Editorial

Preoţii, cotropitorii secolului XXI

Teodora_DUMI.jpgCei care ar fi trebuit, prin harul lor divin, să stopeze fărădelegile, să aducă oile rătăcite la Domnul, să scoată la lumină binele, au o altă treabă, mai importantă... zămislitul banilor din piatră seacă.

Aşa se face că ferma de viţă-de-vie şi pomi fructiferi de la Nazarcea a încăput pe mâinile nemiloşilor preoţi, cărora nu le-au trebuit decât opt ani să radă tot de pe faţa pământului. 350 de hectare unde creşteau cele mai calitative piersici din Dobrogea, ce asigurau atât consumul intern cât şi exportul, s-au făcut praf şi pulbere, întru slava Arhiepiscopiei Tomisului. Tot în numele Domnului au fost daţi afară 250 de muncitori. Unde pun preoţii mâna, se usucă şi pică. Totuşi, aş fi înţeles motivaţia pecuniară a transferului de la Guvern în patrimoniul Arhiepiscopiei a acestei ferme dacă ar fi vrut biserica să facă afaceri cu fructe, dar pentru ce le-a trebuit atâta teren, ne putem doar imagina. Un posibil scenariu ar fi următorul: în cazul în care nu sunt îngrijiţi, în câţiva ani acei copaci mor şi, pentru că rămân nişte cioturi nefolositoare, atunci se taie, iar cum pământul rămas nu mai poate fi folosit, atunci mai bine construim o biserică, două sau o mănăstire, ceva în slujba Domnului. Cât despre viţa-de-vie, aceea ar fi putut să mai trăiască, pentru a nu mai cheltui bani în plus pe vinul de împărtăşanie în alte locuri. Oricum muncesc şase oameni acolo la negru, pardon, la „negrii" de la Arhiepiscopie şi pot face faţă singuri lucrărilor de peste an. Iar răsplata va veni, evident, în Ceruri. Chiar şi aşa, viţa-de-vie este transformată tot în buruieni. Toate s-au năruit sub ochii locuitorilor de acolo, însă nimeni nu face nimic, pentru că ştiu că preoţii pot să binecuvânteze şi să ierte păcatele în numele Celui de sus, dar tare le mai place să blesteme cât îi ţin puterile. Să nu faci ce face popa, ci să faci ce zice popa... nici asta nu mai este de actualitate, având atâtea exemple de preoţi care dau sfaturi de sorginte sexuală copilelor venite la spovedanie. Preoţia a devenit o meserie bănoasă şi de conjunctură, care nu are de-a face cu chemarea divină sau cu harul binefacerii şi chiar şi cămătarii sau hienele imobiliare prezintă mai multă evlavie şi compasiune, în comparaţie cu „ciuma neagră", în sensul bun, desigur. Evident, mă refer doar la o parte dintre preoţi, majoritatea, existând şi excepţii care însă confirmă regula.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preoţi şi biserici la sat Parohia Gălbiori, judeţul Constanţa (galerie foto)

19 Jan 2019 825

Preoţi şi biserici la sat Parohia Mireasa, judeţul Constanţa (galerie foto)

12 Jan 2019 1651

Recepție de Anul Nou la Episcopia Tulcii. Ce mesaj a transmis cu această ocazie președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu (galerie foto)

08 Jan 2019 573

Boboteaza la Tulcea. Cinci tineri s-au aruncat în Dunăre după Sfânta Cruce (galerie foto)

06 Jan 2019 798

Preoți și biserici la sat Istoricul Parohiei Vâlcele din județul Constanța (galerie foto)

05 Jan 2019 1137

A stabilit, ieri, Patriarhul Daniel Actul de proclamare a Anului omagial și comemorativ 2019. Veţi fi surprinşi cui îi este dedicat

02 Jan 2019 879

Programul slujirii ierarhilor din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei în ziua Naşterii Domnului

25 Dec 2018 1144

Valerian Petrescu, cel care a militat pentru ridicarea statuii lui Eminescu la Constanţa (galerie foto)

25 Dec 2018 635

Alexandru P. Arbore, etnograful Dobrogei

24 Dec 2018 444

Slujbe de pomenirea eroilor Revoluţiei şi ceremonii militare, astăzi, la Constanţa

22 Dec 2018 500

Conferință pe tema situației post-referendum, organizată de Arhiepiscopia Tomisului

18 Dec 2018 365

Poveştile pietrelor antice (IV) Vestigiile Dobrogei Romane (Nifon, Niculiţel - Sanctuarul Dianei Regina şi preoţii lui Iupiter Dolichenus)

05 Dec 2018 375

#Dobrogeaetnică. LIVE VIDEO & TEXT ZIUA de Constanța sărbătorește România și Dobrogea. Azi, celebrăm mozaicul etnic, cinstind memoria personalităţilor (galerie foto)

23 Nov 2018 1190

Ceremonii cu ocazia resfințirii bisericii mari "Sfânta Treime", a Mănăstirii Cocoș. Prezent și PS Visarion, Episcopul Tulcii

31 Oct 2018 418

Biserica militară din Buzău, sfinţită de Arhiepiscopul Ciprian

30 Oct 2018 380