Cine este procurorul de la DNA care îl cercetează pe arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență

 
 
  • Avocatul Adrian Cuculis - „Cazul mediatizat în ceea ce-l privește pe ÎPS Teodosie, din punct de vedere al apărării, mai exact al avocatului care îl apără nu are cum să ajungă în instanță niciodată“.
  • Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
Procurorii DNA au anunțat, marți, 5 decembrie 2023, pe site-ul oficial al instituției, că îl cercetează pe ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență! Potrivit datelor noastre, în dosar este vizat și Ilie Petre, consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la cumpărare de influență, cauza fiind instrumentată de magistratul Andrei Bodean, procurorul șef Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța.
 
În luna iulie a acestui an, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât prelungirea delegării în funcția de procuror șef al Serviciului teritorial Constanța din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a procurorului Andrei Bodean.
 
Delegarea este valabilă începând cu data de 22.08.2023, până la ocuparea funcției prin numire, în condițiile legii, dar nu mai mult de 6 luni.

Averea şi interesele lui Andrei Bodean, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție Constanța! (DOCUMENTE)
 
Printre dosarele instrumentate de procurorul Andrei Bodean se află cele vizându-i pe foștii conducători ai Constanței, respectiv Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, și Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului județean Constanța, dar și altele mediatizate în ultima perioadă. Dintre acestea amintim cazul lui Meran Dorin, fostul șef al Comisariatului județean Tulcea din cadrul Gărzii Naționale de Mediu (procesul urmează să înceapă la Tulcea), cel al lui Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași (soluționat în primă instanță), dosarul lui Neacșa Petre, fost director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (aflat pe rolul Tribunalului București), dar și dosarul terenurilor din Portul Tomis, din municipiul Constanța, cauză în care au fost deferiți justiției Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, și Marcela Enache, fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa.  
 
Prezenta cauză a fost soluționată, în primă instanță, în iulie 2023, de judecătorul Gabriel Mustaţă, fost magistrat al Tribunalului Constanța, în prezent la Curtea de Apel Constanța, care a decis achitarea atât a lui Decebal Făgădău cât și a Marcelei Enache,pe motiv că faptele imputate de procurori nu sunt prevăzute de legea penală.
 
Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.

 
Revenind la dosarului lui ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, redăm comunicatul DNA, din data de 5 decembrie 2023, așa cum este el postat pe site-ul oficial al instituției:
   

5 decembrie 2023


Nr. 1128/VIII/3
COMUNICAT
 
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:
 
PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,
 
P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.
Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
 
Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

    
Cu privire la dosar,  ÎPS Teodosie a declarat, la Antena 3 CNN:
 
„Nu e nicio urmărire. Se fac niște verificări. Nu există probe, nu e nicio urmărire. Eu nu știu de așa ceva. Nu umblu cu supoziții, nu mă interesează ce este. Eu știu că nu este nicio problemă“.
 
Amintim că luna trecută Recorder.ro a publicat recent o investigație în care preotul Petrică Leașcu s-ar fi prezentat liderilor religioși din Dobrogea, din postura unui om de afaceri conectat politic și care ar fi putut să obțină diverse finanțări de la Secretariatul de Stat pentru Culte în schimbul unui procent de 20 %.
 
Conform Recorder.ro, Petrică Leașcu s-a întâlnit și cu IPS Teodosie, primul prezentându-se, conform Recorder, drept un om cu putere politică.
 
UPDATE. Investigație Recorder.ro
IPS Teodosie, la masa discuțiilor cu un „afacerist“! Transcript (VIDEO)


 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Acuzat de cercetare abuzivă şi represiune nedreaptă!
Curtea Supremă a închis definitiv dosarul care-l viza pe șeful DNA Constanța! (MINUTA)


Meran Dorin, fostul șef al Comisariatului județean Tulcea din cadrul Gărzii Naționale de Mediu
 
UPDATE. Știri justiție Constanța
Primul termen în apelul dosarului terenurilor din Portul Tomis

 
Decizie „bombă“ la București!
DNA Constanța a întors în instanță dosarul unui important director din Ministerul Transporturilor! Începe procesul

 
Procurorii DNA Constanța, nemulțumiți de achitarea lui Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași! (DOCUMENT)
 
Avocatul Adrian Cuculis
„Cazul mediatizat în ceea ce-l privește pe ÎPS Teodosie nu are cum să ajungă în instanță niciodată“ (VIDEO)


 
Arhiepiscopia Tomisului, reacție oficială în cazul lui ÎPS Teodosie – „Nutrim speranța că legea va fi împlinită în litera și în spiritul său“
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curtea de Apel Constanța respinge acțiunea preotului Petrică Leașcu! (MINUTĂ)

20 Apr 2024 751

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1517

"IPS Teodosie a greșit" Preotul Petrică Leașcu, personaj cheie în investigația Recorder.ro, „Corupție în numele Domnului“, prezent la DNA Constanța (FOTO+VIDEO)

05 Feb 2024 1697

Surse Preotul Petrică Leașcu, personaj cheie în investigația Recorder.ro, „Corupție în numele Domnului“, așteptat luni la DNA Constanța

04 Feb 2024 1249

Preotul Petrică Leașcu, personaj cheie în investigația Recorder.ro, „Corupție în numele Domnului“, cheamă în instanță Recorder.ro. Cere daune de 1,2 milioane de euro

30 Jan 2024 2205

„Această nouă calitate, de inculpat, este exagerată“ LIVE. UPDATE. ÎPS Teodosie, prezent la DNA Constanța! (FOTO+VIDEO)

18 Jan 2024 1788

Surse ÎPS Teodosie, așteptat joi la DNA Constanța! Întâlnirea de azi, amânată

16 Jan 2024 748

Surse! ÎPS Teodosie, așteptat la DNA Constanța, marți, 16 ianuarie 2024 (VIDEO)

15 Jan 2024 1122

ÎPS Teodosie, prezent la aprinderea luminițelor de Crăciun la Ovidiu! Cum a reacționat când a fost întrebat despre dosarul DNA (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 Dec 2023 1897

UPDATE IPS Teodosie a fost achitat definitiv (minută)

14 Feb 2020 5624

Înalta Curte se pronunţă azi în dosarul lui Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului

14 Feb 2020 2256

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, achitat. Primul termen în apel, 18 octombrie

31 Jul 2019 2254

Dosarul „Nazarcea“, în care este implicat ÎPS Teodosie, pe masa judecătorilor de la ÎCCJ

08 Jul 2019 3062

Ce au decis magistraţii Curţii de Apel Constanţa cu privire la procesul lui ÎPS Teodosie

30 May 2019 2597

ÎPS Teodosie, în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel. Procurorii au cerut pedeapsa maximă. Ce s-a decis

23 May 2019 2523