Editorial Regulile anti-Covid respectate doar de frica amenzilor. Unde nu sunt controale, puțini le respectă


 
 
  • Specialiștii lucrează intens pentru realizarea seturilor de măsuri necesare în pandemie.
  • Sunt puțini cei care mai cred în aceste seturi de măsuri și mult mai puțini cei care le respectă de bună voie
 
 
 

 
Este din nou stare de alertă în România, cel puțin pentru încă o lună, dar, la cum evoluează situația, măsurile se vor prelungi din nou. Noi măsuri au fost impuse de specialiștii care speră ca numărul cazurilor de Covid 19 să nu crească semnificativ.


 
Oamenii s-au săturat de reguli, restricții și sunt mulți care „fentează“ măsurile impuse, mai ales când cei care ar trebui să ia măsuri se uită în altă parte și omit neregulile.  Este de înțeles faptul că de aproape doi ani suntem asaltați de reguli care impun restricții, dar oare vom reuși să trecem peste această pandemie fără regulile sanitare impuse?


 
Au mai încercat și alte state această strategie, fără reguli, dar curând au realizat că nu aduc un beneficiu și au revenit la restricții, unele chiar dure.



 

La noi în continuare există specialiști care lucrează intens pentru realizarea seturilor de măsuri necesare în pandemie. Cu toate că pe hârtie totul arată perfect, realitatea din teren este cu mult diferită.
 


Sunt puțini cei care mai cred în aceste seturi de măsuri și mult mai puțini cei care le respectă de bună voie. În foarte multe locuri, unde conform autorităților trebuie respectate aceste reguli, nici cei care trebuie să le aplice nu o fac, iar cei care ar trebui să le respecte profită de acest lucru și nu le respectă.


 
Un exemplu ar fi un loc de joacă din municipiul Constanța unde, conform autorităților „accesul este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2“ .
 


La intrare, nimeni nu cerea absolut nimic zilele trecute, iar în interior, profitând de ziua frumoasă, era plin de copii însoțiți de părinți și bunici.
 


În plus, peste tot erau afișe care impuneau adulților care însoțeau micuții la joacă să poarte corespunzător masca de protecție, lucru care nu era respectat în proporție de aproximativ 85%. Ici colo se mai zărea un părinte care avea această mască și o purta corect, nu ca un accesoriu sub barbă.
 


În parc erau și agenții de pază carem fie se relaxau pe bancă, fie închideau ochii la toate aceste nereguli. Nu îi condamnăm, deoarece unii oameni reacționează foarte urât atunci când le este atrasă atenția că nu respectră regulile și probabil s-au săturat să fie jigniți de cetățenii puși pe harță. Dar cu siguranță în momentul în care au fost impuse reguli, vizibil afișate pe garduri și arbori, ar trebui să existe și anumite sancțiuni. Era suficient să fie cineva la intrare care să se asigure că cei care intră în parc respectă regulile, iar cei care nu au intenția de a le respecta să nu aibă voie să intre.
 


Trist este că nerespectarea acestor reguli conduce, așa cum ni s-a demonstrat în ultimele luni, la un nou val de infectări, restricții mai dure și chiar pierderi de vieți omenești. După atâtat timp oamenii s-au săturat de restricții și vor să revină la viața de dinaintea pandemiei. Acest lucru nu pare să se întâmple curând, atâta timp cât aglomerările de persoane sunt la ordinea zilei în zonele de agrement și regulile realizate de specialiști sunt călcate în picioare. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Explorând drumul independenței. Perspectiva asupra plecării studenților de acasă

24 Apr 2024 323

Editorial Limita extremă a geloziei. Când disperarea devine fatală

21 Apr 2024 434

Apariție editorială de excepție la Muzeul Național de Istorie a României

20 Apr 2024 446

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 688

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 385

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 527

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 636

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 573

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 584

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 440

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 534

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 749

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 502

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 851

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 501