la malul mării. Publicarea s-a realizat în Monitorul Oficial al României.


Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Dezvoltare terminal, turn de control și parcare la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu — Constanța”, prevăzuți în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.


Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului operațional Infrastructură mare, axa prioritară 2 „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient”, obiectivul specific 2.3 „Creșterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor”, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor prevăzute anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, precum și din venituri proprii.


Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Societatea Națională „Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu — Constanța” — S.A., răspunde de modul de utilizare a sumei prevăzute în anexă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.


Ordonatorul principal de credite: Ministerul Transporturilor și Infrastructurii


Beneficiar: Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu — Constanța — S.A. Amplasament: str. Tudor Vladimirescu nr. 4, comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța

Indicatorii tehnico-economici
  • Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA): 229.595.000 lei (în prețuri valabile la data de 10.03.2023; 1 euro = 4,9136 lei) din care C+M (inclusiv TVA): 135.560.000 lei
Eșalonarea investiției (INV/C+M)
  • Anul I INV  229.595.000 lei
Durata de execuție (luni): 5 luni

Capacități (în unități fizice): Total suprafață construită propusă clădire rezultată: 11.300 mp Total suprafață desfășurată propusă clădire rezultată: 15.983 mp.Reamintim că în februarie 2023, Agenția pentru Protecția Mediului Constanța anunţa publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare pentru proiectul dezvoltat de SN Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța.


Mediul a decis că nu trebuie realizat impactul asupra mediului, pentru proiectul: „Dezvoltare terminal nou, turn de control și parcare pentru Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța”, în comuna Mihail Kogălniceanu, str.Tudor Vladimirescu, nr.4, județul Constanța.
 
O asociere de firme a câștigat contractul pentru executarea lucrărilor pentru noul terminal de la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța. De altfel, trei firme sunt ofertanți, cu ofertant leader SSAB-AG SA și firmele ACER PROJE İNŞAAT din Turcia și ATELIER UNBUILT S.R.L. Totodată, cele trei firme asociate au mai mulți subcontractori pentru amblul proiect din județul Constanța.

SSAB-AG SA este fondată în anul 1991 și are sediul social în Bacău, pe Calea Republicii nr. 159, conform termene.ro. Firma are ca principală activitate, conform codului CAEN, „ Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”. SSAB este marcă înregistrată, conform Registrului Comerțului
 
Acționari în firmă sunt Corneliu Saftiuc – 33,34%, Gabriel Nistor – 33,33% și Mihai Iulian Șlic – 33,33%. Administratori sunt toți trei, iar președinte de CA este Gabriel Nistor. Auditor este Azalee Expert Audit SRL, prin Valeria Munteanu. Ca puncte de lucru sunt menționate următoarele:
  1. Zărnești, pe strada Uzinei, Brașov, parc industrial Zărnești, din 2018 existând contract de vânzare-cumpărare
  2. Bacău, pe strada Chimiei
  3.  pe strada Străpungere Silvestru, Iași
  4. pe strada Muncii, Brașov
  5. str. Ceasornicului din București
  6. Tulcea, strada Combustibilului 5, teren suprafață de 250 mp, din totalul de 407 mp – cu activitatea principală de lucrări construcții. Contractul este încheiat în 2021, valabil până în 2030
 
În anul 2021, firma a raportat 227 salariați, la o cifră de afaceri de peste 31 milioane de euro și un profit de 868.702 euro. De altfel, activele imobilizate sunt în valoare de peste 50,5 milioane lei.
 
Gabriel Nistor mai apare ca reprezentant persoană juridică în firma Rupea Retail Park SRL. Corneliu Saftiuc apare și în firmele Val-Con SRL, SSAB Impex SRL (unde este asociat cu Mariana Șlic, soția lui Mihai Iulian Șlic), Sacoval Imobiliare SRL; Protranzact SRL, SSAB Ceramics SRL. SSAB-AG SA apare și în Rupea Retail Park SRL.  
 
SSAB-AG SA a devenit societate pe acțiuni în anul 2022, prin decizia luată în urma AGA din 25.02.2022, publicată ulterior în Monitorul Oficial al României. „Se aprobă schimbarea formei juridice a societăţii din S.R.L. în S.A., părţile sociale transformându-se în acţiuni, astfel noua denumire va fi S.C. SSAB AG - S.A.”, se arată în hotărâre. Consiliul de administraţie alege ca Preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General pe Nistor Gabriel, mandat acordat pe o perioadă de 4 ani.
 

Cea mai recentă decizia luată de CA al SSAB-AG vizează prelungirea facilităţii în valoare de 33.000.000 lei pentru emitere scrisori de garanţie de avans, buna execuţie, post execuţie aferente contractului de lucrări „Construcţie magazine IKEA, comuna Dumbrăviţa, Timiş" - până la 30.06.2026, conform hotărârii apărută în Monitorul Oficial din 19 aprilie 2023.
 
Mihai Șlic este fost consilier local și viceprimar al municipiului Bacău, ultima declarație de avere disponibilă fiind din anul 2010, unde soția, Mariana Șlic apare ca director al SC SSAB Impex SRL (unde asociată este alături de Corneliu Saftiuc), iar Mihai Șlic apare director al SSAB-AG SRL Bacău. În 2010, declara terenuri la Ceahlău, Luncani și Bacău, cât și mai multe case de locuit și apartamente la Iași, Bacău, Ceahlău și Luncani.
Mihai Șlic, fost viceprimar și consilier local PNL, trecut ulterior la PDL, a fost declarat de Agenția Națională  de Integritate (ANI) incompatibil deoarece firmele pe care le administrează sau în care este asociat au făcut afaceri cu bani publici, conform Adevarul. Conform raportului încheiat de ANI, Șlic a încheiat trei contracte de lucrări de proiectare și o rețea de alimentare cu apă a unei săli de sport cu Consiliul Local Bacău. Valoarea contractului este de 138.510 de lei.Fostul viceprimar al Bacăului afirma la vremea respectivă că va contesta raportul întocmit de ANI. În plus el susține că singurul contract pe care l-a avut pe bani de la bugetul local a fost un branșament la o conductă de apă la un bloc, lucrare realizată de o firmă unde el este acționar și care a avut valoarea de 1.000 de euro.
 

ACER PROJE İNŞAAT este o firmă din Turcia, asociat cu SSAB-AG SA în diverse proiecte, cu sediul social în Adana Turcia, fiind parte a Grupul Acer.
 
ATELIER UNBUILT S.R.L. este o firmă înființată în anul 2019, sediul social fiind în București, pe strada Drumul Sării nr. 18. Activitatea principală constă în „Activități de arhitectură”. Aurelia Stan este asociat unic și administrator.  În anul 2021, firma a raportat 3 salariați, o cifră de afaceri de 346.591 lei și un profit de 93.045 lei.
 
Aurelia Stan mai este administrator la Design Orizontal SRL și asociat în PACIC – Proiectare și Antrepriză Construcții Industriale și Civile SRL.
 
Subcontractori

 
TESSERACT ARCHITECTURE SRL a raportat în anul 2021 o cifră de afaceri de 6,6 milioane lei și un profit de 2,4 milioane lei, cu 11 angajați la activ. Este fondată în anul 2015, cu sediul social în Sibiu, pe aleea Geniștilor nr. 21. Asociat unic este Raluca Claudia Soaita, care are și calitate de administrator.
 
Raluca Claudia Soaita mai apare în firmele Think Tank Design SRL și Habitat 67 SRL.
 
 
 
POPP & ASOCIATII SRL are sediul în București, având o cifră de afaceri de 11,2 milioane lei, profit de 102.774 lei și 46 de salariați. Este fondată în anul 2002. Activitatea principală constă în Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea. Asociați în firmă sunt Mădălin Vasile Coman – 40%, Marcu Andrei Dragoș – 40% și Badea Ionel Claudiu – 20%. Marcu și Coman sunt administratorii companiei.
 
Coman Mădălin Vasile apare și în Popp&Asociații Inginerie Geotehnică SRL, Popp & Asociații Consulting Engineers SRL, Pop & Asociații Management SRL, Ingplan SRL și Ultratest SRL. Marcu Andrei Dragoș apare în Popp & Asociații Consulting Engineers SRL, Popp & Asociații Inginerie Geotehnică SRL, Popp & Asociații Management SRL, Ingplan SRL, Ultratest SRL. Ionel Claudiu Badea apare în Popp & Asociații Consulting Engineers SRL și are și propriul PFA. În anul 2021, firma a raportat 46 de salariați, cu o cifră de afaceri de 11,2 milioane lei și un profit de 102.774 lei.
 
 SSAB INTERNATIONAL ELECTRIC SRL are sediul social la Bacău, pe strada Logofat Tautu. În anul 2021, firma a raportat 17 salariați, o cifră de afaceri de peste 5 milioane lei și un profit de 72.863 lei. Este fondată în 2013 și se ocupă de lucrări de instalații electrice. Constantin Gliga este asociat unic și administrator al firmei.
 
Gliga Constantin apare și în firmele Renovatec SRL și Profinstal SRL.
 
ELECTROPROIECT SA  are sediul în București, o cifră de afaceri pe 2021 de 4,9 milioane lei, cu un profit de aproape 1 milion de lei, la cei 29 de salariați. Este înființată în anul 1991, iar asociați sunt TIU Holdings Limited din Cipru, TIU Investments and Management SRL – 11,8% și Listă acționari – 1,01%. Director și administrator este Besenyei Istvan, Administratori mai sunt Costea Cristian Ionuț și Liliana Lupu.
 
 
ACA ZOORK PROJECT SRL are sediul în județul Iași, localitatea Tomești. Este fondată în anul 2017 și asociat unic este Constantin Alin Harhata. Pe anul 2021, firma a raportat un profit de 600.000 lei, la 34 de salariați, cât și o cifră de afaceri de peste 8 milioane de lei.
 
 
MAGUS PROTECT TECHNOLOGIES SRL este o firmă din Voluntari, județul Ilfov. Pe anul 2021, a raportat 12 salariați, 14 milioane lei cifră de afaceri și peste jumătate de million de lei profit. Este fondată în anul 2018, iar asociat unic este Ilie Ștefan Alexandru, administrator fiind Daniela Claudia Matei. Daniela Claudia Matei apare și în Commodum Liga SRL.
 
KAZINST GRUP SRL are o cifră de afaceri de 68 milioane de lei pe anul 2021, cu un profit de 4,7 milioane lei și un număr de 70 de angajați raportați. Firma este fondată în anul 2010, cu sediul social în Vaslui, pe strada Călugăreni. Asociați în firmă sunt Ilisei Petru Bogdan – 95% și Obreja Vasile Gabriel – 5%. Administrator este Ilisei Petru Bogdan. El mai apare și în firmele Texdeni SRL, Rentdit SRL, Mantovana SRL.
 
KONE ASCENSORUL SA are sediul social în București, pe strada Preciziei, fiind fondată în anul 2008. Asociat unic este Kone Corporation din Helsinki, director fiind Cătălina Dragomir, care are și calitate de administrator, alături de Massimo Beccarini, Benjamin Nikolai Windell și Oliver Paul Jean Champeaux. În anul 2021, firma a raportat peste 83 milioane lei cifră de afaceri, 3,6 milioane lei profit și 85 de salariați.  

 
QUATTRO ENGINEERING SOLUTIONS SRL este fondată în anul 2019, cu sediul social în București. Asociați, cu cote egale, sunt Cracaoanu Mihail Bogdan, Iliescu Anastasiu Adrian-Nicolae, Horvat Cristian Gabriel și David George Alexandru. Pentru anul fiscal 2021, s-au raportat 21 de salariați, 14 milioane lei cifră de afaceri și profit de 920.358 lei.
 
ABC BEST PAINTING SRL a raportat, pe 2021, un număr de 32 de salariați, 11 milioane lei cifră de afaceri și 1,2 milioane lei profit. Firma are sediul în București și este înființată în anul 2005. Asociați sunt Simion Mioara și Oana Florina Stoian, ambele cu 50%.
 
AVI COMPACT SRL are sediul social în București, cu o cifră de afaceri pe 2021 de peste 51 milioane lei, la cei 21 de salariați, cât și un profit de 2,6 milioane lei. Este fondată în anul 2003. Asociat unic și administrator este Florin Rădulescu.

GAZINSTAL ENERGY are sediul în Buzău, pe bulevardul Unirii. Pe 2021, au fost raportați 7 salariați, o cifră de afaceri de 1,7 milioane de lei, cât și un profit de 612.178 lei. Sergiu Cătălin Moise este asociat unic și administrator.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și
Bilanțul activității Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa pentru anul 2023

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Noi decizii au fost adoptate de Societatea Naţională Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu-Constanţa SA

03 Apr 2024 1260

Cumpărări directe Constanța Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu cumpără bilet de avion și transfer aeroport Viena-hotel de la Paris Rostar SRL (DOCUMENT)

30 Mar 2024 641

Protest la Aeroportul Mihail Kogălniceanu din județul Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2024 1490

Bilanțul activității Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa pentru anul 2023

09 Jan 2024 882

Directorul economic provizoriu al Aeroportului de la Mihail Kogălniceanu, mandat prelungit până pe 8 decembrie

28 Nov 2023 950

După ce a contestat licitația, TPF Inginerie SRL câștigă un contract important la noul terminal al Aeroportul Internațional de la Mihail Kogălniceanu (DOCUMENT)

18 Nov 2023 1314

Firme din Constanța AGA Aeroportului de la Mihail Kogălniceanu SA a prelungit mandatul administratorului Gabriel Monea

25 Oct 2023 898

Firme din Constanța Consiliul de Administrație a decis. Bogdan Artagea, rămâne director general provizoriu al Aeroportului Internațional de la Mihail Kogălniceanu

23 Oct 2023 1154

Firme din Constanța Mandatele administratorilor Artagea şi Acatrinei în CA-ul Aeroportului de la „Mihail Kogălniceanu", prelungite până în februarie 2024

02 Oct 2023 1071

Numărul locurilor de parcare din incinta Aeroportului Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța s-a redus considerabil

18 Aug 2023 1672

Știri din Constanța Prelungiri de mandate pentru directorii și administratorii Aeroportului Internațional de la Mihail Kogălniceanu

01 Aug 2023 976

Horia Acatrinei, repus în funcția de director economic provizoriu la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța

17 Jul 2023 2182

O singură ofertă depusă Iată ce firme doresc să construiască noul terminal de la Aeroportul Mihail Kogălniceanu Constanța

04 May 2023 4779

Hangar parcare și mentenanță la Aeroportul Mihail Kogălniceanu! Ce a decis APM Constanța

27 Apr 2023 1350

Decizie publicată în Monitorul Oficial Care sunt indicatorii tehnico-economici pentru construirea terminalului la Aeroportul Mihail Kogălniceanu Constanța?

25 Apr 2023 1862