Editorial

Editorial Politeţea, o formă de minciună acceptată?

Probabil... Cel puţin în proporţie de 80%, asta se crede. Sunt convinsă că, acum, o mare parte din cei care se vor regăsi în aceste rânduri se vor gândi că unele persoane sunt nepoliticoase, nu au respect faţă de nimeni şi că politeţea în mintea lor e „o vrăjeală“.
 
Din contră. Cei mai mulţi sunt construiţi în aşa fel încât respectă oamenii, chiar dacă nu primesc întotdeauna acelaşi lucru, le place să facă complimente acolo unde e cazul, dar multe vorbe frumoase nu înseamnă neapărat politeţe sau complimente. Eu am fost pusă în diferite situaţii în care o persoană te întreabă dacă îi stă bine părul sau dacă este îmbrăcată frumos. Evident, politicos este să-i spui că arată bine pentru că, poate, acea persoană îţi e dragă şi nu vrei să o superi, îţi este rudă sau iubit/iubită. Nu mi se pare în regulă, e şi puţină ipocrizie aici, mai ales dacă ceea ce îi spui nu e adevărat şi tu crezi cu totul altceva decât ce ai afirmat.
 
Dacă foloseşti politeţea în exces, rişti că persoană în cauza să devină penibilă, să creadă despre sine că e minunată, pentru că ascultă vorbele apropiaţilor şi crede că ceea ce face e bine, deşi lucrurile stau exact invers.
 
Hai să nu ne mai minţim unii pe alţi şi să încercăm să fim sinceri, chiar dacă uneori sinceritatea doare sau deranjează! Mai ales că mulţi se complac în această situaţie , preferă să li se zică ceva din politeţe decât adevărul. Înţeleg că de dragul unor persoane preferăm să le ascundem acestora defectele doar pentru ca ele să se simtă bine şi acceptate, dar, să fim serioşi, eu cred că le facem mai mult rău.
 
Nu trebuie să fim brutali, doar să avem puterea de a spune în faţă ceea ce vedem, în aşa fel încât cel căruia i ne adresăm să nu ne poarte pică pentru tot restul vieţii. Îl şi ajuţi în acest fel să îşi poată construi o imagine de sine reală.
 
Cred că există trei tipuri de politeţe: cea de nevoie, cea de batjocorire şi cea de complezenţă. Prima este folosită când ai nevoie de o anumită persoană, iar ca să îi intri în graţii faci tot posibilul să o flatezi în orice moment chiar dacă nu e cazul, a două este folosită în general când urăşti sau deteşti pe cineva şi vrei pur şi simplu să-i faci rău, iar a treia atunci când o zici de dragul de a o spune, doar că să nu se supere persoana de lângă tine că n-ai zis ceva pozitiv despre ea.
 
Sub nicio formă nu vorbesc aici despre politeţea sau respectul pe care îl afişăm faţă de cei bătrâni. Acolo e altceva. Da, politeţea e, într-un fel sau altul, o mică minciună sau un adevăr nespus. Propun să gândim înainte să vorbim.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Plasticul, interzis în UE. Un pas mic spre salvarea planetei

23 May 2019 262

Editorial Două finale într-o săptămână. FC Viitorul, mai vrem o minune!

20 May 2019 543

Editorial Extrădat, Mazăre, util pentru PSD până în ultimă clipă!

18 May 2019 1622

Editorial „Noaptea Muzeelor“ revine în weekend la Constanţa. Ce surprize le sunt pregătite vizitatorilor

16 May 2019 1964

Editorial Cazul Mazăre ar trebui să dea de gândit multora

13 May 2019 1126

Editorial Au început petrecerile absolvenţilor. Elevii din anii terminali şi industria banchetelor

11 May 2019 893

Editorial Imaginile cu râul de produse din plastic din România au făcut furori pe Facebook. Și cam atât

09 May 2019 750

Editorial Se întâmplă şi lucruri bune. Campania de adopţie a câinilor fără stăpân. Cum poţi oferi un cămin unui patruped

06 May 2019 660

Apariţie editorială de excepţie Dr. Constantin Tudor şi prof. Nicolae Ţiripan restituie preţioase file de istorie - „Familia regală a României şi meleagurile călărăşene“

06 May 2019 714

Editorial Faleza din Cumpăna, miserupismul ACN şi firma de partid

04 May 2019 1268

Editorial Cifre contra prejudecăţi. Ianis Hagi şi o întrebare de la conferinţa de presă

02 May 2019 787

Editorial Cum ne pregătim pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Magazinele şi pieţele, luate cu asalt pentru a avea o masă îmbelşugată

27 Apr 2019 618

Editorial Înainte de Paşti şi 1 Mai, autorităţile promit amenzi usturătoare. Sau de ce nu renunţă comercianţii la practicile incorecte

25 Apr 2019 687

Editorial Ipocrizie, Notre-Dame şi donaţii. Cum s-au transformat oamenii în ceea ce nu cred că sunt

22 Apr 2019 1039

Editorial La FC Viitorul, aşchia nu sare departe de trunchi! Ce vrăji vor mai face puştii?

20 Apr 2019 818