Gloanțe oarbe. Taxa de parcare prin sms, subiect de campanie electorală!

​       
  • Primăria Constanța a instituit în iunie 2018 un regulament prin care șoferii trebuiau să plătească o taxă prin SMS . În luna martie a.c, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au anulat definitive HCLM nr. 235/28.06.2018

  • Cei ce au primit amenzi de parcare în baza HCL 235/2018 încearcă să-și recupereze banii în urma unor procese împotriva Consiliului Local Municipal

  • OPC a cerut explicații aleșilor locali, care au aruncat întreaga vină pe primar cu toate că nu este pentru prima oară când un HCLM este desființat de o instanță

  • Taxarea se face în continuare în baza HCLM 221/2017 , modificată prin HCLM 51/2019


Primăria Constanța a instituit în iunie 2018 un regulament prin care șoferii trebuiau să plătească o taxă prin SMS ori transfer bancar dacă își lăsau mașina parcată în diferite locuri ale orașului și în stațiunea Mamaia.

Hotărârea privind aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanţa a fost votată în şedinţa din data de 28 iunie 2018, de 15 consilieri locali, şapte consilieri au fost împotriva acestui măsuri, iar alţi trei consilieri s-au abţinut.
În luna martie a.c, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au anulat definitive HCLM nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța.

Cei ce au primit amenzi de parcare în baza HCL 235/2018 încearcă să-și recupereze banii în urma unor procese împotriva Consiliului Local Municipal.
Chiar dacă regulamentul a fost anulat, este bine de știut că doar cei ce le contestă în instanță pot obține anularea lor Contestații pot face și constănțenii sau persoanele aflate în tranzit care au vor să-și recupereze și banii de parcare(1, 2, 5€) nu doar amenzile de(300 sau 600 lei).

Între timp mai mulți conducători auto și ong-urile din spatele unor aspiranți la funcția de primar al municipiului Constanța au sesizat Protecția Consumatorului, după ce au constatat că sunt în continuare taxați la numărul de sms.

Reclamațiile s-au lăsat cu o “descindere” a doi comisari la sediul Primăriei Constanța care au sugerat oprirea cu celeritate a sistemului de taxare prin sms și ridicarea panourilor privind taxarea parcării.

Nu au avut ce să controleze, dar au lăsat o invitație adresată Consiliului Local Constanța, de a se prezenta la sediul Comisariatului cu un punct de vedere formulat în scris referitor la perceperea taxei de parcare. 

Imediat, aleșii locali, toți din opoziție s-au simțit vizați și au reacționat. În mediul online, acolo înțeleg ei să facă politică

Liderul grupului consilierilor locali PNL, Adriana Arghirescu a luat act de notificarea OPC și a aruncat vină direct pe primarul Decebal Făgădău. Am fost de sute de ori în ședințele de CLM, primarul, chiar dacă a avut multe derapaje nu umblă cu pistol la șold. Cu alte cuvinte, aleșii locali au votat de fiecare dată, după cum le-a dictat interesul propriu sau negociat la partid sau în cel mai bun caz, în interesul locuitorilor municipiului Constanța.

De altfel, nu este pentru prima oară când un HCLM este desființat de o instanță, amintesc aici miniaturile din Tăbăcărie, vânzarea terenului de 500 mp din stațiunea Mamaia, unei firme care l-a utilizat fără a avea vreo formă legală, regulamentul de acces în Piața Ovidiu sau mai recent, închirierea prin licitație publică a cuvetei lacului Siutghiol și a luciului de apă aferent pentru desfășurarea de activități de agrement, culturale și sportive.


Așa că să lăsăm lamentările pe Facebook, domnilor consilieri, plângerile legate de legalitatea acestor proiecte sunt de cele mai multe ori justificate. Hotărârile sunt inițiate de primar dar aprobate de Consiliul Local Municipal!

Puțin mai realist pare să fie un alt ales local. Andrei Popescu s-a prezentat la sediul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor pe tema presupusei încasări nelegale a taxei de parcare de către administrația locală.

Acesta apreciază că taxa de parcare este în continuare percepută legal, chiar dacă nu mai există sancțiuni pentru neplata acesteia și că ar trebui diversificată modalitatea de colectare.
Indiferent câte gloanțe oarbe va mai trage opoziția pe tema taxei pentru utilizarea parcărilor publice amenajate pe raza municipiului Constanța și în stațiunea Mamaia, trebuie să reținem că această trebuie achitată în continuare, chiar dacă regulamentul parcărilor a fost anulat în instanță.

Taxarea, la fel ca în toate orașele civilizate unde ne place să călătorim în calitate de turiști, se face în baza dispoziţiilor HCLM 221/2017 privind aprobarea unor tarife pentru plata unor servicii de utilităţi şi conexe acestora, modificată prin HCLM 51/2019, acte administrative în vigoare. Primii care ar fi trebuit să aibă aceste noțiuni de bază sunt chiar consilierii locali care după ce le-au votat , acum au uitat de existența lor.

Drept e, că până la elaborarea unui regulament nou al parcărilor, care va ține cont de observațiile judecătorilor, Poliția Locală nu va aplica amenzi în caz de neplată.
La fel de drept e că nu vom putea avea niciodată un oraș civilizat dacă acceptăm la infinit să fim împărțiti în două categorii: proștii și șmecherii!

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

avocat Sergiu Comanita

15 Jun, 2020 11:07

bun articolul Lavinia ca mai toate ale tale intrucit lamuresti populatia cu privire la aspectele astea legate de parcare ......mai e si decizia CCR.......oricum trebuie sa remarcati cum acesti "conducatori de neam si tara" isi dau cu stingu' in dreptul cum zice romanul si nu de putine ori "ne baga in ceata" si pe noi ca avocati dar si pe judecatori cind noi , ca avocati , invocam tot felul exceptii si judecatorii se uita buimaciti la noi si dau termene pentru tot felul de motive puerile ......motivul adevarat fiind acela de a studia problemele ridicate de avocati in timpul proceselor ....:))))) oricum.......bravo Lavinia !!!!!!!!

Articole asemanatoare

Vergil Chițac „Ce punem pe primul loc, omul sau mașina?”

27 Feb 2021 1971

Constanța Până la ce dată se plătește taxa pentru autorizația de rezervare a locului de parcare

12 Jan 2021 1494

Constanța Până când se poate achita taxa pentru prelungirea autorizației de rezervare a locului de parcare

16 Jan 2020 3198

Atenţie, constănţeni! Cât este taxa pentru locul de parcare şi care este ultima zi de plată

15 Jan 2020 3507

Scandal la sediul parcului auto din Constanța. Un șofer băut a vrut să-și recupereze mașina ridicată fără să achite taxa

05 Dec 2019 1756

Sistemul de taxare din parcarea supraetajată a Spitalului Județean de Urgență Constanța, va fi pus în funcțiune (galerie foto)

11 Nov 2019 1134

Parcarea în stațiunea Mamaia nu se plătește în extrasezon (galerie foto)

06 Nov 2019 2753

Bani frumoşi din ridicarea maşinilor. Cât scot din buzunare şoferii pentru recuperarea maşinilor în cele mai mari oraşe din ţară

15 Oct 2019 2987

Programul de taxare în parcările cu tarif orar din Constanţa, modificat. Care sunt schimbările (galerie foto)

25 Sep 2019 1638

Sondaj de opinie Nouă din zece respondenţi nu cred că vor fi construite mai multe locuri de parcare în Constanţa, odată cu majorarea taxei

06 May 2019 1235

Sondaj de opinie Credeţi că, odată mărite taxele pentru locul de parcare, vor fi construite mai multe parcări în municipiul Constanţa?

27 Apr 2019 2044

Zeci de şoferi care nu au achitat taxa de parcare, sancţionaţi de poliţiştii locali din Constanţa. Ce alte nereguli au constatat agenţii (galerie foto)

29 Dec 2018 2173

Șoferi sancționați la Constanța pentru oprirea în loc nepermis sau nu au achitat taxa de parcare. Ce alte nereguli au taxat polițiștii locali (galerie foto)

08 Nov 2018 2230

Doar jumătate dintre șoferii care folosesc parcările cu plată din Constanța achită taxa de parcare. Polițiștii localii au aplicat zeci de amenzi (galerie foto)

25 Oct 2018 1699

Atenţie! Poliţia Locală verifică dacă aţi plătit taxa de parcare prin SMS în zonele special amenajate

21 Oct 2018 2567