Editorial

Editorial Un nou anotimp, un nou guvern... Cum reacţionăm la schimbare?


Nu de puţine ori ajungem în viaţă la concluzia că trebuie să facem o schimbare şi de multe ori chiar facem: ne schimbăm garderoba, coafura sau culoarea părului, poşeta sau locul pernei în pat. Uneori ne schimbăm locul de muncă, alteori casa sau chiar ţara. Facem toate astea aşteptând ca ceva să se întâmple, să fim mai performanţi, mai fericiţi.


Nu toate schimbările sunt pozitive şi nu toate vin atunci când decidem noi că suntem pregătiţi pentru ele. De cele mai multe ori, schimbările au o natură neprevazută.


Dincolo de atitudinea pozitivă în faţa schimbărilor, putem să fim nevoiţi să ne confruntăm cu ele. Suntem puşi în faţa unor schimbări, fără a avea drept de apel, fără a ne întreba dacă suntem pregătiţi şi fără a putea reveni la confortul sau rutina anterioară. Schimbarea este un proces continuu care, vrei sau nu, se va întâmpla oricum în viaţa ta, însă ar fi bine să o conştientizezi şi să o dirijezi în direcţia cea bună.


Moţiunea de cenzură a picat, în urma anunţului făcut de parlamentari, în mod oficial. Din cei 245 de parlamentari care au votat, 238 au votat pentru, ceea ce înseamnă că guvernul condus de Viorica Dăncilă a picat.


Voila... schimbarea de Guvern. Guvernul Orban a înlocuit Guvernul Dăncilă. Tipul de schimbare necesară, la care nu ne rămâne decât să ne adaptăm. De cele mai multe ori ne dorim o schimbare, pentru că este ceva ce ne deranjează, la fel ca în cazul de schimbare menţionat mai sus. Din moment ce intuitiv îţi dai seama ca ai nevoie de o schimbare, cu adevărat, este momentul pentru schimbare. Acest moment nu mai trebui postpus, amânat. Trebuie să fie primul pe lista - „must do“.


Esenţial în procesul de schimbare, indiferent de natura lui, este să nu ne lăsăm pradă lui „lasă că merge şi aşa”. Niciodată! Acest slogan, dacă îi putem spune aşa, ar trebui înlocuit în viaţa fiecăruia din noi de „Dacă merită să fie făcut, atunci merită să fie făcut bine!”.


În general, reticenţa la schimbare este foarte puternică prin faptul că ajungem să ne simţim OK, şi ajungem să ne simţim că ne e bine aşa. În cazuri extreme, când omul ajunge „sub pod” la figurat sau chiar la propriu, atunci conştientizează că din momentul acela mai jos de atât nu poate ajunge şi trebuie să schimbe ceva pentru a merge mai departe. Acest aspect constituie un real semnal de alarmă.


Orice schimbare presupune să ne deplasăm din zona în care ne-am obişnuit să facem lucrurile într-un anumit fel, am căpătat experienţă şi dexteritate şi avem senzaţia că deţinem controlul, către o zonă în care nu ştim exact ce va fi şi cum va fi, doar presupunem. De aceea se şi spune că orice început e greu. De fapt, într-o oarecare măsură, schimbarea ia forma unui nou început.


Motivele pentru care majoritatea încercărilor de schimbare eşuează ţin tocmai de această perioadă de tranziţie de la „ce avem“ la „ce ne dorim” şi modul în care este gestionată această trecere. Mulţi dintre noi dau înapoi, tocmai din această teamă de necunoscut.


Ai auzit de multe ori zicându-se în jurul tău: „Trebuie să fac ceva... Aşa chiar că nu se mai poate... Neapărat trebuie să fac ceva ca să mă schimb”. Şi, în cele mai multe cazuri, a fost nevoie de o grămadă de timp pentru ca schimbarea chiar să se producă.


Ca schimbarea să se producă repede este important să ai încredere în forţa şi în capacitatea ta de a schimba lucrurile!


Tot ce se întâmplă în jurul tău este în schimbare, de la anotimpurile din timpul anului, până la ultimul update la aplicaţiile telefonului. Nu poţi să stai pe loc! Nu-ţi permiţi asta!


Schimbarea este absolut necesară pentru supravieţuire şi inovaţie.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Incapacitatea temporară de muncă, plătită 100% Boala COVID-19, inclusă în grupa bolilor infectocontagioase din categoria A

05 Jun 2020 746

#ConstanțaEsteBine Cazinoul, încă o încercare (galerie foto)

05 Jun 2020 1384

Proiectul de lege pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, aprobat

04 Jun 2020 535

Marcel Vela anunță un program de achiziții în valoare de peste 3,2 miliarde de lei. Vor fi achiziționate 12 elicoptere

04 Jun 2020 354

Anunț important pentru cei care vor să meargă la plajă. Ce se întâmplă cu persoanele care nu vor șezlong

04 Jun 2020 590

Ședință de Guvern Premierul a cerut ministerelor să definitiveze actele normative privind pachetul de relansare economică

04 Jun 2020 764

Proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței de Guvern de astăzi

04 Jun 2020 422

Ministrul Aurescu şi omologul său israelian, discuție despre o reuniune comună a celor două guverne

02 Jun 2020 361

În sfârșit s-a decis. Elevii vor beneficia de transport gratuit

30 May 2020 2218

LIVE VIDEO-TEXT Guvernul adoptă măsurile de relaxare ce intră în vigoare de la 1 iunie

28 May 2020 741

Proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței de Guvern de astăzi

28 May 2020 568

Prim-ministrul Ludovic Orban, convorbire telefonică cu cancelarul Angela Merkel

27 May 2020 416

Consultare publică privind funcționarea unităților de învățământ preuniversitar cu statut de unități-pilot Vor fi testate noi modele curriculare și de carieră didactică

27 May 2020 1825

Ședință de Guvern, programată miercuri. Un proiect are legătură cu județul Constanța

26 May 2020 604

Proiectele de acte normative, adoptate în cadrul ședinței de Guvern

21 May 2020 451