Proces pentru parcarea din Inel II, din Constanța! Tribunalul rejudecă dosarul

Panorama Constanța. Foto cu rol ilustrativ. Sursa foto - Primăria Constanța

Procesul în care un șofer din cartierul Inel II cere obligarea Primăriei Constanța să-i restitui taxa de parcare până când va amenaja locul corespunzător se rejudecă la Tribunalul Constanța.
 
Dosarul a fost reînregistrat pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului și urmează să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată, pentru stabilirea datei primei înfățișări în rejudecare.
 
Rejudecarea vine după ce Curtea de Apel a admis recursul municipalității împotriva hotărârii inițiale a Tribunalului Constanța, care obliga municipalitatea să răspundă sesizărilor transmise de către proprietarul auto.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 6840/118/2022, aflat pe rolul instanțelor din Constanța încă din anul 2022.
 
La Curtea de Apel, dosarul s-a aflat, potrivit datelor noastre, în atenția completului format din magistrații Raluca Elena Lupu, Anca Ramona Pârlețeanu și Marilena Victoria Mircioi, din cadrul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții.
 
Restituirea taxei începând cu anul 2020
 
În proces, reclamantul, care a achitat taxa pentru rezervarea unui loc de parcare în cartierul Inel II, le-a cerut judecătorilor să oblige primăria să-i restituie taxa achitată începând cu anul 2020 și până la momentul la care locul de parcare va fi amenajat și semnalizat corespunzător.
 

În primă instanță, cererea constănțeanului a fost admisă în parte de Tribunalul Constanța, care a obligat primăria să-i răspundă conducătorului auto la cererea transmisă instituției încă din iulie 2022.
 
Mai exact, conform hotărârii judecătorilor de la Tribunal, prin cererea de chemare în judecată, reclamantul a solicitat ca primăria să fie obligată să-i răspundă la sesizările cu privire la starea locului de parcare.

 
Totodată, acesta a solicitat și obligarea primăriei la „restituirea sumelor achitate de reclamant cu titlu de taxă pentru locul de parcare de reşedinţă (200 lei pentru anul 2020, 208 lei pentru anul 2021, 213 lei pentru anul 2022 şi a celorlalte cheltuieli până în momentul hotărârii) şi scutirea de la plata taxei până în momentul aducerii parcării la stadiul de parcare amenajată conform obligaţiilor care îi revin pârâtului“.
 
În primă instanță, Tribunalul a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de constănțean și a obligat Primăria Constanța să-i răspundă omului la solicitările adresate.
 
Loc de parcare, atribuit pe spațiul verde
 
În proces, s-a arătat că reclamantul este beneficiarul unei autorizații loc de parcare obținute tot prin instanță, dar primăria i-a atribuit un loc de parcare „într-o zonă care face parte din domeniul public al municipiului Constanța și reprezintă spațiu verde“.
 
În motivarea Hotărârii 737/2023 a Tribunalului, casată de Curtea de Apel, Tribunalul arătase, printre altele, că „se afirmă că regimul juridic de spaţiu verde nu permite şi celelalte amenajări ce fac obiectul pretențiilor reclamantului, pentru că în mod evident s-ar schimba configurarea locației şi regimul juridic de spaţiu verde, astfel încât nu se poate da curs solicitării reclamantului de amenajare a parcării“.
 
„Instanţa constată că prin aceste precizări pârâții prezintă situaţia de fapt cu privire la locul de parcare atribuit reclamantului şi motivele pentru care nu poate fi integrat în sistemul de amenajare şi sistematizare a parcărilor de reședință“, explicaseră judecătorii de la Tribunalul Constanța.
 
„Cu toate acestea“, a spus instanța, „nu s-a răspuns la cele două cereri ale reclamantului prin care acesta a solicitat restituirea sumelor achitate cu titlu de taxă pentru locul de parcare de reședință din momentul atribuirii acestuia până la momentul remedierii deficiențelor şi aducerea parcării la stadiul de «amenajată, asfaltată şi semnalizată» şi dacă din cauza lipsei semnalizării şi numerotării locurilor de parcare, poliţia locală nu poate interveni în tragerea la răspundere a celor care parchează pe locurile plătite“.
 
„Chiar dacă solicitările persoanei care se adresează autorităţilor publice locale ar avea un vădit caracter neîntemeiat, acestea au totuși obligaţia de a răspunde cetățeanului în termenele şi condiţiile stabilite de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public“, au spus judecătorii.
 
Această hotărâre a Tribunalului a fost însă casată de Curtea de Apel, astfel că, în urma rejudecării, va fi pronunțată o nouă hotărâre.
 
Ulterior, și noua decizie a Tribunalului va putea fi atacată la Curtea de Apel.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Știri Constanța
Vergil Chițac anunță că au fost amenajate 51 de noi locuri de parcare. Iată în ce zonă

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Stelian Ion, candidatul ADU pentru Primăria Constanța, în cartierul Inel II (FOTO)

17 May 2024 695

Decizia asociaților, publicată în Monitorul Oficial Aliment Murfatlar SRL scoate la licitație un teren, situat în zona Inel I din Costanţa

27 Mar 2024 617

Un șofer din Constanța cere înapoi taxa pentru locul de parcare din Inel II, până la amenajarea corespunzătoare a parcării! Decizia Curții de Apel (MINUTA)

25 Mar 2024 858

Știri Constanța Vergil Chițac anunță că au fost amenajate 51 de noi locuri de parcare. Iată în ce zonă

10 Mar 2024 3175

Primăria municipiului Constanța, document de urbanism ce vizează cartierul Inel II

01 Mar 2024 861

Acțiuni ale polițiștilor în județul Constanța. Au fost aplicate amenzi

29 Feb 2024 859

O nouă parcare, în curs de amenajare în cartierul Inel I din municipiul Constanța

28 Feb 2024 1229

S-a deschis un nou magazin Kaufland la Constanța! Inaugurarea s-a lăsat cu aglomerație (FOTO+VIDEO)

22 Feb 2024 10002

Știri Constanța Consumatorii din zona Inel II, fără apă! Anunț de ultim moment de la RAJA Constanța

21 Feb 2024 940

RAJA Constanța Se oprește apa în zona Inel II din Constanța!

20 Feb 2024 1015

Constanța Iată când se va deschide noul magazin Kaufland din Inel II

15 Feb 2024 7143

Constănțeanul supărat Acuzații la adresa Primăriei - „Lucrările din Inel 2 sunt făcute pe trotuar cu tevi deja corodate“

15 Feb 2024 1436

Minifotbal Constanța Campioana CS CFR TTS Arsenal Inel II și-a luat revanșa în fața ACS TMV Ovidiu

05 Feb 2024 970

Taxa pe un loc de parcare din cartierul Inel II Constanța, decisă de Curtea de Apel

28 Jan 2024 2100

Minifotbal Constanța Campionii de la CS CFR TTS Arsenal Inel II, start cu dreptul în 2024

09 Jan 2024 1091