Editorial

Preoţii, cotropitorii secolului XXI

Teodora_DUMI.jpgCei care ar fi trebuit, prin harul lor divin, să stopeze fărădelegile, să aducă oile rătăcite la Domnul, să scoată la lumină binele, au o altă treabă, mai importantă... zămislitul banilor din piatră seacă.

Aşa se face că ferma de viţă-de-vie şi pomi fructiferi de la Nazarcea a încăput pe mâinile nemiloşilor preoţi, cărora nu le-au trebuit decât opt ani să radă tot de pe faţa pământului. 350 de hectare unde creşteau cele mai calitative piersici din Dobrogea, ce asigurau atât consumul intern cât şi exportul, s-au făcut praf şi pulbere, întru slava Arhiepiscopiei Tomisului. Tot în numele Domnului au fost daţi afară 250 de muncitori. Unde pun preoţii mâna, se usucă şi pică. Totuşi, aş fi înţeles motivaţia pecuniară a transferului de la Guvern în patrimoniul Arhiepiscopiei a acestei ferme dacă ar fi vrut biserica să facă afaceri cu fructe, dar pentru ce le-a trebuit atâta teren, ne putem doar imagina. Un posibil scenariu ar fi următorul: în cazul în care nu sunt îngrijiţi, în câţiva ani acei copaci mor şi, pentru că rămân nişte cioturi nefolositoare, atunci se taie, iar cum pământul rămas nu mai poate fi folosit, atunci mai bine construim o biserică, două sau o mănăstire, ceva în slujba Domnului. Cât despre viţa-de-vie, aceea ar fi putut să mai trăiască, pentru a nu mai cheltui bani în plus pe vinul de împărtăşanie în alte locuri. Oricum muncesc şase oameni acolo la negru, pardon, la „negrii" de la Arhiepiscopie şi pot face faţă singuri lucrărilor de peste an. Iar răsplata va veni, evident, în Ceruri. Chiar şi aşa, viţa-de-vie este transformată tot în buruieni. Toate s-au năruit sub ochii locuitorilor de acolo, însă nimeni nu face nimic, pentru că ştiu că preoţii pot să binecuvânteze şi să ierte păcatele în numele Celui de sus, dar tare le mai place să blesteme cât îi ţin puterile. Să nu faci ce face popa, ci să faci ce zice popa... nici asta nu mai este de actualitate, având atâtea exemple de preoţi care dau sfaturi de sorginte sexuală copilelor venite la spovedanie. Preoţia a devenit o meserie bănoasă şi de conjunctură, care nu are de-a face cu chemarea divină sau cu harul binefacerii şi chiar şi cămătarii sau hienele imobiliare prezintă mai multă evlavie şi compasiune, în comparaţie cu „ciuma neagră", în sensul bun, desigur. Evident, mă refer doar la o parte dintre preoţi, majoritatea, existând şi excepţii care însă confirmă regula.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preoţi şi biserici la sat Parohia Tătaru, judeţul Constanţa (galerie foto)

20 Apr 2019 1535

Preoţi şi biserici la sat Parohia Corbu de Jos, judeţul Constanţa (galerie foto)

13 Apr 2019 2710

Preoți și biserici la sat Parohia Credința, județul Constanța (galerie foto)

06 Apr 2019 1999

Concert Prepascal de pricesne, organizat de Arhiepiscopia Tomisului

02 Apr 2019 437

Preoți și biserici la sat Parohia Independența, județul Constanța (galerie foto)

23 Mar 2019 2129

COTAR anunță că nu va anula protestul programat joi

20 Mar 2019 337

Preoţi şi biserici la sat Parohia Moşneni, judeţul Constanţa (galerie foto)

16 Mar 2019 1060

Trei preoți au fost condamnați la închisoare cu executare pentru șantaj. Ce mesaj a transmis Episcopia Hușilor

14 Mar 2019 460

Preoţi şi biserici la sat Parohia Plopeni, judeţul Constanţa (galerie foto)

09 Mar 2019 3464

Zeci de mesaje Doliu în Arhiepiscopia Tomisului. S-a mutat la Domnul unul dintre cei mai cunoscuţi preoţi din Dobrogea

03 Mar 2019 9800

Preoți și biserici la sat Parohia Pietreni, județul Constanța (galerie foto)

02 Mar 2019 1908

Preoţi şi biserici la sat Parohia Răzoarele, judeţul Constanţa (galerie foto)

23 Feb 2019 1684

Doliu în lumea preoţiei. Un preot, din Episcopia Tulcii, şi preoteasa, erau înmormântaţi. Alt preot român a murit în accident

19 Feb 2019 2507

Monument închinat preoților, învățătorilor și gospodarilor. Parohia Sfântul Ierarh Nectarie din Constanţa a fost declarată Biserica Veteranilor Teodor Tiron (galerie foto)

17 Feb 2019 702

Slujbă la Parohia Sfântul Ierarh Nectarie din Constanţa. Va fi dezvelit un monument. Cui va fi închinat şi cu ce prilej

17 Feb 2019 862