UPDATE. Ce spune Teodosie despre dosarul de la DNA Oficial! DNA îl cercetează pe arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență

  • Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
  • Până în prezent, Arhiepiscopia Tomisului nu a transmis un punct de vedere cu privire la comunicatul DNA. 
     
UPDATE - 18.15. 

Cu privire la dosarul de la DNA,  ÎPS Teodosie a declarat, la Antena 3 CNN: „Nu e nicio urmărire. Se fac niște verificări. Nu există probe, nu e nicio urmărire. Eu nu știu de așa ceva. Nu umblu cu supoziții, nu mă interesează ce este. Eu știu că nu este nicio problemă”, a mai spus ÎPS Teodosie, la Antena 3 CNN.

Știrea inițială 

Oficial! Procurorii DNA Constanța au anunțat, în urmă cu scurt timp, că îl cercetează pe ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență! 

Amintim că luna trecută Recorder.ro a publicat recent o investigație în care preotul Petrică Leașcu s-ar fi prezentat liderilor religioși din Dobrogea, din postura unui om de afaceri conectat politic și care ar fi putut să obțină diverse finanțări de la Secretariatul de Stat pentru Culte în schimbul unui procent de 20 %.
 
Conform Recorder.ro, Petrică Leașcu s-a întâlnit și cu IPS Teodosie, primul prezentându-se, conform Recorder, drept un om cu putere politică.

UPDATE. Investigație Recorder.ro
IPS Teodosie, la masa discuțiilor cu un „afacerist“! Transcript (VIDEO)


Ulterior, Alex Nedea, jurnalist de investigații la Recorder, a anunțat, pe contul său de Facebook, că „procurorii de la Direcția Națională Anticorupție - biroul teritorial Constanța s-au autosesizat săptămâna trecută, imediat după publicarea investigației Recorder «Corupție în numele Domnului»“ și că „sunt cercetate infracțiunile de «cumpărare de influență» și «complicitate la cumpărare de influenț㻓.

Potrivit datelor noastre, în dosar este cercetat și Ilie Petre, consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului.  


Până în prezent, Arhiepiscopia Tomisului nu a transmis un punct de vedere cu privire la comunicatul DNA


Iată comunicatul oficial! 

5 decembrie 2023
Nr. 1128/VIII/3
COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:

PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,

P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.Foto cu rol ilustrativ. 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Alex Nedea – Recorder.ro
DNA Constanța s-a „autosesizat după publicarea investigației Recorder „Corupție în numele Domnului“. Ce spun reprezentanții Arhiepiscopiei (VIDEO)

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA Constanța

08 May 2024 2096

Curtea de Apel Constanța respinge acțiunea preotului Petrică Leașcu! (MINUTĂ)

20 Apr 2024 1026

"IPS Teodosie a greșit" Preotul Petrică Leașcu, personaj cheie în investigația Recorder.ro, „Corupție în numele Domnului“, prezent la DNA Constanța (FOTO+VIDEO)

05 Feb 2024 1910

Surse Preotul Petrică Leașcu, personaj cheie în investigația Recorder.ro, „Corupție în numele Domnului“, așteptat luni la DNA Constanța

04 Feb 2024 1350

Preotul Petrică Leașcu, personaj cheie în investigația Recorder.ro, „Corupție în numele Domnului“, cheamă în instanță Recorder.ro. Cere daune de 1,2 milioane de euro

30 Jan 2024 2374

„Această nouă calitate, de inculpat, este exagerată“ LIVE. UPDATE. ÎPS Teodosie, prezent la DNA Constanța! (FOTO+VIDEO)

18 Jan 2024 1998

Surse ÎPS Teodosie, așteptat joi la DNA Constanța! Întâlnirea de azi, amânată

16 Jan 2024 813

IPS Teodosie despre dosarul de la DNA - "Nu este absolut nimic real! Avocații nu au găsit nimic în dosar" (VIDEO)

21 Dec 2023 1295

Cine este procurorul de la DNA care îl cercetează pe arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență

06 Dec 2023 10248