Editorial

Editorial Importanța consilierii psihologice online în perioada pandemiei de coronavirus


Devine tot mai tentant în ultimele zile să fim atenți la informații despre felul în care evoluează povestea coronavirusului, petrecem astfel momente importante din zi gândind și simțind incontrolabil emoții de disconfort, frică și chiar frustrare că lucrurile nu decurg așa cum arăta planul nostru de viață pentru perioada următoare.


E un moment în care mintea noastră poate interpreta ușor momentele de incertitudine ca fiind o sursă de amenințare, de schimbare cu sens negativ.


Pentru a reduce pe cât posibil efectul incertitudinii e necesar să ne obișnuim să citim numai informații transmise de instituții de încredere prin intermediul persoanelor de încredere, dar și să apelâm la un psiholog atunci când simțim că situația ne scpă de sub control.


Colegiul Psihologilor din România – filiala Constanţa s-a organizat să ofere consiliere psihologică telefonică pentru persoanele din județul Constanța, care dezvoltă atacuri de panică sau stări de anxietate cauzate de fenomenul Coronavirus.


În cadrul acestei celule de criză organizată de Colegiul Psihologilor – filiala Constanța vor participa psihologi-voluntari specializați în psihoterapie, consiliere psihologică, psihologie clinică, psihologie aplicată în domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale.

“Este un moment greu pentru noi toți, dar cea mai bună soluție este să rămânem calmi, să ne informăm din surse credibile, autorizate și să respectăm instrucțiunile venite de la autoritățile statului. Pentru persoanele care au dezvoltat stări de anxietate sau atacuri de panică, Colegiul Psihologilor din România – filiala Constanța va asigura 24 de ore din 24 consiliere psihologică prin telefon, astfel încât să încercăm să reducem gradul de panică instalat în rândul populației”, declară prof. univ. dr. Mihaela Rus, preşedintele Colegiului Psihologilor din România – filiala Constanţa.


Deasemenea, Primăria Municipiului Constanța, prin Direcția Generală de Asistență Socială, a pus  la dispoziția locuitorilor linia telefonică gratuită HELPLINE – 0241.482.031.

Orice persoană aflată în dificultate emoțională cauzată de izolarea la domiciliu va găsi la celălalt capăt al firului personal specializat gata să ofere sprijin și asistență.

Programul de funcționare este de luni până joi, între orele 08:00 – 16:30 și vineri, între orele 08:00 – 14:30.


Pentru a veni în sprijinul familiilor din România, Asociația Proacta EDU, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, lansează prima linie de consiliere psihologică pentru perioada pandemiei, dar și după ieșirea din această criză, sub denumirea: Ambasador pentru Comunitate.

România traversează o perioadă dificilă cauzată de pandemia cu noul coronavirus. Creșterea numărului de îmbolnăviri dar și măsurile de siguranță privind izolarea socială sau suspendarea cursurilor școlare au adus schimbări în stilul de viață în cadrul familiilor din întreaga țară. Toate aceste modificări pot constitui factori de stres, ceea ce înseamnă că valul infectărilor cu COVID -19 are și implicații psihologice.

Prin acest proiect, o rețea de psihologi și psihoterapeuți bine instruiți, cu experiență va oferi:

 
  • consiliere psihologică personalizată online/telefonic tuturor cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pentru a le fi mai ușor să gestioneze, în această perioadă, rolul pe care îl au în comunitățile din care fac parte; îndrumarea personalului didactic, pentru a putea comunica cu familiile și astfel să direcționeze către centru cazurile speciale sau situațiile de risc în care se află părinții sau elevii;

  • consiliere psihologică personalizată online/telefonic pentru părinți și elevi;

  • în funcție de solicitări, familiile vor primi, prin colaborarea noastră cu instituțiile și ong-urile abilitate, asistență socială, medicală, juridică.

Toate aceste servicii sunt acordate gratuit, respectând măsurile instituite de autorități în această perioadă!


Vom rezista. Trebuie să luptăm și să demonstrăm că suntem un popor puternic.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Coronavirus Bulgaria va elimina toate restricţiile impuse în urma pandemiei de COVID-19 începând din 15 iunie

04 Jun 2020 250

GCS Au fost anunțate noi decese din cauza COVID-19. Numărul total de morți trece de 1.300

04 Jun 2020 495

Situație actualizată la nivelul județului Constanța, privind noul coronavirus

04 Jun 2020 470

Ministrul Agriculturii a făcut anunțul Un angajat, confirmat cu coronavirus. Ce măsuri au luat autoritățile (video)

04 Jun 2020 399

Informarea „Covid“ de la ora 13.00 Aproape 14.000 de persoane vindecate. Peste 230 de cazuri nou confirmate în ultimele 24 de ore. Autoritățile atrag atenția!

04 Jun 2020 707

Noi decese în registrul negru Covid-19. O victimă, din județul Tulcea

04 Jun 2020 854

Editorial „Dilemele Educației“. Generația de sacrificiu versus generația sacrificată.

04 Jun 2020 1798

La nivel mondial, peste 600 de asistenți medicali au murit din cauza COVID 19

03 Jun 2020 439

Coronavirus. Ciudatul caz al asistentei medicale de 46 ani, cu două testări negative

03 Jun 2020 776

Coronavirus Situația actualizată la nivelul județului Constanța. Câte persoane au fost infectate

03 Jun 2020 1562

Coronavirus 152 de cazuri noi, în România, în ultimele 24 de ore

03 Jun 2020 737

Adrian Ion, internațional al României „Tarzan“ de la Tomitanii Constanța a făcut pregătire spartană și în izolare

03 Jun 2020 2355

Arhiepiscopia Tomisului, chemată la judecată Cum au tranșat judecătorii constănțeni procesul civil pe tema împărtășirii

03 Jun 2020 3136

Coronavirus. Au fost raportate noi decese în România. De unde sunt victimele. Ce alte boli asociate aveau

02 Jun 2020 710

Coronavirus Constanţa. Situaţia la zi. Câte persoane se află în centrele de carantinare

02 Jun 2020 651