S-a făcut predarea-primirea între Făgădău şi Murgeanu Palaz - „Mă interesează cine a adus în halul ăsta Cazinoul" (galerie foto)

cap_1.jpgOficial, Cazinoul Constanţa este de ieri în mâna Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, care îl dă Companiei Naţionale de Investiţii pentru a-l reface şi pentru a-l aduce la stadiul iniţial din punct de vedere arhitectural, aşa cum arăta la momentul când a fost inaugurat, în 1910. „Dacă mai stătea cinci ani, nu se mai putea face nimic din această clădire", a spus ieri Murgeanu, după ce a semnat protocolul de predare-primire

Oficialii administraţiei locale, viceprimarul Decebal Făgădău, împreună cu Răzvan Murgeanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi cu Ana Maria Topoliceanu, director general al Companiei Naţionale de Investiţii, au parafat colaborarea, promiţând ca în toamna anului 2013 emblema Constanţei să fie redată în funcţiune şi să deservească municipalităţii şi constănţenilor, aşa cum se întâmpla la începutul secolului.

Protocolul de predare-primire a fost semnat simbolic chiar în faţa obiectivului care va fi reabilitat. Printre cei prezenţi la eveniment a fost şi prefectul Claudiu Palaz, care a avut un rol semnificativ în realizarea acestui acord, dar şi directorul Direcţiei Patrimoniu din cadrul Primăriei Constanţa, Ramona Dospinescu.

„Consfinţim asanarea unei nedreptăţi, păcat de această clădire că este lăsată aşa cum arată acum. Este strigător la cer", a declarat retoric secretarul de stat din cadrul MDRT, constănţean la origini. Acesta a destăinuit faptul că în urmă cu trei ani, când a vizitat ultima dată acest obiectiv, Cazinoul nu arăta nici pe departe aşa cum este acum. „Arată mult mai rău. Dacă mai stătea cinci ani de zile nu se mai putea face nimic din această clădire", a spus Murgeanu.

cazino_-_cazino_constanta_2.jpg

Reabilitarea durează doi ani

Povestea, cu final fericit până acum, de refacere a emblemei Constanţei cu bani din bugetul statului a pornit la iniţiativa prefectului Constanţei, Claudiu Palaz. Acesta s-a opus iniţiativei primarului Radu Mazăre, care, la începutul verii trecute, făcea declaraţii referitoare la o posibilă vânzare a Cazinoului, dat fiind faptul că nu există bani pentru reabilitarea lui. Evaluarea despre care vorbea primarul la acel moment scotea în prim-plan o sumă mare ce trebuie cheltuită pentru reabilitare: zece milioane de euro. Ulterior, în urma unei campanii acerbe în mass-media, pe de o parte, dar şi dusă de prefect, pe de altă parte, s-a oferit o alternativă la înstrăinarea bunului public. Ministerul Elena Udrea s-a arătat dispusă să preia acest obiectiv de la municipalitate şi să-l repare cu bani de la Guvern, iar mai apoi să-l redea municipalităţii pentru a-l repune în funcţiune. Zis şi făcut. Ca urmare a conjugării tuturor demersurilor, consilierii locali au predat obiectivul MDRT-ului în şedinţa din luna august, ministerul intrând în posesia Cazinoului în urma unei hotărâri de Guvern date pe 31 august. Mai apoi, reabilitarea obiectivului de investiţii a fost predată CNI-ului, care se va ocupa de finalizarea lucrării. Potrivit celor declarate ieri de directorul CNI, Ana Maria Topoliceanu, imediat după această predare, în cadrul Guvernului au fost demarate procedurile de contractare a expertizelor tehnice, termice şi a detaliilor de execuţie pentru aprobarea identificatorilor tehnico-economici. „Într-o lună vom şti care sunt costurile reabilitării Cazinoului. Termenul aproximativ este de doi ani. Sperăm ca în toamna anului 2013 să putem preda Primăriei Constanţa acest obiectiv", a precizat directorul CNI, care a spus că nu ştie care este suma maximă ce va putea fi investită de către Guvern. Lucrările de reabilitare vor fi scoate la licitaţie internaţională, urmând ca pentru readucerea la stilul Art Nouveau să fie implicaţi în acest proiect şi specialişti italieni şi nemţi care au mai executat astfel de lucrări. „Va fi o licitaţie unde se va merge pe experienţă precedentă. Nu se poate da lucrarea cuiva care face un simulacru de artă", a adăugat Murgeanu.

Primăria va dota Cazinoul

Partea cea mai interesantă din toată această poveste este legată de faptul că cea care se va ocupa mai apoi de dotarea Cazinoului este chiar Primăria Constanţa. De altfel, acest aspect nu a fost deloc luat în calcul până acum. „Bunurile care s-au găsit înăuntru vor fi predate Primăriei, noi facem lucrările de consolidare fără dotări. Primăria Constanţa se va ocupa de cum va fi dotat obiectivul", a mai spus Topoliceanu. După cum s-a putut vedea la faţa locului, bunurile constau în candelabre vechi, nicidecum originale, vitralii false, care aveau lipite autocolant şi oglinzi veneţiene, cum au spus reprezentanţi autorităţilor locale, dar care semănau mai degrabă a oglinzi de sticlă. Din câte se pare, decoraţiunile interioare vor fi reabilitate după toate monografiile, iar Cazinoul va arăta exact ca atunci când a fost el reabilitat. „Nimeni nu vrea să facă decât lucrări de calitate. Această lucrare este grea, pentru că în timp s-au făcut multe modificări, iar cei care se vor ocupa de lucrare vor trebui să ajungă la ceea ce a fost iniţial. Un monument de clasă A are acest apanaj, să fie exact ca la momentul când a fost dat în folosinţă", a spus Murgeanu.

Viceprimarul Făgădău a spus că se va discuta mai apoi ce se va întâmpla cu elementele decorative care mai există acum în incintă. „Vor intra în reabilitarea totală, pentru că sunt parte integrantă, se vor reface la valoarea iniţială, mai puţin mobilierul. Există la Biblioteca Naţională şi fotografii, şi desene. Toate vor face parte integrantă din restaurarea clădirii din punct de vedere arhitectural", a adăugat Murgeanu.

Cât despre funcţiunea pe care o va avea după finalizarea lucrărilor de reabilitare, cei prezenţi au avut puncte de vedere diferite. „Mi-aş dori ca simbolul să îşi păstreze funcţiunea pe care o avea", a spus Făgădău. De cealaltă parte, secretarul de stat în MDRT spune că nu are cum să restricţioneze funcţiunea pe care o va avea după reabilitare Cazinoul. „Campania pe care am demarat-o pentru stoparea vânzării Cazinoului a dovedit că am avut dreptate. Este pentru prima dată când o clădire din Constanţa este reabilitată prin MDRT. Nu vreau să-i dăm destinaţia de jocuri de noroc, nu are valoare şi nu contează cât se bagă în ea. Pentru păstrarea destinaţiei pentru care a fost făcut am militat", a spus prefectul Palaz.

Palaz: „Vina că nu s-au accesat fonduri este totală a domnului Mazăre"

A fost rediscutată şi povestea privitoare la neiniţierea de către administraţia locală a demersurilor legate de atragerea de bani europeni pentru refacerea obiectivului prin Programul Operaţional Regional. „Cazinoul a fost pe lista de rezervă a proiectelor europene, pentru că atunci când am elaborat Planul Integrat de Dezvoltare Cazinoul era în concesiune. Termele de realizare a studiilor ne scoteau din graficul de implementare", spunea ieri Făgădău. Murgeanu însă l-a contrazis, spunând că se putea face cererea de finanţare, iar problema legată de proprietate se putea rezolva apoi. „Contractul trebuia urmărit îndeaproape de domnul Mazăre şi când se vedea că sunt clauze care se încalcă se rezilia imediat, nu să se mai aştepte. Vina că nu s-au accesat fonduri este totală a domnului Mazăre", a adăugat prefectul Palaz. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a transmis din nou primarului Radu Mazăre, prin viceprimarul prezent ieri la eveniment, că trebuie să-i tragă la răspundere pe cei care nu au urmărit contractul de concesiune aflat în vigoare timp de patru ani: „Pe mine mă interesează cine a adus în acest hal Cazinoul. Sunt convins că Primăria are pârghiile necesare pentru a executa nişte garanţii de la firma căreia i-a fost concesionat Cazinoul", a conchis prefectul.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

ion politrucu

06 Oct, 2011 04:34

pai si spagi de la rabinsohn cine mai? Vai ce rai sunteti sa ramana Mazare si lungu fara spaga.

Articole asemanatoare

Firme din Constanța Adunarea Generală a Acționarilor Salport SA, convocată pentru decizii importante!

02 May 2024 428

Afaceri Constanța Punct de lucru al SC Vivinco Winery SRL deschis la Murfatlar

01 May 2024 510

Firme Constanța Sterk Plast SRL nu mai este administrată de Erkan Genc

01 May 2024 404

Firme Constanța Acționarii Granat SA, convocați la AGA! Se decide repartizarea profitului companiei

28 Apr 2024 397

Decizii AGA Asociatul minoritar, municipiul Constanța a încasat în ultimii ani dividende de aproape 2 milioane de lei de la Telegondola-Mamaia SRL

22 Apr 2024 436

Firme Constanța AGA Vinvico SA! Se stabilește bugetul pe 2024

21 Apr 2024 488

Firme Constanța AGA la Șantierul Naval 2 Mai SA! Acționarii, chemați să stabilească repartizarea profitului din 2023 și fixarea dividendului

19 Apr 2024 512

Transilvania Investments Alliance SA contestă convocatorul AGA a Neptun Olimp SA. Dosarul, pe masa Tribunalului Constanța

19 Apr 2024 566

Ce au decis magistrații în cauza Matichescu &Micu vs. AGA Airtours SRL

12 Apr 2024 586

Firme Constanța Acționarii Neptun-Olimp, convocați în AGA. Vor supune la vot închirierea terenului Complexului Maramureș din Olimp

05 Apr 2024 443

Convocator privind Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor SC CAMPIO ICM SA

03 Apr 2024 385

Firme Constanța Decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor Mamaia SA!

28 Mar 2024 574

Știri Portul Constanța Verdict amânat pentru profitul din port! Fondul Proprietatea SA, în așteptare

28 Mar 2024 727

Firme din Constanța Revocări, numiri și prelungiri de mandate ale administratorilor societății Telegondola Mamaia SRL!

21 Mar 2024 706

Acționarii Comcereal SA Tulcea, convocați în adunare generală ordinară. Pe odinea zi, aprobarea indemnizaţiilor membrilor Consiliului de Administraţie

20 Mar 2024 598