Editorial

Editorial Tragedia unei nopţi de vară în Piaţa Victoriei. Simfonia florilor din stradă, spulberată de gaze lacrimogene

România a fost cu sufletul la gură vineri, 10 august 2018, când un protest ale cărui coordonate iniţiale nu includeau agresivitatea, care a reunit tineri frumoşi ce împărţeau flori jandarmilor, care scandau şi protestau fără violenţă, în timp ce muzica răsuna în Piaţa Victoriei, s-a transformat în măcel. Şi vorbim de victime de ambele părţi ale „baricadei”.
Spun asta pentru că baricada a fost formată dinainte. Imaginea ei a fost consolidată cu o muncă titanică de manipulare ca la carte.
 
Încă din primele declaraţii politice ale liderilor PSD, reamintim de faptul că se accentua dorinţa unei manifestaţii paşnice, fiindu-le teamă ca protestul anunţat să nu degenereze. Dar avem în spate aproape doi ani de proteste fără acte violente. De ce, acum, s-a accentuat această posibilitate? Au mai fost 100.000 în stradă, iar protestul a ajuns în presa internaţională ca un exemplu de activism civic. De ce acum, din 100.000 de oameni, s-au trezit unii să fie instigatori? Pentru că nu le-a venit ideea pe moment. Face parte dintr-un plan bine pus la punct pentru manipularea societăţii. Iar acele acte violente au avut drept consecinţă faptul că sute de persoane au ajuns la spital pentru îngrijiri, unele cu răni superficiale, altele în stare gravă - unii cetăţeni paşnici, alţii, forţe de ordine. Nimeni nu a fost scutit. Şi pentru ce? Pentru că există acel orgoliu românesc de a nu renunţa la funcţii de care te-ai agăţat cu toată fibra corpului atunci când îţi cere poporul să pleci.
 
Ecoul luptelor stradale de vineri a ajuns în marile ziare mondiale. Dacă la noi există scindarea presei în două - cei care susţin protestele şi cei care le consideră o pierdere de timp -, în afară lucrurile s-au văzut altfel. S-au văzut cu lacrimi în ochi. Oare cum se simt mamele plecate la muncă în străinătate când îşi văd copiii bătuţi şi gazaţi cu spray lacrimogen în capitala unei ţări democratice? Cum se simte un tată care munceşte 12 ore pe zi printre străini când vede că fiul său, care apără poporul, fiind jandarm, este bătut cu pumnii şi cu picioarele de instigatori care nu au nicio legătură cu valorile libertăţii şi ale democraţiei?
 
Este trist. Nu a fost revoluţie, nu a fost lovitură de stat, nu a fost protest. A fost o tragedie. Un eveniment care a debusolat populaţia, căci manipularea are efect asupra majorităţii. Ce rămâne de făcut? Să sperăm... să sperăm că, într-o bună zi, mamele şi taţii plecaţi în alte ţări vor citi în presa străină un titlu pozitiv. „Dreptate pentru România. Politicienii fac legi pentru popor, nu din topor“.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Piața Victoriei. Sute de persoane comemorează eroii căzuți la Revoluție, printr-un marș

22 Dec 2018 354

UPDATE Sute de manifestanți protestează în Piața Victoriei împotriva Guvernului

01 Dec 2018 492

A depus denunţ penal. Deputatul USR Stelian Ion, audiat la Parchetul ÎCCJ, în calitate de martor al evenimentelor din 10 august (document)

13 Nov 2018 551

Colegiul Medicilor Veterinari protestează astăzi în Piaţa Victoriei

02 Nov 2018 352

Românii din nou în stradă Protest după revocarea lui Augustin Lazăr

24 Oct 2018 303

Sute de manifestanţi, în Piaţa Victoriei. Oamenii protestează împotriva OUG pe legile Justiţiei

21 Oct 2018 851

Protest în Piața Victoriei din București. Sute de persoane au cerut demisia Guvernului

10 Sep 2018 287

A trecut o lună de la protestul din Piața Victoriei. Manifestanții s-au adunat iar în fața sediului Guvernului

10 Sep 2018 337

Stelian Ion, deputat USR - „Ce ironie! Să fii bătut de un jandarm fără motiv şi să trebuiască să pui bani pentru a-i plăti acestuia un apărător!“ Ce spune Gruparea de Jandarmi Mobilă (document)

07 Sep 2018 1203

Un nou protest va avea loc în week-end în Piața Victoriei din București. Invitat la eveniment, un cunoscut artist

06 Sep 2018 400

Gruparea Mobilă "Tomis" Constanţa, prezentă la protestul de pe 10 august. USR a depus plângeri penale împotriva şefilor Jandarmeriei

27 Aug 2018 3185

Preşedintele Klaus Iohannis susține că nu a fost informat de SRI înainte de mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei despre posibile violenţe

24 Aug 2018 284

Liviu Dragnea, pe litoralul românesc, în timpul protestelor din 10 august. Ce a văzut el la televizor şi ce a constatat

22 Aug 2018 1295

Răniţi în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Un autoturism a intrat în coliziune cu un autobuz

21 Aug 2018 455

Un bărbat care a participat la protestul Diasporei din 10 august a decedat. Ce spun autorităţile

20 Aug 2018 1324