Editorial! Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, pe ultima sută de metri! Cum încearcă unii părinți să „fenteze“ regulamentul

  • Problemele întâmpinate la începutul anului școlar 2023-2024 ar putea să se repete, mai ales că legislația în vigoare nu s-a schimbat și se permite înscrierea la școală pe baza vizei de flotant.
Mai sunt câteva zile în care părinții pot depune cererile de înscriere ale micuților în învățământul primar! Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, în perioada 11 aprilie - 14 mai 2024, părinții/tutorii legali instituiții/reprezentanții legali pot  completa/depune/transmite cererile-tip de înscriere.

Unitățile de învățământ au anunțat la început numărul de locuri disponibile, dar, ca în fiecare an la unele școli acesta este depășit cu mult față de cât s-a stabilit inițial! Din acest motiv unele școli nu mai fac față și caută soluții astfel încât toate clasele să fie încadrate corespunzător. Numărul mare de cereri apare și din dorința unor părinți de a-și vedea micuții elevi la școli considerate de renume. Astfel, chiar dacă nu aparșțin de școlile respective părinții descurcăreți fac rost de mult râvnita viză de flotant astfel că în toamnă să fie fericiți să își vadă copiii elevi ai școlilor respective.

Din păcate, această dorință a unor părinți nu face decât să creeze probleme altor copii care stau în proximitatea unității de învățământ și care ajung să fie nevoiți să facă naveta de la 6 ani la școli aflate la kilometri distanță, deoarece soluția relocării unor clase de pregătitoare a fost cea adoptată anul trecut de mai multe școli din Constanța pentru a reuși să încadreze toții copiii înscriși.

Cu toate acestea părinții postează în continuare în mediul online anunțuri prin care se arată dispuși că cumpere mult râvnita viză de flotant. La un astfel de anunț postat pe o cunoscută rețea de socializare, mămica dispusă să scoată bani din buzunar pentru a obține acea viză a avut de-a face cu furia altor mămici care nu s-au sfiit să o apostrofeze pentru această decizie.

Nu puține au fost cele care au ales să se răzbune pe mămica respectivă care a avut îndrăzneala că solicite această viză.

Tot în mediul online, sunt mămici care fac sondaj de opinie printre alți părinți pentru a alege școala potrivită în funcție de review-urile primite. Cu siguranță după alegerea unității de învățământ dorită caută și soluția salvatoare pentru ca micuțul să ajungă în final la școala respectivă.

Rămâne de văzut ce soluții vor găsi unitățile de învățământ în următorul an școlar pentru a încadra toți copiii care îndeplinesc condițiile impuse. Anul trecut varianta aleasă a fost cea a relocării claselor de pregătitoare. Mulți părinți au ajuns chiar și la ISJ Constanța pentru a se renunța la această soluție, dar, fără succes. Sunt șanse destul de mari ca problemele întâmpinate la începutul anului școlar 2023-2024 să se repete, mai ales că legislația în vigoare nu s-a schimbat și se permite înscrierea la școală pe baza vizei de flotant.

După depunerea cererilor de înscriere, pe 29 mai 2024 sunt afișate în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar listele candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere. Cei care nu au reușit la prima etapă de înscriere, mai au o șansă la cea de la începutul lunii iunie să mai prindă un loc în școala dorită.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
 
Înscrierea în clasa pregătitoare începe pe 11 aprilie
ISJ Constanța a afișat numărul de clase și străzile arondate școlilor. Află la ce școală îți poți înscrie copilul (DOCUMENTE)


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Noapte în muzeele din România

19 May 2024 260

Eveniment de Zilele Constanței La Muzeul de Artă Populară Constanța are loc lansarea volumului V din seria „Spiritualitate tătară”

16 May 2024 424

Editorial Simona Halep. Dragostea sa pentru tenis e prea mare pentru a fi înfrântă de ceva

15 May 2024 690

Editorial Este votul o datorie civică?

12 May 2024 518

Editorial Ce faci pe 9 iunie? Votul este cea mai importantă formă de participare politică!

10 May 2024 617

Editorial Predare de ștafetă în Superligă. De la Farul la FCSB

28 Apr 2024 775

Editorial Justiția este oarbă și uneori cam lentă

26 Apr 2024 704

Editorial Explorând drumul independenței. Perspectiva asupra plecării studenților de acasă

24 Apr 2024 483

Editorial Limita extremă a geloziei. Când disperarea devine fatală

21 Apr 2024 551

Apariție editorială de excepție la Muzeul Național de Istorie a României

20 Apr 2024 520

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 837

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 490

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 678

Editorial. Otrăvurile din sondaje Cu cine vor vota constănțenii la alegerile locale?

14 Apr 2024 1681

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 731