Economic

Care este costul retehnologizării reactorului 1 de la Cernavodă. Ce a declarat directorul Nuclearelectrica

Costul retehnologizării reactorului 1 de la Cernavodă, proiect ce a fost aprobat în septembrie 2017, a fost evaluat între 1,2 şi 1,5 miliarde de euro, aceasta fiind media bugetelor alocate pentru proiectele de retehnologizare aferente centralelor nucleare pe tehnologie CANDU 6, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, în cadrul 7/24 Capital, un proiect al Bursei de Valori Bucureşti conform Agerpres.ro. 
 
Întrebat dacă există un plan de retehnologizare a reactorului 1, Cosmin Ghiţă a răspuns afirmativ, precizând că această operaţiune va prelungi cu 30 de ani durata de viaţă a reactorului.
 

"Am aprobat în AGA, la finalul lui septembrie (2017 - n. r.) demararea acestui proiect. E clar că din punct de vedere economic proiectul are foarte multă logică. Practic, cu jumătate din costul unui reactor putem prelungi durata de viaţă a reactorului 1 cu 30 de ani. Această perspectivă de a mai prelungi cu încă 30 de ani durata de viaţă a unui reactor la un returner ascent dublu atrage foarte mulţi investitori. Conform strategiei adoptate în AGA, ne uităm la o închidere a reactorului între decembrie 2026 şi decembrie 2028. Ca orice operaţiune de retehnologizare, aceasta se planifică în mai mulţi ani şi are mai multe etape. Noi, momentan, suntem programaţi pentru finele etapei I, care înseamnă studiu de fezabilitate, planificare iniţială şi dezvoltarea strategiilor de contactare şi finanţare", a spus Ghiţă.

 
În ceea ce priveşte sursele de finanţare pentru realizarea acestui proiect, şeful Nuclearelectrica a menţionat că sunt luate în calcul diferite instrumente de finanţare, începând cu creditarea, până la o emisiune de obligaţiuni.
 

"(...) evaluăm toate opţiunile şi în mod cert vrem să beneficiem de faptul că suntem o companie listată în conturarea strategiei noastre de finanţare. Dacă face sens la momentul respectiv, vorbim de faza aceasta I de planificare, care se va termina în 2021, deci mai sunt trei ani, vom lua în considerare diverse instrumente de finanţare, fie că vorbim de creditare, că vorbim de emisiune de obligaţiuni, acestea sunt opţiuni pe care le avem pe masă şi le evaluăm în funcţie de fluctuaţia şi apetitul pieţei pentru astfel de proiecte", a explicat el.

 
Cosmin Ghiţă a făcut referire şi la unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, spunând că negocierile cu partenerii chinezi sunt încă în curs.
 

"Suntem în negocieri cu partenerii chinezi în vederea definitizării şi parafării contului investitorilor. Operăm în baza unui mandat de negociere oferit de care Guvernul României şi înaintam în aceste discuţii, ca orice negociere care se desfăşoară pe o perioadă mai lungă de timp, sunt anumite divergenţe care trebuie uşor armonizate pentru a obţine o situaţie de win-win pentru ambele părţi", a menţionat acesta.

 
Sursa: Agerpres.ro.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce contract a semnat Nuclearelectrica cu societatea Vigra Marketing & Services (document)

22 Mar 2019 342

Serviciile de comunicaţii mobile pentru CNE Cernavodă, asigurate de Orange România (document)

20 Mar 2019 673

SN Nuclearelectrica SA și NuScale semnează un Memorandum de Înțelegere pentru a explora tehnologia SMR pentru România

19 Mar 2019 455

Nuclearelectrica organizează o licitaţie pentru întreţinerea unui sistem de la Unităţile 1 şi 2 (document)

19 Mar 2019 314

Un nou contract încheiat între Nuclearelectrica şi Messytech. Despre ce este vorba (document)

09 Mar 2019 636

Societatea Nuclearelectrica SA cumpără servicii de întreţinere a instalaţiilor de semaforizare (document)

08 Mar 2019 521

CNE Cernavodă cumpără servicii de curăţenie pentru spaţiile de cazare (document)

06 Mar 2019 540

Canberra Packard SRL a bătut palma cu CNE Cernavodă. Iată ce va livra firma! (document)

01 Mar 2019 1346

Cât scoate din conturi CNE Cernavodă pentru transportul public al angajaţilor. Detalii (document)

18 Feb 2019 982

O societate din Balș, județul Olt a încheiat un contract cu Nuclearelectrica. Ce servicii vor fi oferite (document)

15 Feb 2019 764

Ședință a Guvernului României. Ce proiecte ar putea fi incluse pe ordinea de zi. Unul are legătură cu emiterea autorizaţiei de mediu pentru Societatea Naţională "Nuclearelectrica" S.A.

14 Feb 2019 481

Un nou contract a fost încheiat între CNE Cernavodă şi Unify Co LTD SRL (document)

13 Feb 2019 689

Două societăți vor furniza stingătoare de incendiu cu presiune permanentă pentru Sucursala CNE Cernavodă (document)

12 Feb 2019 632

Cât costă serviciile de decontaminare a spaţiilor tehnologice din cadrul CNE Cernavodă (document)

12 Feb 2019 866

Unitatea Nucleară de la Cernavodă cumpără releu şi lampă de semnalizare (document)

11 Feb 2019 437