Editorial Când pasiunea pentru sport sare peste toate obstacolele


 
  • Fotbalista Ioana Bortan și atletul Alin Mihai Șavlovschi sunt două exemple vii că, în numele unui vis, nimic nu poate sta în cale.  
 
Performanțele apar cu suferință și sacrificii, iar uneori e nevoie și de inventivitate, adaptare și pornire de la zero. Totul în numele unui vis, pentru îndeplinirea căruia cei dăruiți cu talent și ambiție sunt gata să meargă până în pânzele albe.
 
Din aceste ingrediente e făcut și sportul, domeniul în care virtuțile de care am pomenit apar pregnant. Am scris, deunăzi, despre povestea de sport și de viață a fotbalistei Ioana Bortan, de la Farul Constanța, căpitanul echipei naționale de senioare a României, iar exemplul ei, care nu e nici pe departe singular, m-a determinat să revin și să subliniez efortul unor sportivi care au trecut peste toate obstacolele pentru a-și îndeplini planurile.
 
Pe scurt, Ioana a început sportul de performanță la cinci ani, cu gimnastica ritmică, disciplină pe care a practicat-o timp de șapte ani și jumătate, până când, din pricina problemelor financiare, secția sportivă la care evolua s-a închis. Cum fata luase deja microbul sportului, a vrut să continue cu altceva. Întâi a fost handbalul, dar nu a mers. A urmat atletismul, la care s-a adaptat, deși era o mare deosebire între gimnastica ritmică și alergarea de fond, pe care o făcea acum. Alerga câte 12 și 14 kilometri pe zi, pe dig și prin pădure. După cum mărturisește, plângea în fiecare zi, însă nu a renunțat. În paralel, se ținea tare și la liceu, de profil uman, unul dintre cel mai bune din Sighișoara.
 
Iar când a intrat la facultate, s-a dedicat fotbalului, pe care l-a început într-un cadru organizat la aproape 21 de ani! Sportul rege e disciplina la care Ioana (acum în vârstă de 34 de ani) a cunoscut deplinul succes. Cu Universitatea Cluj, a câștigat de 13 ori campionatul României și de opt ori Cupa României, iar în sezonul 2012-2013 a evoluat, alături de această formație, în 16-imile Champions League. În 2016, a fost desemnată cea mai bună jucătoare de fotbal din România. Din vara acestui an, joacă la Farul Constanța și este decisă să obțină performanțe importante și cu echipa de pe litoral.
 
De la Sighișoara, trecem în Dobrogea, la Tulcea, mai precis la Chilia Veche, de unde s-a ridicat o mică nestemată, un tânăr atlet, Alin Mihai Șavlovschi, pe care Comitetul Olimpic și Sportiv Român l-a numit una dintre „minunile României“. Povestea sa e pilduitoare, plină de învățăminte și motivantă. În vârstă de 17 ani, atletul legitimat actualmente la ACS Atletic Delta Chilia Veche - CS Medgidia, a cucerit în acest an medalia de aur la Festivalul Olimpic al Tineretului European, dar și la Campionatul Balcanic Under-18 din Turcia. Plus, până acum, numeroase alte titluri și medalii în țară și în străinătate. Toate aceste performanțe s-au născut pe un stadion de la Chilia Veche fără pistă și fără obstacole, care au fost improvizate din țevi și panglici, peste care sportivul sărea! Alin Mihai a primit un ajutor neprețuit de la antrenorul său, Sandu Nicolae, a cărui pasiune pentru sport este nemărginită.

Iată, așadar, numai două exemple despre cum dragostea pentru sport și ambiția doboară toate barierele, iar, în cazul lui Alin Mihai Șavlovschi, sare, la propriu, peste toate obstacolele.
   
Citește și:

Echipa feminină Farul Constanța
Ioana Bortan - „Plângeam în fiecare zi, însă nu am renunțat“. De la gimnastică și atletism, la fotbal (GALERIE FOTO)

 
Dobrogea atletism
Alin Mihai Șavlovschi, aur la Festivalul Olimpic al Tineretului European 2023 (GALERIE FOTO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Farul Constanța Fotbalistele, pe drumul către titlul de campioană. Victorie în deplasare cu Poli Timișoara

21 Apr 2024 882

Șapte fotbaliste de la Farul Constanța, convocate la echipele naționale în preliminariile Campionatului European

03 Apr 2024 624

Farul Constanța După meciul cu liderul, fotbalistele întâlnesc la Ovidiu și campioana! Sâmbătă, 30 martie 2024. Spectatorii au intrare liberă

29 Mar 2024 1040

Fotbalistele de la Farul Constanța, o nouă victorie în deplasare, venită în prelungiri!

16 Mar 2024 820

Fotbalistele de la Farul Constanța, victorie mare pe terenul campioanei României!

10 Mar 2024 986

Peste zece fotbaliste de la Farul Constanța convocate la loturile naționale (GALERIE FOTO)

27 Nov 2023 962

Fotbal Echipa feminină Farul Constanța, un nou succes clar în Liga 1 (GALERIE FOTO)

22 Oct 2023 1478

Fotbalista Ioana Bortan, căpitanul României „Îmi doresc să câștigăm cu Farul Constanța tot ce se poate“

20 Oct 2023 1008

Echipa feminină Farul Constanța Ioana Bortan - „Plângeam în fiecare zi, însă nu am renunțat“. De la gimnastică și atletism, la fotbal (GALERIE FOTO)

21 Sep 2023 1323

Fotbalistele de la Farul Constanța, înfrângere cu CS Gloria 2018 Bistrița - Năsăud

16 Sep 2023 1438

Farul Constanța începe excelent campionatul la feminin. Victorie cu 5-0 la Turnu Măgurele

27 Aug 2023 1317

Echipa feminină Farul Constanța Ioana Bortan și Laura Rus, piese de bază și la Națională, țeluri înalte pe litoral. Start către titlu!

22 Aug 2023 1245

Sondaj de opinie 54% dintre respondenți cred că echipa feminină Farul Constanța va deveni campioana României în sezonul 2023/2024

20 Aug 2023 1251

Sondaj de opinie Va reuși echipa feminină Farul Constanța să devină campioana României în sezonul 2023/2024?

13 Aug 2023 1595

Farul Constanța vrea să cucerească titlul de campioană și cu echipa de fete. Antrenor nou și transferuri de top

26 Jul 2023 1814