Editorial

Editorial Tragedia unei nopţi de vară în Piaţa Victoriei. Simfonia florilor din stradă, spulberată de gaze lacrimogene

România a fost cu sufletul la gură vineri, 10 august 2018, când un protest ale cărui coordonate iniţiale nu includeau agresivitatea, care a reunit tineri frumoşi ce împărţeau flori jandarmilor, care scandau şi protestau fără violenţă, în timp ce muzica răsuna în Piaţa Victoriei, s-a transformat în măcel. Şi vorbim de victime de ambele părţi ale „baricadei”.
Spun asta pentru că baricada a fost formată dinainte. Imaginea ei a fost consolidată cu o muncă titanică de manipulare ca la carte.
 
Încă din primele declaraţii politice ale liderilor PSD, reamintim de faptul că se accentua dorinţa unei manifestaţii paşnice, fiindu-le teamă ca protestul anunţat să nu degenereze. Dar avem în spate aproape doi ani de proteste fără acte violente. De ce, acum, s-a accentuat această posibilitate? Au mai fost 100.000 în stradă, iar protestul a ajuns în presa internaţională ca un exemplu de activism civic. De ce acum, din 100.000 de oameni, s-au trezit unii să fie instigatori? Pentru că nu le-a venit ideea pe moment. Face parte dintr-un plan bine pus la punct pentru manipularea societăţii. Iar acele acte violente au avut drept consecinţă faptul că sute de persoane au ajuns la spital pentru îngrijiri, unele cu răni superficiale, altele în stare gravă - unii cetăţeni paşnici, alţii, forţe de ordine. Nimeni nu a fost scutit. Şi pentru ce? Pentru că există acel orgoliu românesc de a nu renunţa la funcţii de care te-ai agăţat cu toată fibra corpului atunci când îţi cere poporul să pleci.
 
Ecoul luptelor stradale de vineri a ajuns în marile ziare mondiale. Dacă la noi există scindarea presei în două - cei care susţin protestele şi cei care le consideră o pierdere de timp -, în afară lucrurile s-au văzut altfel. S-au văzut cu lacrimi în ochi. Oare cum se simt mamele plecate la muncă în străinătate când îşi văd copiii bătuţi şi gazaţi cu spray lacrimogen în capitala unei ţări democratice? Cum se simte un tată care munceşte 12 ore pe zi printre străini când vede că fiul său, care apără poporul, fiind jandarm, este bătut cu pumnii şi cu picioarele de instigatori care nu au nicio legătură cu valorile libertăţii şi ale democraţiei?
 
Este trist. Nu a fost revoluţie, nu a fost lovitură de stat, nu a fost protest. A fost o tragedie. Un eveniment care a debusolat populaţia, căci manipularea are efect asupra majorităţii. Ce rămâne de făcut? Să sperăm... să sperăm că, într-o bună zi, mamele şi taţii plecaţi în alte ţări vor citi în presa străină un titlu pozitiv. „Dreptate pentru România. Politicienii fac legi pentru popor, nu din topor“.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Protest al transportatorilor în Piața Victoriei din București. Ce revendicări au manifestanții (galerie foto)

17 Apr 2019 389

„Pericol iminent de OUG coduri penale! Ieșim în stradă!". Protest în Piața Victoriei din București împtriva Guvernului (video)

03 Apr 2019 608

Protest în Piața Victoriei din București față de ordonanța care modifică Legile Justiției

03 Mar 2019 544

Protest de amploare în această seară în Piaţa Victoriei din Bucureşti şi în alte oraşe, printre care şi Constanţa. Ce revendicări au manifestanţii

24 Feb 2019 1662

Manifestație și la ConstanțaProtest în Capitală pentru susținerea Laurei Codruța Kovesi. Sute de persoane, prezente în Piața Victoriei (galerie foto+video)

15 Feb 2019 989

Piața Victoriei. Sute de persoane comemorează eroii căzuți la Revoluție, printr-un marș

22 Dec 2018 413

UPDATE Sute de manifestanți protestează în Piața Victoriei împotriva Guvernului

01 Dec 2018 546

A depus denunţ penal. Deputatul USR Stelian Ion, audiat la Parchetul ÎCCJ, în calitate de martor al evenimentelor din 10 august (document)

13 Nov 2018 685

Colegiul Medicilor Veterinari protestează astăzi în Piaţa Victoriei

02 Nov 2018 448

Românii din nou în stradă Protest după revocarea lui Augustin Lazăr

24 Oct 2018 354

Sute de manifestanţi, în Piaţa Victoriei. Oamenii protestează împotriva OUG pe legile Justiţiei

21 Oct 2018 923

Protest în Piața Victoriei din București. Sute de persoane au cerut demisia Guvernului

10 Sep 2018 339

A trecut o lună de la protestul din Piața Victoriei. Manifestanții s-au adunat iar în fața sediului Guvernului

10 Sep 2018 373

Stelian Ion, deputat USR - „Ce ironie! Să fii bătut de un jandarm fără motiv şi să trebuiască să pui bani pentru a-i plăti acestuia un apărător!“ Ce spune Gruparea de Jandarmi Mobilă (document)

07 Sep 2018 1284

Un nou protest va avea loc în week-end în Piața Victoriei din București. Invitat la eveniment, un cunoscut artist

06 Sep 2018 447