Înscrierea în clasa pregătitoare începe pe 11 aprilie ISJ Constanța a afișat numărul de clase și străzile arondate școlilor. Află la ce școală îți poți înscrie copilul (DOCUMENTE)

  • La nivelul județului Constanța a fost aprobat un număr de 328,36 clase pregătitoare, pentru un număr estimativ de 7.111 elevi.
  • În perioada 11 aprilie - 14 mai 2024, părinții/tutorii legali instituiții/reprezentanții legali vor completa/depune/transmite cererile-tip de înscriere.
  • Fiecare unitate de învățământ și Inspectoratul Școlar Constanța au afișat circumscripțiile școlare și planul de școlarizare propus.
 
Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2024 – 2025, apobată prin O.M.E. 4.019 din 15 martie 2024, a fost publicată de Ministerul Educației. De asemenea, Ministerul Educației a publicat și calendarul aferent acestui proces.
 
Înscrierile în clasa pregătitoare vor începe în 11 aprilie 2024. Fiecare unitate de învățământ și Inspectoratul Școlar Constanța au afișat circumscripțiile școlare și planul de școlarizare propus.
 
La nivelul județului Constanța a fost aprobat un număr de 328,36 clase, pentru un număr estimativ  de 7.111 elevi.
 
Pregătirea procesului de înscriere a început în data de 25 martie 2024, dată în care fiecare unitate de învățământ și inspectoratul școlar au afișat circumscripțiile școlare și planul de școlarizare propus.
 
În perioada 11 aprilie - 14 mai 2024, părinții/tutorii legali instituiți/reprezentanții legali vor completa/depune/transmite cererile-tip de înscriere. Cererile vor putea fi transmise online, prin poștă sau email sau depuse la unitatea de învățământ la care aceștia solicită înscrierea copiilor. Validarea cererilor este obligatorie, prin semnarea acestora fie la unitatea de învățământ, fie vor fi semnate și transmise online de către părinți, conform procedurii specifice.
 
Prima etapă de înscriere în învățământul primar se va desfășura în perioada 14 - 29 mai 2024:

 
- 14 - 17 mai 2024: procesarea de către comisia națională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea copiilor la școala de circumscripție;
-   20 - 27 mai 2024: procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți/tutori legali instituiții/reprezentanții legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Admiterea sau respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de înscriere din unităţile de învăţământ, se va face prin aplicarea criteriilor generale şi specifice de departajare, rezultatele la testul de verificare a cunoștințelor de limba germană fiind unul din aceste criterii pentru elevii ce doresc să urmeze învățământul în limba maternă germană;

- 28 mai 2024: procesarea de către comisia națională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea copiilor la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție
-  29 mai 2024: afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere.
 
A doua etapă de înscriere în învățământul primar se va desfșura în perioada 30 mai - 21 iunie 2024:
 
Cererile vor fi completate de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;
- 30 mai 2024: comunicarea, prin afișare la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul școlar;
- 31 mai - 7 iunie 2024: depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua;
- 10 iunie – 14 iunie 2024: validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor;
- 17 iunie – 21 iunie 2024: Procesarea la nivelul unităţilor de învăţământ a cererilor-tip de înscriere depuse de părinţi/tutori legali instituiţii/reprezentanţii legali, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul şcolar, pe baza criteriilor generale şi a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile;
- 21 iunie 2024 - afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale pentru clasa pregătitoare.
 
În perioada 2 - 6 septembrie 2024 sunt prevăzute centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților/tutorilor legali instituiții/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ, pe locuri disponibile după cele două etape.
 
 Foto: MDLPAÎnscrierea la clasa pregătitoare 2024-2025. Precizări importante

 
 
În clasa pregătitoare vor fi înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2024 inclusiv. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar.
 
Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani între 1 septembrie şi 31 decembrie 2024, inclusiv, pot să îşi înscrie copiii în clasa pregătitoare dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător. În situația copiilor care au frecventat grădinița, înscrierea în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților, în baza recomandării eliberate de unitatea de învățământ cu nivel preșcolar.
 
Evaluarea dezvoltării copiilor se efectuează de către centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE) doar în situația copiilor care nu au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate, pentru copiii care împlinesc vârsta de 6 ani între 1 septembrie şi 31 decembrie 2024.
 
Potrivit Calendarului înscrierii în învățământul primar, în perioada 28 martie - 10 aprilie 2024, se va desfășura Evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2024 (pentru copiii care NU au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate) și vor fi eliberate recomandările pentru înscrierea în învățământul primar (pentru copiii care au frecventat grădinița).
 
Cererea-tip de înscriere la clasa pregătitoare se poate completa online, transmite prin e-mail, prin poștă sau se poate depune la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului.
 
În situația completării online a cererii de înscriere sau a transmiterii prin e-mail sau prin poștă, părintele va transmite unității de învățământ declarația-tip pe proprie răspundere cu privire la veridicitatea informațiilor introduse în cerere.
 
Constituirea formațiunilor de elevi în clasa pregătitoare se face după finalizarea procesului de înscriere, în baza procedurii elaborate de Inspectoratul Școlar Județean/al Municipiului București și aprobată de Consiliul de Administrație, cu respectarea criteriilor de transparență, echitate, nondiscriminare și incluziune.
 
 
În secțiunea Documente puteți consulta Planul de şcolarizare pentru clasa pregătitoare, anul şcolar 2024-2025, dar și arondarea străzilor din localitățile Constanța, Mangalia, Medgidia, Cernavodă, Năvodari, Valu Lui Traian și Arondări Ovidiu 2024 la unitățile de învățământ.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, gazda Concursului National de creativitate în limba engleză (GALERIE FOTO)

Etapa județeană a Concursului naţional Educaţie pentru sănătate, desfășurată la Liceul Teoretic ”George Călinescu” Constanța (GALERIE FOTO)
 
ISJ Constanța a inaugurat două terenuri de sport pentru elevii constănțeni (GALERIE FOTO)
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prima zi de înscriere la clasa pregătitoare! Verifică aici circumscripțiile școlare pentru județul Constanța (DOCUMENTE)

11 Apr 2022 2432

Înscrierea la clasa pregătitoare! Iată listele cu circumscripțiile școlare pentru Constanța. Câte locuri sunt disponibile în unitățile de învățământ (DOCUMENTE)

29 Mar 2022 4200

Inspector școlar general adjunct Anca Dragomir „Circumscripțiile necesitau o reechilibrare, întrucât vrem să aducem în top școli de tradiție”

30 Mar 2021 4110

Au fost aprobate metodologia și calendarul de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2021-2022

13 Mar 2021 2570

Gabriela Bucovală, inspector şcolar general al ISJ Constanţa - „O provocare pentru sistemul de învăţământ este restructurarea reţelei şi a ofertei şcolare“

22 Feb 2017 8080

Calendar an şcolar 2015-2016 Mâine încep înscrierile pentru clasa pregătitoare

22 Feb 2015 1907

Încep înscrierile pentru anul şcolar 2015 - 2016 305 clase pregătitoare şi 306 clase I, prevăzute de ISJ Constanţa

09 Feb 2015 2626