Editorial Rezerva de cadre PCR, PDSR, PSD

Sintagma „rezerva de cadre“ era vehiculată intens înainte de 1989. Partidul Comunist punea mare accent pe viitorul partidului din punctul de vedere al schimbării generaţiilor. Adrian Năstase este produsul pepinierei PCR. Faptul că vremurile s-au schimbat şi Adrian Năstase s-a manifestat politic într-o altă epocă decât cea de aur nu este meritul său, ci al PSD sau PDSR. Vrem, nu vrem, cei care l-au promovat pe Năstase făceau parte din eşalonul doi al PCR, oricum alt partid nu exista. După 1989, Ion Iliescu şi personaje cheie precum Octav Cosmâncă au încurajat tineretul fost comunist, din care făcea parte şi Adrian Năstase, să urmeze o carieră în partid. Ajuns la putere după 1989, Iliescu l-a promovat ministru de externe pe Adrian Năstase încă din 1990 şi pe considerentul că reprezintă viitorul partidului. Măcar Adrian Năstase a rămas consecvent şi putem vorbi despre el ca făcând parte din eşalonul doi al PDSR-ului anilor '90.
 
În 2000, când Adrian Năstase a devenit prim-ministru şi preşedinte al PSD, şi-a dat seama că a ajuns în primul eşalon şi că în partid e criză de personal. Nu avea un eşalon doi conturat. S-a hotărât să-l creeze şi aşa a fost inventat Victor Ponta. Un tânăr de viitor cu vederi de dreapta care se manifestase şi împotriva PCR la Revoluţie, dar care avea disponibilitate să schimbe macazul. El trebuia doar reinventat. Partidul, la „ordinul“ preşedintelui Năstase, i-a creat o nouă „identitate“. Nu mai erau vremurile dinainte de 1989, când pepiniera de partid îşi alegea vârfurile din rândul tinerilor străluciţi la învăţătură, aşa cum făcuse PCR cu Adrian Năstase.
 
Lucrurile mergeau pe repede înainte. Ponta a ajuns procuror. Mentorul său l-a îndrumat şi la doctorat. Pentru că trebuia să urce repede în ierarhia de partid şi obligatoriu în carieră, Adrian Năstase probabil nici nu i-a citit lucrarea de doctorat al cărei îndrumător era. Ulterior, l-a promovat şeful Corpului de Control al prim-ministrului. În 2004, Victor Ponta era deja vârful eşalonului doi al PSD.
 
Poate vă întrebaţi pentru ce am aşternut această poveste, cunoscută, în parte, de cititori. Răspunsul vine acum. Ce avea Năstase în eşalonul doi al PSD în afară de Ponta la începutul anilor 2000? El îşi crease o structură în Bucureşti, dar era nevoie şi de provincie pentru ca partidul să rămână puternic. Aşa cum Iliescu l-a inventat pe Viorel Hrebenciuc în anii '90 şi l-a adus de la Bacău în eşalonul superior al PSD, Năstase s-a gândit la alţi tineri care să întărească partidul. A dat o directivă şi a cerut să fie racolaţi primari sau preşedinţi de consilii judeţene. Radu Mazăre era primar independent la Constanţa, câştigase alegerile în faţa lui Tudor Baltă, membru al eşalonului unu al PSD Constanţa. Mazăre fusese deputat în mandatul 1996-2000. Intrase în Parlament pe listele PD, fost PDL, actual PNL. A ieşit imediat după alegerile din 1996 din rândul democraţilor constănţeni „înjurându-i“ pe Stelian Duţu şi pe Traian Băsescu. Mazăre părea de dreapta ca orientare politică, dar asta nu fusese un impediment nici în promovarea lui Victor Ponta. Aşa că Miron Mitrea a venit cu propunerea la Constanţa, iar Radu Mazăre a acceptat-o. Tânărul pesedist şi-a adus toţi colegii de la Telegraf şi TV Neptun în funcţii la Primărie. Ei au ocupat şi PSD Constanţa. Puciul organizat de Gheorghe Donţu şi Petre Stancă a fost înăbuşit, în lipsa lui Mazăre şi a lui Constantinescu, de opoziţia făcută la şedinţa de la Casa de Cultură de Cristinel Dragomir, proaspăt adus de la PNL. Aşa au pierdut Stancă şi Donţu, reprezentanţii eşalonului unu al PSD Constanţa, partidul.
 
Un alt exemplu este Liviu Dragnea. El a fost convins în 2000 să treacă de la PD, unde activase timp de şase ani la Teleorman, la PSD. Lipsa de cadre l-a forţat pe Năstase să reinventeze eşalonul doi în PSD cu membri de viitor din alte partide. Traiectul lui Dragnea se vede. Eşalonul doi al lui Năstase face acum rocada: Ponta cu Dragnea. Mutarea nu este una naturală, ci una forţată de DNA. Ieri, Dragnea a anunţat oficial că va candida la preşedinţia PSD. Cristinel Dragomir a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, că social-democraţii constănţeni îl susţin pe Liviu Dragnea la viitorul congres al partidului. De fapt, Cristinel Dragomir este în consens cu Mazăre şi Constantinescu, mentorii săi politici. Sar de la una la alta şi adaug că PSD Constanţa şi-a stabilit candidaţii la alegerile de la anul: Decebal Făgădău la Primăria Constanţa şi Cristinel Dragomir la Consiliul Judeţean. Este evident că Decebal Făgădău este produsul politic al lui Radu Mazăre, iar Cristinel Dragomir, al lui Nicuşor Constantinescu şi că acum ei sunt eşalonul unu al PSD Constanţa. Logica mă obligă să adaug şi că Liviu Dragnea a avut constant sprijinul lui Nicuşor Constantinescu. Nu doar unul politic. Exemplul este Tel Drum, firmă apropiată lui Liviu Dragnea, care a avut lucrări subcontractate la a treia mână de la Regia Judeţeană de Drumuri Constanţa. Aaaaa! Mai rămâne Felix Stroe, preşedintele PSD Constanţa. Cred că el priveşte în urmă şi vede că tineretul social-democrat nu reprezintă mare lucru în partid, dar nu mai are timp să creeze eşalonul doi în PSD Constanţa până la alegerile din 2016. Oare PSD Constanţa este în continuare condus de tandemul Mazăre-Constantinescu? Un lucru este cert: la ora asta, cel puţin la Constanţa, PSD duce lipsă de cadre.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Adrian Năstase își retrage lucrările împrumutate pentru expoziţia „Victor Brauner. Între oniric şi ocult”

26 Jan 2024 651

Falimentul City Insurance SA, amânat pentru la anul!

20 Dec 2023 1142

CS Medgidia Adrian Moldoveanu, clasat pe locul trei la ultima etapă de Cupă Națională XCO (GALERIE FOTO)

30 Sep 2023 1195

Creditorii City Insurance SA, convocați în Adunare Generală! Cel mai mare faliment din istoria recentă a României

31 Aug 2023 1324

CS Medgidia Ciclistul Adrian Moldoveanu, pe podium la Tulcea (GALERIE FOTO)

04 Jul 2023 1454

Amfiteatru Events SRL, în insolvență! Ninel Dănilă, asociat unic, ar putea fi tras la răspundere

24 May 2023 1530

City Insurance, liderul asigurărilor din România, în faliment! Dosarul, amânat pentru la anul, în mai

24 Nov 2022 2967

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 22 noiembrie 2022  

23 Nov 2022 1627

Decizie definitivă a CEDO în procesul intentat de soții Adrian și Daniela Năstase statului român

29 Sep 2022 2441

Tribunalul Constanța explică de ce radiază firma care deține ferma Nazarcea, administrată de Arhiepiscopia Tomisului!

20 Sep 2022 2485

Fiul milionarului Constantin Corolevschi și fiul lui Adrian Năstase, noi pași pentru o investiție în județul Constanța

19 Sep 2022 4779

CS Medgidia Rutierul Adrian Moldoveanu, pe podium la „Porumbacu MTB Race“

13 Sep 2022 1506

Procesul durează de 19 ani Falimentul fermei Nazarcea, administrată de Arhiepiscopia Tomisului, aproape de final (DOCUMENT)

27 Apr 2022 3459

Este oficial! City Insurance SA, liderul asigurărilor generale din România, a intrat în faliment! (DOCUMENT)

14 Feb 2022 2739

Oficial! Adrian Năstase, fostul premier al României, a fost reabilitat

07 Dec 2021 1718