Editorial Au mai rămas două luni din 2023, iar precampania electorală a început

  • Politica nu este cine asfaltează mai repede sau mai drept, ci la cine ajunge contractul de asfaltare
 
Două luni au mai rămas să scurgă din acest an. 2024 va fi un an dedicat alegerilor, având scrutinuri pentru alegeri locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale. Cum vor fi grupate și când vor avea loc vom afla probabil în perioada următoare.
 
Ce este drept, începe împărțirea ciolanului, cu carnea fragedă, după ce a fost fiert în ultimii ani. Nu știu cum, dar activitatea partidelor și micilor partide răsărite peste noapte, rebranduite cum spun ele, pregătesc terenul pentru o campanie de totul sau nimic. Se joacă poker all-in cu viața românilor. Unii politicieni au început să fie tot mai vizibil pe rețele, alte partide bat deja din poartă în poartă să se imprime în mințile cetățenilor, unii anunță deja posibile alianțe, cu cine se vor înhăma la căruță.
 
Totuși, problema este una de esență. Partidele istorice au pierdut mult din avantajele ultimilor ani. Iohannis se va retrage probabil undeva printr-o instituție europeană sau la NATO, în timp ce viitorul președinte va trebui să lupte să rămână două mandate, adică 10 ani. Poate să fie o schimbare totală a puterii, să fie alt partid înafară de PNL care va da președintele, însă acest lucru este prea departe de o certitudine. În schimb, luptele pentru fotoliile mai mici – europarlamentare și parlamentare sunt aprige. Nu oricine ajunge acolo, cotizațiile sunt mari, lupta pentru locuri eligibile este una murdară, sunt scoși unii din ecuație, răsar fețe noi pentru „prospețimea partidului”, adică pentru investiția adusă în formațiune.
 
Lucrurile merg așa de mult, nu de ieri, de azi. Este un sistem bine pus la punct, unde discursul oferit publicului trebuie să fie pe placul populației, iar în interiorul unui partid se face raționalizarea ciolanului. Apoi vin posturile mai mici – alegerile locale, unde sunt aleși primari, consilieri locali, președinții de CJ, consilierii județeni. Aceștia sunt oamenii care sunt controlați de cei de mai sus, de investitorii partidelor care să le ofere lor o „liniște” pe plan local. Și aici sunt lupte aprinse. În comunele mici nu există acel interes cum este în orașele mari, poluri industriale, porturi, huburi de afaceri, etc. Politica nu este cine asfaltează mai repede sau mai drept, ci la cine ajunge contractul de asfaltare.
 
Politica nu este cine primește ajutor social sau cine este un primar mai bun pentru că vorbește cu oamenii pe stradă, ci pentru cine vorbește primarul acela.
 
Dacă ar fi să mă gândesc la alegerile de la Constanța, sunt consternată să văd că încă nu sunt preconizați oamenii care vor fi aruncați drept candidați. Puține partide își asumă, acum, nume cu care să iasă la înaintare, pentru că terenul pe care trebuie să își impună autoritatea și să facă jocurile pe următorii patru ani, este unul accidentat, plin de gropi, plini de obstacole și instabil.
 
Noi să fim sănătoși!


Citește și:
Sondaj de opinie. Fotografie de moment. Ce partide ar vota constănțenii la alegerile locale din 2024?

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alegeri Locale Constanța 2024 Candidatul independent, Felicia Ovanesian, susținut de un fost primar al municipiului Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

26 Apr 2024 888

Alegeri Locale Constanța Lista candidaților PSD pentru Consiliul Local Municipal Constanța (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 810

Horia Constantinescu, candidatul la funcția de Primar al municipiului Constanța- „Arunc buchetul pentru toți cei care iubesc Constanța“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

26 Apr 2024 462

LIVE VIDEO+TEXT Horia Constantinescu și candidații PSD pentru Consiliul Local municipal depun candidaturile (GALERIE FOTO+VIDEO)

26 Apr 2024 795

Alegeri locale Candidații PSD Constanța își depun vineri candidaturile pentru alegerile locale din 9 iunie

25 Apr 2024 441

LIVE VIDEO-TEXT Alegeri 2024 Este oficial - Stelian Ion și-a depus candidatura pentru funcția de primar al Constanței (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Apr 2024 764

LIVE VIDEO-TEXT Conferință AUR Constanța în care sunt dezbătute probleme de interes național și local (FOTO)

25 Apr 2024 619

Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța- "Din trecut nu se trăiește, se învață!"

24 Apr 2024 374

Situația geopolitică crește ratingul alegerilor europarlamentare 60% dintre cetățenii europeni declară că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 !

17 Apr 2024 459

LIVE TEXT Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța, în conferință de presă (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 980

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 681

Marţi începe perioada de depunere la birourile electorale a candidaturilor pentru alegerile locale

15 Apr 2024 673

Candidatul PSD-PNL pentru Primăria București, Cătălin Cîrstoiu, exclude o retragere a sa din cursa pentru fotoliul de primar

15 Apr 2024 504

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 553

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța Magistratul Iulia Opariuc Dan, aleasă președinte BEJ și magistratul Traian Iancu Laurențiu, locțiitor

15 Apr 2024 1479