Editorial Ţara „arde”, unii fac pipi pe vot...

De două săptămâni, de la alegerile europarlamentare, sunt numai gânduri... Şi toate astea de la un tricou alb! Ştii despre ce tricou vorbesc? E faimos. Pare-se că unei tipe, în contextul alegerilor europarlamentare din 25 mai, i s-a „năzărit” să transmită un mesaj clar în Piaţa Universităţii, purtând un tricou inscripţionat cu „mă piş pe el de vot”. Vai de mine! Pipi? Pe vot? Nu mai ştiu... a fost soare în ziua aia? S-o fi uscat repede?
Zâmbesc aşa cum nu-mi place să o fac... ironic. Şi sec, trist. Trist pentru că mesajul ei nu e doar al ei. Mulţi au vezica plină, şi, probabil, aşteaptă, „cu speranţă”, următoarele alegeri să se uşureze. Mă întreb cum poate o astfel de atitudine să ajute...
Hai să presupunem că eu şi tu ştim ce se întâmplă în ţara asta. Ne-am săturat, aşa-i? Am obosit să credem că se va mai schimba ceva prin voturile noastre. Speranţa nici nu mai merită menţionată, e luată de vânt. Demult. Spunem că o să votăm când o să avem cu cine. Afirmăm sus şi tare că toţi, deşi nu ştiu cât de bine suntem informaţi cu privire la ăia toţi, sunt o apă şi-un pământ.
Să ne imaginăm că ni se oferă cinci pahare cu... pipi, că tot e la modă, de diferite culori. Nouă nu ne place pipi, deşi unele culori ale paharelor ar putea să ne încânte, poate ne-ar sta bine cu un pahar turcoaz în mână, dar nu, nu ne place pipi, în consecinţă, nu alegem nimic şi ne mândrim că n-am făcut compromisuri. Ne simţim cool că n-am fost la vot, că nu am ales răul cel mai mic. Aşa e mai bine...
Ce spunem? Ştampila noastră n-are semnificaţie. Votul e inutil. Alegerile sunt fraudate. Nimic nu o să se schimbe... Dar tricoul cu mesaj a schimbat ceva? Nimic. Nada, ca să fiu cool... în schimb, a avut consecinţe.
Dorim o clasă politică responsabilă, dar noi, ca cetăţeni ai acestei ţări, când o să ne asumăm responsabilităţile pentru alegerile noastre? Dacă nu am pus o ştampilă, nu înseamnă că alegerea noastră n-a fost exprimată şi n-a influenţat demersul voturilor. Să zicem că tu n-ai votat, nici eu, nici avocata de la parter, nici inginerul ăla pe care-l ştim noi şi are păreri pertinente în politică, nici studentul cu diploma-n buzunar... În schimb, voturi s-au înregistrat. Nu ştiu de mamaia ta, dar a mea a fost la vot, şi ea nu cunoaşte intrigile astea politice. Mai cunosc şi alte mamaie. Au fost şi ele la vot şi le plac mult pixurile şi brichetele primite...
Nu ne ducem la vot şi lăsăm puterea, aia cât e ea, în mâinile altora. Ori, aşa nici că o să se mai schimbe ceva. Şi atunci, cu ce drept ne mai plângem? Când din start tăiem o şansă?
Eu cred în vot. Sigur, numeşte-mă naivă. Dar eu cred că putem schimba ceva, da. Şi cu cât suntem mai mulţi, mai informaţi, cu cât ne exercităm drepturile, cu atât vom fi mai puternici. Pentru că dacă aşteptăm să votăm când o să avem cu cine, atunci nu o să mai votăm niciodată.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO-TEXT Conferință AUR Constanța în care sunt dezbătute probleme de interes național și local (FOTO)

25 Apr 2024 642

Situația geopolitică crește ratingul alegerilor europarlamentare 60% dintre cetățenii europeni declară că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 !

17 Apr 2024 469

Marţi începe perioada de depunere la birourile electorale a candidaturilor pentru alegerile locale

15 Apr 2024 676

Declarații avere Constanța Averea și interesele judecătorului Traian Iancu, locțiitorul președintelui BEJ Constanța (DOCUMENTE)

15 Apr 2024 391

Expert Forum susţine că BEC ar trebui să publice alături de lista de candidaturi propusă şi numărul de semnături declarat de către partidul politic sau candidatul independent!

15 Apr 2024 459

Otrăvurile din sondaje Cu cine vor vota constănțenii la alegerile locale?

14 Apr 2024 1399

15 partide și 7 candidați independenți au depus candidaturi pentru alegerile europarlamentare

13 Apr 2024 594

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță își depune candidatura independentă pentru alegerile europarlamentare

10 Apr 2024 549

Ce sunt alegerile europene? Câți eurodeputați vor fi aleși? Partide și grupuri politice în Parlamentul european!

09 Apr 2024 656

Unde și cum vom putea vota la alegerile din 2024? Află care este secția ta de votare în municipiul și județul Constanța! (DOCUMENT)

07 Apr 2024 1696

Alegeri România Cinci alianțe electorale participă în alegerile europarlamentare din 9 iunie

04 Apr 2024 698

Inspectorul școlar de la Constanța, Irinela Nicolae pe locul 25 pe lista de europarlamentare a PSD

04 Apr 2024 652

28.000 de oameni au semnat pentru ca Dreapta Unită să poată participa la alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie

27 Mar 2024 557

Liderii coaliţiei au stabilit primul loc pe lista comună de la alegerile europarlamentare și candidaturile comune la Sectoarele 1, 2 şi 5 ale capitalei

25 Mar 2024 666

Președintele PMP Constanța candidează și la alegerile europarlamentare

22 Mar 2024 750