Deschidere editie

Majorarea sporurilor, o soluţie pentru Spitalul Judeţean Constanţa Cazul „medici la stat sau la privat“, pe masa prefectului!

 

Săptămâna trecută, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a transmis o adresă Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, prin care medicii sunt anunţaţi că trebuie să aleagă între stat şi privat, fapt care pune în pericol activitatea unităţii sanitare.
 
„Comisia mixtă a stabilit că atât municipiul Constanţa, cât şi o arie de 25 de kilometri din jurul acestuia nu reprezintă zonă deficitară din punctul de vedere al existenţei medicilor de o anumită specialitate. Astfel, medicii nu au voie să lucreze la două unităţi medicale care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Practic, a fost pusă o aplicare din legislaţia din domeniu, doar că, până anul acesta, şi municipiul Constanţa a fost declarat zonă deficitară. De anul acesta, comisia mixtă a stabilit că municipiul Constanţa nu reprezintă zonă deficitară“, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Aurelia Rădoi.

La stat sau la particular?

Medicii de la Spitalul Judeţean Constanţa trebuie să facă alegerea între stat şi privat, deoarece municipiul Constanţa nu mai are statut de zonă deficitară, ca până acum. Nu intră sub incidenţa acestei decizii medicii care lucrează şi în spital, şi în privat, iar la cabinetul sau clinica privată nu au încheiate contracte cu CJAS. Sunt mulţi însă care vor alege cabinetele private, unde câştigă dublu şi au aparatură mult mai performantă sau chiar să părăsească definitiv sistemul sanitar românesc pentru cel european.
 
O situaţie delicată se înregistrează la Spitalul Judeţean Constanţa, unde mai multe secţii au deficit de medici. Este cazul Neurochirurgiei, care funcţionează cu şase medici, dintre care şeful de secţie nu efectuează gărzi. O situaţie complicată se înregistrează şi la Unitatea de Primiri Urgenţe. „Majoritatea medicilor îşi completează veniturile cu un contract la unul dintre spitalele private. Acest lucru ne pune colegii într-o situaţie delicată. Câteva categorii de persoane sunt dezavantajate: vorbim de medicii încadraţi în Spitalul Judeţean Constanţa pe termen nelimitat care lucrează şi în privat, şi vorbim de medicii clinicieni integraţi în spital cu jumătate de normă. De aceea suntem spital clinic. Unii profesori vor merge în privat. Am înaintat un memoriu către CJC, Primăria Constanţa şi Prefectura Constanţa cu privire la această stare, care, cumva, pune o presiune pe Spitalul Judeţean, care ar putea fi destructurat! Vrem să ne aşezăm la discuţii cu această comisie, compusă din reprezentaţi ai CJAS, ai DSP Constanţa, ai Colegiului Medicilor şi ai CJC, unde să venim cu argumente clare, obiective, pentru ca gândirea faţă de această zonă să fie reevaluată“, a explicat directorul Cătălin Grasa. Managerul spitalului a mai spus că cel mai probabil astăzi toţi factorii responsabili vor fi convocaţi de prefectul judeţului pentru identificarea unor soluţii.

Cât câştigă un medic

Un medic primar primeşte de la stat aproape 2.800 de lei salariu de bază şi 100 de lei pentru o gardă. Ajunge la 3.000 - 4.000 de lei cu sporuri, în funcţie de vechime. Clinicile particulare oferă între 5.000 şi 7.000 de lei doar salariul de bază, iar garda este plătită avantajos.
 
Sindicatele susţin însă că medicii ar opta pentru continuarea activităţii în spitale cu condiţia ca managementul acestora să le acorde sporuri mai mari, pentru că legea permite acest lucru. Reprezentanţii Sindicatului Camerei Medicilor din cadrul Spitalului Judeţean susţin că medicii constănţeni care lucrează în spital primesc sporul de 25%, în condiţiile în care legea prevede acordarea de sporuri de până la 75%. „Dacă sporurile acordate ar fi reevaluate, cu siguranţă medicii ar rămâne în sistem. Vă dau un exemplu de la Spitalul Clinic Judeţean din Craiova, care acordă sporurile maxime, iar medicii au venituri cu 2.000 de lei peste nivelul Constanţei. Este treaba fiecărui manager să aibă grijă de medicii pe care-i are în spital“, a precizat Delia Dumitrescu, lider de sindicat.
 
Din discuţiile purtate cu medicii din Secţia de Terapie Intensivă, a reieşit că nici măcar acestora nu li se aplică sporul maxim de 75%. „Noi, la sindicat, stăm de vorbă cu toată lumea. Sporurile au rămas neschimbate de pe vremea fostului manager, care tăia şi spânzura. Nici cei de la ATI nu primesc 75%, cât ar trebui, ci doar 50%. E normal, într-o astfel de situaţie, ca, dacă se va ajunge la a opta între stat şi privat, să aleagă ce este mai bine pentru ei“, a mai precizat liderul de sindicat, care consideră că o reevaluare a sporurilor ar putea detensiona situaţia din Spitalul Judeţean Constanţa.
 
Managerul Cătălin Grasa a promis că se va interesa cu privire la acest aspect şi va căuta să-l remedieze.
 
În altă ordine de idei, solidaritatea de care dau dovadă medicii în chestiunea contractelor parţiale pentru gărzi dovedeşte faptul că în discuţie nu sunt doar drepturile salariale, ci este ceva mai profund: respectul pe care cadrele medicale îl cer de la societate. „A fi obligat să lucrezi 30 de ore continuu şi echivalentul a aproape două norme într-o lună, fiind privat totodată de drepturile şi protecţia socială a statutului de salariat, înseamnă, în primul rând, o lipsă de consideraţie a statului şi a societăţii faţă de această profesie“, apreciază liderul sindical.

Negocieri la sânge pentru gărzi!

Având în vedere faptul că negocierile cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii purtate în data de 22 iulie au evidenţiat riscul ca medicii care efectuează gărzile suplimentare să nu beneficieze de o serie de drepturi legale, iar rezultatele studiului realizat pe această temă au indicat situaţia dramatică în care se găsesc cadrele medicale ce efectuează gărzi, sindicatele au recomandat tuturor celor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor suplimentare (prevăzute de OUG nr. 20/2016) dacă nu le sunt menţionate expres în aceste contracte următoarele drepturi:
  • dreptul la un spor cuprins între 25% şi 75% (25% este procentul minim obligatoriu);
  • dreptul la toate sporurile pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi la sporul de noapte;
  • dreptul la concediul de odihnă pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare;
  • dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore;
  • dreptul de a avea liber după gardă cel puţin 24 de ore. 
Delia Dumitrescu atrage atenţia şi asupra faptului că salarizarea gărzilor se realizează la nivelul anului 2009 şi nici nu se consideră vechime în muncă.
 
A doua acţiune declanşată o constituie lansarea unei petiţii pentru apărarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi, fiind invitaţi s-o semneze toţi medicii aflaţi în această situaţie.
În prezent, ei primesc 21 de lei pentru o oră de gardă efectuată în timpul săptămânii şi 28 de lei/oră pentru gărzile de weekend. Sumele rezultate sunt impozabile. Totodată, medicii nu beneficiază de concediu în conformitate cu numărul de ore efectuate în cadrul gărzilor. De pe vremea lui Dănuţ Căpăţînă, cadrele medicale din SCJU nu beneficiază decât de 21 de zile de concediu pe an. Şi acest aspect ar trebui soluţionat de actualul manager şi de noul Consiliu de Administraţie.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Deputatul Huțucă susține că PSD îi pedepsește pe medicii de familie

21 Nov 2018 232

Când revine Simona Halep în competiție, după diagnosticul oferit de medici

20 Nov 2018 327

Medicii au decis Ce se va întâmpla cu Florin Busuioc

17 Nov 2018 643

Emoții pentru absolvenții facultăților de Medicină. Duminică are loc examenul de Rezidențiat, sesiunea 2018

16 Nov 2018 292

Revista presei locale

13 Nov 2018 381

Operaţie în premieră la Spitalul Judeţean Constanţa. Ce echipă de medici a efectuat intervenţia. Cât a durat şi la ce se referă

03 Nov 2018 7041

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consideră că medicii trebuie să aibă un program de lucru clar de opt ore

26 Oct 2018 235

I s-a făcut rău la sicriul lui Ilie Balaci. Transportat în stare gravă la spital. Cine are nevoie de îngrijiri medicale

22 Oct 2018 622

Primăria Constanţa cumpără servicii veterinare destinate adăpostului pentru câini al municipalităţii

22 Oct 2018 437

Caz șocant pe un teren de joacă Un bebeluş găsit mort de o fată de 9 ani

14 Oct 2018 409

UPDATE Judeţul Constanţa Motociclist, decedat într-un accident rutier (galerie foto)

13 Oct 2018 5455

UPDATE. Accident rutier în județul Constanța. Un biciclist decedat (galerie foto)

06 Oct 2018 1346

Pilotul nu s-a mai întors din zbor. A interceptat o stea căzătoare (galerie foto)

06 Oct 2018 7479

Crimă în județul Dâmbovița. Un bărbat a fost ucis de fiul său. Ce au stabilit anchetatorii

22 Sep 2018 808

Ion Iliescu a ajuns de urgență la spital, din cauza unor probleme de sănătate. În ce stare este fostul președinte al României

18 Sep 2018 799

Iași Femeie în stare gravă la spital, după ce a căzut de la etajul cinci al unui bloc

17 Sep 2018 485

SMURD Constanța la ceas aniversar. Astăzi se împlinesc 10 ani de la înființarea SMURD Constanța

28 Aug 2018 477

Medici constănţeni - „Nu ignoraţi ciupiturile de insecte“! Cum să tratezi o muşcătură de ţânţar

27 Aug 2018 663

Vara poate fi fatală pentru diabetici, iar deshidratarea şi micoza pielii pot afecta pe oricine. Iată ce recomandă medicii

22 Aug 2018 189

Valurile nu iartă. Încă o persoană înecată în Mamaia, în zona hotelului Hawaii (Galerie foto+video)

21 Aug 2018 1833

Persoană înecată în Golful francezului din Costinești. Medicii, solicitați să acorde ajutor (video)

21 Aug 2018 1695

Ministerul Afacerilor Interne Românul rănit în tragedia de la Genova a murit

18 Aug 2018 1519

Iaşi Medicii vor să facă o plângere penală pe numele unei femei care a vrut nască acasă

16 Aug 2018 891

Accident rutier grav în apropiere de București. O femeie este stare foarte gravă

10 Aug 2018 933

LIVE. Imagini de la eveniment. Incendiu la sediul SPIT Constanţa. Echipaje de poliţie, pompieri şi medici la eveniment. Circulaţie blocată (galerie foto-video)

06 Aug 2018 7793

Timiş Accident rutier grav. Şaşe victime. Este implicată şi o ambulanţă

27 Jul 2018 513

Peste 100 de posturi noi în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa. 33 la Secţia Oncologică (document)

27 Jul 2018 1373

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa vrea să înfiinţeze un compartiment de reabilitare respiratorie

27 Jul 2018 235

Inedit. Ce variantă de protest a ales un medic de familie nemulțumit de salariul primit în fiecare lună

23 Jul 2018 498

Accident grav la Mangalia. Medicii fac eforturi să salveze viaţa unui bărbat aflat în stop cardio-respirator. Bărbatul a decedat

13 Jul 2018 2658

Constanța. Sute de persoane au fost asistate medical în timpul festivalului Neversea. Bilanțul intervențiilor ISU Dobrogea

10 Jul 2018 1165

Județul Constanța Accident rutier în Tuzla. Un biciclist, rănit

07 Jul 2018 1048

NEVERSEA 2018. Zeci de cadre medicale vor asigura permanența la festival

03 Jul 2018 933

Conferința Regională „Medicina de familie – prima linie în asistența primară”, la Brăila (document)

03 Jul 2018 535

Bilanțul medicilor DSVSA Constanța și al inspectorilor care activează în Comandamentul Sezon Estival 2018

03 Jul 2018 476

Accident rutier în faţa Inspectoratului de Jandarmi din Tulcea. Două victime. La faţa locului, medici, pompieri, poliţişti, SMURD şi opt subofițeri (galerie foto)

24 Jun 2018 1974

UPDATE. Imagini de la eveniment Accident rutier pe bulevardul A. Lăpuşneanu. Două autoturisme au intrat în coliziune (galerie foto+video)

20 Jun 2018 1736

Firmă în domeniul restaurante, înființată la Brașov de un constănțean

10 Jun 2018 880

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat despre manifestațiile din București „Au fost mobilizate mai multe echipaje din ţară, cu maşini de multiple victime“

09 Jun 2018 469

UPDATE Caz șocant la București. Un bărbat s-a sinucis într-un mall. Polițiștii au deschis o anchetă

07 Jun 2018 753

Constanţa Accident rutier la intersecţia bulevardului Aurel Vlaicu cu strada Baba Novac. O maşină a intrat într-un bloc. Şoferul, încarcerat (galerie foto+video)

01 Jun 2018 7205

Acuzaţii în spitale. O femeie lăsată cinci zile cu fătul mort în pântec şi o fetiţă tratată cu „puţin ceai“

27 May 2018 2266

Editorial Sistemul informatic al cardului de sănătate, fără mentenanţă! Medicii și pacienţii, în alertă!

21 May 2018 871

Medicii cardiologi din toată ţara se întâlnesc în acest weekend la Cursul CardioCoag, la Constanţa

16 May 2018 632

Alertă! Copil de doi ani, căzut de la etajul patru al unui imobil din Constanţa

16 May 2018 1829

Incendiu la un spital din Valea Iaşilor Peste o sută de pacienţi şi medici, evacuaţi

14 May 2018 671

Opinii medicale GRATUITE oferite de medicii specialiști de la Anadolu Medical Center din Turcia!

14 May 2018 2617

Percheziții la Constanța. Cadre medicale vizate de ancheta procurorilor DIICOT. Incredibil ce au stabilit anchetatorii

09 May 2018 2436

Criză fără precedent la Unitatea de Primiri Urgențe Oradea. Toți medicii și-au dat demisia. De ce au luat această decizie

08 May 2018 1126

Județul Constanța. Bărbat, resuscitat de medici după ce s-a prăbușit pe o stradă din Ovidiu

07 May 2018 580