Arhiepiscopia Tomisului, reacție oficială în cazul lui ÎPS Teodosie – „Nutrim speranța că legea va fi împlinită în litera și în spiritul său“Procurorii DNA Constanța au anunțat, marți, 5 decembrie 2023, că îl cercetează pe ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență! 
 
Cu privire la acest dosar, Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului a dat publicității un comunicat de presă în care se precizează, printre altele, că „regretă că aceste momente de tensiune (mai mult sau mai puțin artificială) apar în perioadă de post ori în ajunul marilor sărbători, parcă anume pentru a umbri frumusețea rugăciunii și a trăirii creștine“.
 
„Arhiepiscopia Tomisului își va continua nestingherită viața spirituală, Chiriarhul și preoții ei vor intensifica programul de rugăciune iar credincioșii ortodocși din cuprinsul celei mai vechi eparhii a țării vor fi pomeniți în continuare la toate sfintele rânduieli“, se mai arată în comunicatul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului .
 
În continuare, redăm comunicatul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului:
 

Față de apariția în presă a comunicatului redactat și difuzat de către Biroul de informare și relații publice al Direcției Naționale Anticorupție astăzi, 5.12.2023, având numărul 1128/VIII/3,
 
Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:
 
1. Aspectele menționate de către domnii procurori probabil că sunt cele din materialul video apărut în presă. Când avocații celor invitați astăzi la Direcția Națională Anticorupție vor lua contact cu elementele dosarului, vom putea reveni cu informații noi.
 
2. Întrucât Arhiepiscopia Tomisului a solicitat, prin comunicatul său din 21 noiembrie 2023, autorităților publice „să aprecieze dacă fapta pretinsului „intermediar” cade sub incidența prevederilor art. 244, 258, 291, 348 sau a altor prevederi din Codul Penal și să acționeze în consecință” și și-a rezervat dreptul de a se adresa instanțelor competente pentru examinarea și eventuala soluționare a situației, menționăm că ne menținem punctul de vedere privind nevinovăția Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și a Consilierului


eparhial.
 
3. Regretăm că aceste momente de tensiune (mai mult sau mai puțin artificială) apar în perioadă de post ori în ajunul marilor sărbători, parcă anume pentru a umbri frumusețea rugăciunii și a trăirii creștine. Arhiepiscopia Tomisului își va continua nestingherită viața spirituală, Chiriarhul și preoții ei vor intensifica programul de rugăciune iar credincioșii ortodocși din cuprinsul celei mai vechi eparhii a țării vor fi pomeniți în continuare la toate sfintele rânduieli.

 
4. Nutrim speranța că legea va fi împlinită în litera și în spiritul său, credem cu tărie că autoritățile își vor face datoria și că principiile constituționale vor fi respectate. Atât Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului cât și Consilierul eparhial, în calitate de buni cetățeni, se vor conforma întru totul solicitărilor instituțiilor abilitate.
 
5. Întrucât purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române s-a antepronunțat, fără consultarea Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului, într-un caz care privește exclusiv persoana Chiriarhului și cea a unui consilier eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului, îi reamintim acestuia că, încălcând flagrant hotărârea Sfântului Sinod nr. 6106/5 iulie 2023 care, la punctul 1, prevede că, în funcție de competențele proprii în materia punctului de vedere al Bisericii, sunt mai multe paliere de responsabilitate în Biserica Ortodoxă Română (nivelul eparhial, nivelul
mitropolitan, nivelul Patriarhiei Române, Patriarhul României și Sfântul Sinod), creează impresia greșită că încalcă principiile autonomiei eparhiale, ale disciplinei comunicării publice în Biserica Ortodoxă Română și, mai presus de toate, prezumția de nevinovăție de care beneficiază orice om, inclusiv un ierarh al Bisericii.
 
Îi reamintim, totodată, domnului purtător de cuvânt al Patriarhiei Române că autoritatea supremă a Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod, a hotărât că „purtătorii de cuvânt nu pot trimite către presă punctele de vedere personale și nici nu pot exprima public puncte de vedere personale în probleme referitoare la instituția pe care o reprezintă” (H.S.S. 6106/5 iulie 2023, punctul 4). Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului. 


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Oficial!
DNA îl cercetează pe ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență


 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

"IPS Teodosie a greșit" Preotul Petrică Leașcu, personaj cheie în investigația Recorder.ro, „Corupție în numele Domnului“, prezent la DNA Constanța (FOTO+VIDEO)

05 Feb 2024 1421

Surse Preotul Petrică Leașcu, personaj cheie în investigația Recorder.ro, „Corupție în numele Domnului“, așteptat luni la DNA Constanța

04 Feb 2024 1072

Preotul Petrică Leașcu, personaj cheie în investigația Recorder.ro, „Corupție în numele Domnului“, cheamă în instanță Recorder.ro. Cere daune de 1,2 milioane de euro

30 Jan 2024 1855

„Această nouă calitate, de inculpat, este exagerată“ LIVE. UPDATE. ÎPS Teodosie, prezent la DNA Constanța! (FOTO+VIDEO)

18 Jan 2024 1502

Surse ÎPS Teodosie, așteptat joi la DNA Constanța! Întâlnirea de azi, amânată

16 Jan 2024 612

Surse! ÎPS Teodosie, așteptat la DNA Constanța, marți, 16 ianuarie 2024 (VIDEO)

15 Jan 2024 981

IPS Teodosie despre dosarul de la DNA - "Nu este absolut nimic real! Avocații nu au găsit nimic în dosar" (VIDEO)

21 Dec 2023 1064

Cine este procurorul de la DNA care îl cercetează pe arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență

06 Dec 2023 9909

ÎPS Teodosie, prezent la aprinderea luminițelor de Crăciun la Ovidiu! Cum a reacționat când a fost întrebat despre dosarul DNA (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 Dec 2023 1777

ÎPS Teodosie, cercetat de DNA. Reacția Patriarhiei Române

05 Dec 2023 1331

UPDATE. Ce spune Teodosie despre dosarul de la DNA Oficial! DNA îl cercetează pe arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență

05 Dec 2023 1694

Doi magistrați de la Curtea Supremă, la pensie! Ce dosare au judecat de la Constanța (GALERIE FOTO)

07 May 2022 2293

Patru judecători au decis achitarea lui Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului

15 Feb 2020 4900

UPDATE IPS Teodosie a fost achitat definitiv (minută)

14 Feb 2020 5511

Înalta Curte se pronunţă azi în dosarul lui Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului

14 Feb 2020 2195