Justitie

Dosarul „Nazarcea“, în care este implicat ÎPS Teodosie, pe masa judecătorilor de la ÎCCJ

Dosarul lui ÎPS Teodosie, achitat în primă instanţă de Curtea de Apel Constanţa în cauza care vizează obţinerea ilegală de fonduri europene, a ajuns la ÎCCJ. Urmează să se stabilească primul termen de judecată. Părţile din dosar care au făcut apel sunt DNA Constanţa, Aurelian Ştefan şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Decizia magistraţilor va fi definitivă.
 
ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost achitat pe 6 iunie 2019 de judecătorii de la Curtea de Apel Constanţa, în dosarul în care era acuzat că ar fi obţinut ilegal fonduri europene. Curtea rămăsese în pronunţare pentru data de 5 iunie. Instanţa a decis amânarea pronunţării pentru 6 iunie 2019, iar magistraţii au anunţat decizia. De menţionat că soluţia nu este definitivă, ea putând fi contestată la ÎCCJ. Cristian Deliorga este judecătorul care s-a pronunţat în speţa menţionată.
 

Soluţia pe scurt

 
„În temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedură penală, dispune achitarea inculpatului Petrescu Teodosie, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prev. de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (acte materiale din perioada 2010-2016).
 
În temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedură penală, dispune achitarea inculpatului Beca Stere, pentru săvârşirea infracţiunii de: folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prev. de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu aplic. art. 5 Cod penal (fapta din anul 2010).
 
În temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedură penală, dispune achitarea inculpatului Malaxa Bogdan-Petrişor, pentru săvârşirea infracţiunii de: folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prev. de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu aplic. art. 5 Cod penal (fapta din anul 2011).
 
În temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedură penală, dispune achitarea inculpatului Nadoleanu Gheorghe, pentru săvârşirea infracţiunii de: folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prev. de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu aplic. art. 5 Cod .penal (fapta din anul 2012).
 
În temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedură penală, dispune achitarea inculpatului Cojocaru Ciprian-Ioan, pentru săvârşirea infracţiunii de: folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prev. de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, (fapta din anul 2015).
 
În temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedură penală, dispune achitarea inculpatului Ştefan Aurelian, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prev. de art. 184 - art.181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu aplic. art. 32 alin. 1 C.pen. (fapta din anul 2016).
 
În temeiul art. 397 alin. 1 Cod procedură penală raportat la art. 20, art.21, art.23 şi art.43 lit. a din OUG nr. 66/2011, lasă nesoluţionată acţiunea civila formulată de partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu sediul din bd. Carol nr. 17, sector 2, mun. Bucureşti. În baza art. 397 alin. 3 Cod procedură penală rap. la art. 255 Cod procedură penală, dispune ridicarea măsurii asigurătoare a sechestrului instituit prin ordonanţa procurorului din 12 octombrie 2016 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, în dosarul nr. 230/P/2016, constând în poprirea conturilor deţinute de inculpatul Petrescu Teodosie, persoana responsabilă civilmente Arhiepiscopia Tomisului şi persoana responsabilă civilmente Aşezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.
 
În baza art. 272 C.p.p., onorariul cuvenit avocat din oficiu, în sumă de 1.120 lei, se avansează din fondurile M.J. către avocat Roşu Elena Iuliana, din cadrul Baroului de avocaţi Constanţa. În baza art. 275 al. 3 C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea minutei. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 06.06.2019".
 

Reacţia Arhiepiscopiei Tomisului

 
„Sărbătoarea Înălţării Domnului aduce tuturor bucuria înălţării unei justiţii drepte. Pe fond, s-a demonstrat că toţi slujitorii Domnului şi ceilalţi inculpaţi au fost târâţi pe nedrept într-un proces.
Pentru aceasta, nu condamnăm pe nimeni, ci ne rugăm în continuare lui Dumnezeu, iertând pe cei ce au văzut infracţiuni acolo unde nu e cazul. Arhiepiscopia Tomisului mulţumeşte Curţii de Apel pentru că a săvârşit o judecată dreaptă şi nu s-a lăsat influenţată de presiunile exterioare actului de justiţie. Avem încredere că Înalta Curte va păstra această sentinţă de achitare a tuturor celor din dosar“, a transmis Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.
 

Cum a pornit totul

 
Conform anchetatorilor, în perioada 2010 - 2016, Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, ar fi folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), în scopul de a primi fonduri europene.
 
Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis un comunicat de presă referitor la trimiterea în judecată a arhiepiscopului Tomisului. ​
„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1278/VIII/3 din 17 octombrie 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Petrescu Teodosie, arhiepiscop al Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi în stare de libertate a inculpaţilor: Cojocaru Ciprian-Ioan, Malaxa Bogdan-Petrişor, Nadoleanu Gheorghe şi Beca Stere, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, Ştefan Aurelian, la data faptei mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene“.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada 2010 - 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene. În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită Ferma 3 - Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanţa), având categoriile de folosinţă «vii pe rod cu struguri pentru vin»/«vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.
 
De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor.
 
Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei, după cum urmează: în anul 2010 - 142.988,37 lei, în 2011 - 184.610,27 lei, în 2012 - 239.732,26 lei, în 2013 - 262.267,07 lei, în 2014 - 281.733,52 lei, în 2015 - 281.633,28 lei. În anul 2016 plăţile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei. Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.
 
În cauză s-a dispus instituirea unor măsuri asigurătoare constând în poprirea conturilor deţinute de inculpatul Petrescu Teodosie şi de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului şi Aşezământul Monahal «Sf. Apostol Andrei»“.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pandemie de coronavirus. IPS Teodosie „Să nu ne izolăm sufletește! Respectăm regulile, iubind pe semenii noștri”

19 Mar 2020 426

Conferinţă naţională şi lansare de carte, în aula Universității „Ovidius”

11 Mar 2020 1961

Arhiepiscopia Tomisului Maslu pentru copii și batrâni. Conferință și lansare de carte

10 Mar 2020 818

Semfora Gafton, stareța Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol, condusă, azi, pe ultimul drum (galerie foto + video)

04 Mar 2020 2621

Slujba Vecerniei pentru începutul Postului Mare, oficiată de IPS Teodosie, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța

28 Feb 2020 870

IPS Teodosie l-a recompensat pe Sercin Ristea, eroul care a scos doi oameni din apa lacului Tăbăcărie

28 Feb 2020 2131

Constanța Mai mulți preoți și credincioși au donat astăzi sânge

20 Feb 2020 2195

Gheorghe Martin, fostul prefect al judeţului Constanţa, condus mâine pe ultimul drum

17 Feb 2020 1440

Patru judecători au decis achitarea lui Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului

15 Feb 2020 3353

UPDATE IPS Teodosie a fost achitat definitiv (minută)

14 Feb 2020 3562

Arhiepiscopia Tomisului Hram la biserica „Sf. Nectarie și Sf. Teodor Tiron” din Constanța

14 Feb 2020 885

Arhiepiscopia Tomisului Hram cu patru ierarhi la biserica „Sfântul Haralambie” din Constanța

06 Feb 2020 624

ÎPS Teodosie i-a oferit campioanei Antoanela Manac crucea ce i-a fost furată de Bobotează

30 Jan 2020 1232

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte, astăzi, pe Sfântul Ierarh Bretanion, episcop al Tomisului

25 Jan 2020 1278

Programul slujirii ierarhilor din sud-estul Românei în Duminica a 29-a după Rusalii

19 Jan 2020 738