Editorial Au mai rămas două luni din 2023, iar precampania electorală a început

  • Politica nu este cine asfaltează mai repede sau mai drept, ci la cine ajunge contractul de asfaltare
 
Două luni au mai rămas să scurgă din acest an. 2024 va fi un an dedicat alegerilor, având scrutinuri pentru alegeri locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale. Cum vor fi grupate și când vor avea loc vom afla probabil în perioada următoare.
 
Ce este drept, începe împărțirea ciolanului, cu carnea fragedă, după ce a fost fiert în ultimii ani. Nu știu cum, dar activitatea partidelor și micilor partide răsărite peste noapte, rebranduite cum spun ele, pregătesc terenul pentru o campanie de totul sau nimic. Se joacă poker all-in cu viața românilor. Unii politicieni au început să fie tot mai vizibil pe rețele, alte partide bat deja din poartă în poartă să se imprime în mințile cetățenilor, unii anunță deja posibile alianțe, cu cine se vor înhăma la căruță.
 
Totuși, problema este una de esență. Partidele istorice au pierdut mult din avantajele ultimilor ani. Iohannis se va retrage probabil undeva printr-o instituție europeană sau la NATO, în timp ce viitorul președinte va trebui să lupte să rămână două mandate, adică 10 ani. Poate să fie o schimbare totală a puterii, să fie alt partid înafară de PNL care va da președintele, însă acest lucru este prea departe de o certitudine. În schimb, luptele pentru fotoliile mai mici – europarlamentare și parlamentare sunt aprige. Nu oricine ajunge acolo, cotizațiile sunt mari, lupta pentru locuri eligibile este una murdară, sunt scoși unii din ecuație, răsar fețe noi pentru „prospețimea partidului”, adică pentru investiția adusă în formațiune.
 
Lucrurile merg așa de mult, nu de ieri, de azi. Este un sistem bine pus la punct, unde discursul oferit publicului trebuie să fie pe placul populației, iar în interiorul unui partid se face raționalizarea ciolanului. Apoi vin posturile mai mici – alegerile locale, unde sunt aleși primari, consilieri locali, președinții de CJ, consilierii județeni. Aceștia sunt oamenii care sunt controlați de cei de mai sus, de investitorii partidelor care să le ofere lor o „liniște” pe plan local. Și aici sunt lupte aprinse. În comunele mici nu există acel interes cum este în orașele mari, poluri industriale, porturi, huburi de afaceri, etc. Politica nu este cine asfaltează mai repede sau mai drept, ci la cine ajunge contractul de asfaltare.
 
Politica nu este cine primește ajutor social sau cine este un primar mai bun pentru că vorbește cu oamenii pe stradă, ci pentru cine vorbește primarul acela.
 
Dacă ar fi să mă gândesc la alegerile de la Constanța, sunt consternată să văd că încă nu sunt preconizați oamenii care vor fi aruncați drept candidați. Puține partide își asumă, acum, nume cu care să iasă la înaintare, pentru că terenul pe care trebuie să își impună autoritatea și să facă jocurile pe următorii patru ani, este unul accidentat, plin de gropi, plini de obstacole și instabil.
 
Noi să fim sănătoși!


Citește și:
Sondaj de opinie. Fotografie de moment. Ce partide ar vota constănțenii la alegerile locale din 2024?

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alegerile au fost validate Iată componența noului Senat al Universității Ovidius din Constanța pentru mandatul 2024-2029

26 Feb 2024 662

Calendarul alegerilor ce vor avea loc în 2024! Ce au decis liderii coaliției PSD-PNL

22 Feb 2024 701

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa „Am votat pentru comasarea alegerilor și pentru liste comune la alegerile europarlamentare“

22 Feb 2024 460

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța „Mergem pe cont propriu la locale. În BPN s-a votat comasarea și liste comune doar pentru europarlamentare!”

21 Feb 2024 846

LIVE VIDEO TEXT Liderii Coaliției anunță când vom merge la vot anul acesta

21 Feb 2024 753

Surse Alegerile prezidenţiale 2024 ar putea fi organizate în luna septembrie

21 Feb 2024 331

LIVE Conducerea PUSL Constanța despre lansarea de candidați pentru alegerile locale

21 Feb 2024 672

ZIUA LIVE Alegeri comasate. Cum va aborda Alianța Dreapta Unită alegerile din 9 iunie?

21 Feb 2024 774

UPDATE Preşedinţii Ciolacu şi Ciucă, vor anunţa la ora 19,00, decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an!

21 Feb 2024 440

Lista cadrelor didactice şi a studenților care vor să facă parte din Senatul Universităţii Ovidius

21 Feb 2024 1059

Marcel Ciolcau- „Eu doresc mâine să anunţ tot calendarul de alegeri“

20 Feb 2024 371

Azi vor fi validate candidaturile depuse Alegeri la Universitatea Ovidius din Constanța pentru Senat

20 Feb 2024 873

Liderii Coaliției ar fi ajuns la un acord în privința comasării alegerilor! PNL și PSD ar avea candidați comuni la toate alegerile

19 Feb 2024 423

Azi, au loc alegeri la Universitatea Maritimă din Constanța pentru președintele Senatului. Printre candidati, profesorul Cornel Panait

19 Feb 2024 653

Este pregătit Stroe Felix să își ia revanșa la Consiliul Județean in 2024? (VIDEO)

09 Feb 2024 1131