Editorial

Editorial Constanţa, sub Cod Portocaliu de ninsoare, în prag de Mărţişor. Cine au fost eroii acestor zile

În prag de Mărţişor, judeţul Constanţa şi mai multe judeţe din ţară s-au aflat sub Cod Portocaliu de vreme severă. Prognoza meteorologilor s-a adeverit, astfel că, timp de câteva zile, a nins neîncetat, iar peste Constanţa s-a aşternut un strat mai mult decât generos de zăpadă.
 
Ca de obicei, zăpada a venit şi cu probleme, mai ales că viscolul a împiedicat deszăpezirea autostrăzilor şi a drumurilor din judeţ, astfel că multe căi de acces au fost închise câteva zile bune. Cum era de aşteptat, au apărut şi cârcotaşi care au „taxat“ activitatea echipajelor de deszăpezire fără să cunoască situaţia de pe teren, unde, în unele cazuri, zăpada era mult mai înaltă decât utilajele de deszăpezire.
 
Autostrada Soarelui, care face legătura dintre Bucureşti şi Constanţa, a fost închisă timp de mai multe zile, pentru că vântul care a bătut cu putere aducea înapoi toată zăpada înlăturată de drumari. Măsura a fost luată mai mult pentru a veni în sprijinul şoferilor, ce riscau astfel să rămână blocaţi în plin câmp cu maşinile şi să fie apoi nevoiţi să solicite ajutorul autorităţilor.
 
De departe, poliţiştii, jandarmii, pompierii şi angajaţii de la Drumuri au fost cei care au făcut tot ce a fost omeneşte posibil pentru ca problemele să se rezolve cât mai repede. O imagine cu un poliţist din Constanţa care făcea faţă viscolului a devenit virală pe internet. Nu a fost trecută cu vederea nici munca pompierilor care, de multe ori, au fost nevoiţi să care oameni în spate până la şenilate sau la maşinile de intervenţie, astfel încât aceştia să ajungă cât mai repede la unităţi sanitare pentru a li se acorda îngrijiri medicale.
 
Nici jandarmii din Constanţa nu au avut vreme de respiro. Au ieşit cu lopeţile pe străzi sau în curtea unor instituţii din Constanţa şi au ajutat la deszăpezire. Astfel, cu ajutorul militarilor de la Gruparea Mobilă de Jandarmi „Tomis“ Constanţa, a fost înlăturată zăpada depusă atât în faţa heliportului, cât şi în curtea Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa. Munca jandarmilor a fost apreciată de mulţi cetăţeni, dar au existat şi voci care se întrebau ironic unde sunt cei care primesc ajutor social din partea autorităţilor şi de ce sunt nevoiţi jandarmii, pompierii sau militarii să iasă la deszăpezit, în timp ce asistaţii social sunt nevoiţi să stea în casă, la căldurică. Dar acesta poate fi un alt subiect.
 
De departe, cei mai fericiţi în urma ninsorilor sunt elevii care au beneficiat de o vacanţă forţată, deoarece săptămâna trecută nu au mers deloc la şcoală. Vor recupera, cu siguranţă, orele pierdute, dar au profitat de o ieşire la bulgăreală şi săniuş cu prietenii în această perioadă.
 
Nu la fel de fericiţi au fost comercianţii de măţişoare, care au fost foarte afectaţi de vestea că şcolile au fost închise de 1 martie, zi în care vânzările creşteau considerabil, pentru că majoritatea elevilor cumpărau simbolurile primăverii pentru a le oferi învăţătoarelor, profesoarelor sau colegelor.
 
O altă problemă care apare în Constanţa după o ninsoare atât de serioasă este cea a locurilor de parcare. Şoferii care reuşesc să îşi scoată autovehiculele din mormanul de zăpadă se trezesc, la întoarcerea acasă, că alt şofer le-a ocupat locul proaspăt deszăpezit, astfel că sunt nevoiţi să o ia de la capăt cu lopata prin zăpadă.
 
Dar toate acestea fac parte din farmecul iernii, care, în prag de Mărţişor, a revenit la malul mării, mai furioasă ca în lunile decembrie sau ianuarie.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Banii nu au miros pentru guvernanţi. Toaletele din curte, dar şi fosele septice, interzise prin lege

18 Mar 2019 672

Editorial Unde duce campania #şîeu? PSD a anunţat în ziua protestului demararea proiectului Autostrăzii Moldovei

16 Mar 2019 535

Editorial FC Viitorul, din nou campioană a României? De ce nu?

14 Mar 2019 508

Editorial Începe simularea Evaluării Naţionale. Emoţii pentru elevi, stres pentru părinţi

11 Mar 2019 790

Editorial Cât ne costă propriul gunoi?!

09 Mar 2019 636

Editorial Locatarii blocului S6, Tomis Nord, Constanța, România, din nou în stradă, împotriva unui proiect imobiliar care le-a furat liniștea!

07 Mar 2019 1141

Editorial Inconștiența „gospodarilor“ care igienizează terenuri provoacă adevărate dezastre naturale. Sute de hectare afectate într-o singură zi la Constanța

04 Mar 2019 774

Editorial Un senator de Constanța, uitările sau neștiința domniei sale

02 Mar 2019 1006

Editorial Ce se ascunde în spatele protestelor

28 Feb 2019 635

Editorial Metode de predare neatractive, birocraţie, dotări ce lasă de dorit. Realităţile dure ale şcolii româneşti, scoase în evidenţă de un sondaj

25 Feb 2019 781

Editorial Vine, vine primăvara electorală! Alegerile europarlamentare, un test pentru prezidenţiale

23 Feb 2019 721

Editorial Bugetul pe anul 2019, destinat bunăstării PSD

21 Feb 2019 627

Editorial Copii „vânduţi“ pe bani puţini. Capcana majorării alocaţiilor

18 Feb 2019 1302

Editorial Făgădău îşi joacă mandatul în funcţie de cum va aplica hotărârea magistraţilor din Dosarul Retrocedărilor!

16 Feb 2019 1206

Editorial Cum am ajuns să fim trataţi în spitale din România de falşi medici, fără pregătire în domeniu. Cine ar trebui să ia măsuri în acest caz

14 Feb 2019 597