Editorial Cum ne obligă sistemul sanitar să ne îmbolnăvim programat. Ce variante avem în caz de boală


O problemă cu care orice asigurat la sistemul de sănătate se confruntă de mai mulţi ani încoace pare să nu îşi găsească prea curând o rezolvare. Lipsa plafonului la laboratoarele de analize pentru efectuarea de analize medicale cu trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist. Aceeaşi situaţie este şi la solicitarea de servicii medicale la medicii specialişti tot cu trimitere decontată de Casa de Asigurări.
 
Din păcate, situaţia pare fără ieşire, lună de lună fiind obligaţi să scoatem bani din buzunar în cazul în care avem ghinionul să ne îmbolnăvim la jumătatea sau la finalul lunii în curs. Răspunsul primit de la laboratoarele de analize medicale este inevitabil un refuz în cazul în care se solicită analize decontate de Casa de Asigurări.
 
Programările pentru luna următoare se fac de obicei aproape de finalul lunii în curs şi se epuizează în câteva zeci de minute, ceea ce face ca mulţi dintre cei care au nevoie de analize medicale să rateze acest interval şi să se vadă nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a afla un diagnostic corect la afecţiunea medicală de care suferă.
 
Cum să facem oare să ne îmbolnăvim programat, după jumătatea lunii, ca să avem speranţa că ne vom număra printre norocoşii care prind un loc pe listele cu persoanele ce pot beneficia de analize medicale gratuite în luna următoare?
 
Aceeaşi situaţie este întâlnită şi la programările pentru consult la medici specialişti. Există unele cadre medicale care au lista făcută cu programări cu trimitere pe câteva luni de acum încolo, programări făcute cu mult înainte de cei care ori au vrut un control de rutină, ori speră ca boala să nu evolueze foarte mult şi să poată afla totuşi în timp util cum se pot trata corespunzător.
 
Pe Facebook au apărut deja grupuri cu pacienţi ai anumitor medici unde se face „trafic” (dacă putem spune aşa) cu astfel de programări. Persoane care au făcut programare cu mult înainte oferă locul pe lista programărilor celor mai puţin norocoşi. Sau cei care au avut norocul să prindă un loc îşi încearcă norocul printre ceilalţi de pe lista cu programări, poate reuşesc să facă un schimb de locuri şi să ajungă în timp util în faţa medicului specialist.
 
Din păcate, această situaţie este frecvent întâlnită şi la medicii pediatri, unde programările cu trimitere sunt făcute cu mult înainte. Astfel, dacă ai ghinionul să ai copilul bolnav, ori apelezi la bunăvoinţa cadrului medical care să te ajute cu o consultaţie printre programări, ori (cel mai sigur) ajungi la urgenţă şi aştepţi printre copii bolnavi să intri la consultaţie.
 
Faptul că totul se face programat cu luni sau săptămâni înainte conduce, inevitabil, la aglomerarea unităţilor de primiri ale urgenţelor unde speră să găsească un medic care să le ofere alinarea.

 
Oare nu se găseşte nicio rezolvare a acestei situaţii? Pentru ce se achită lună de lună asigurarea la sistemul de sănătate dacă în caz de necesitate majoră tot contra cost se rezolvă situaţia şi în cazul analizelor, şi în cazul consultaţiilor oferite de medici specialişti?
 

Cu siguranţă nu apelează toată lumea la efectuarea de analize medicale doar de dragul de a avea un dosar plin cu astfel de documente, ci doar în caz de necesitate.
 
Poate nu e nevoie să mai treacă vreo cinci-zece ani până la găsirea unei soluţii la această problemă care îi afectează pe mulţi dintre asiguraţii la sistemul de sănătate.
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Explorând drumul independenței. Perspectiva asupra plecării studenților de acasă

24 Apr 2024 333

Editorial Limita extremă a geloziei. Când disperarea devine fatală

21 Apr 2024 443

Apariție editorială de excepție la Muzeul Național de Istorie a României

20 Apr 2024 448

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 695

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 388

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 529

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 639

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 575

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 585

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 441

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 536

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 753

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 503

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 855

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 503