"Efsane" pleaca la Silistra

Un nou turneu

Pe scena din piata centrala a orasului vor evolua ansambluri artistice, ai caror componenti nu depasesc varsta de 18 ani * Silistra inseamna pentru "Efsane" a unsprezecea evolutie in afara granitelor tarii

In perioada 1-4 iulie 2002, va avea loc in orasul Silistra din Bulgaria un festival folcloric international, organizat de primaria locala, in colaborare cu Academia Balcanica de Folclor, cu sediul central in fosta capitala a Bulgariei, orasul Veliko Tarnovo. Pe scena din piata centrala a orasului vor evolua ansambluri artistice, ai caror componenti nu depasesc varsta de 18 ani si care provin din mai multe tari ale Europei, precum Turcia, Grecia, Republica Moldova, Italia, Polonia, Ungaria, Macedonia Franta, Bulgaria. In afisul festivalului numele Romaniei lipseste, din motive necunoscute, dar un ansamblu de folclor tataresc din Constanta, "Efsane", va evolua pe scena festivalului international de la Silistra, raspunzand afirmativ invitatiei facute de organizatori catre Asociatia "Asabay" a tatarilor din Bulgaria. Aceasta asociatie este reprezentata, din mai 1999, la festivaluri nationale si internationale de mare anvergura ce au loc atat in Bulgaria, cat si in afara ei, de ansamblul tataresc "Efsane", apartinand Fundatiei Culturale Esfane. Prezenta celor mai autentici si mai cunoscuti mesageri ai folclorului tataresc crimeean din diaspora tatara anihileaza lipsa artistilor din tara vecina, Romania, deoarece "Efsane", pe orice scena din lume ar evolua, ea mai intai reprezinta Romania, reprezinta Constanta si mai apoi reprezinta comunitatea etnica din care provin micutii artisti, al caror program de inalta tinuta artistica se datoreaza coregrafei Elena Vasile si orchestratiei lui Constantin Nicu. La cele de mai sus mai putem adauga si faptul de insemnatate capitala pentru existenta ansamblului "Efsane", sprijinul moral si financiar fiind asigurat in majoritate de persoane fizice si patroni de nationalitate romana. Pentru ansamblul "Efsane", evolutia de la Silistra este a patra prezenta pe scenele bulgaresti in mai putin de 50 de zile, dupa "Balkan Fest 2002" de la Veliko Tarnovo din 10-11 mai, "Festivalul Primaverii 2002" din 25-26 mai ce s-a desfasurat in orasul Vetovo - raionul Ruse, si "Albena, o perla a Marii Negre" ce a avut loc in perioada 19-26 iunie a.c., la Albena. Programul "Efsane" din cadrul acestui festival va fi de 20 de minute si va cuprinde poezii din lirica poetilor nationali tatari, recitate de Deniz Abil, dansuri interpretate de Firdes Seit-Veli si Tungeai Abil, iar cantecele crimeene originale vor fi interpretate de Firdes Seit-Veli. Silistra inseamna pentru "Efsane" a unsprezecea evolutie in afara granitelor tarii, fiind o trupa independenta, a carei existenta reprezinta un simbol al excelentei convietuiri interetnice de pe taramul romanesc al Marii Negre.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Black Coffee, DJ-ul desemnat Man of The Year în 2023, completează lineup-ul ediției 2024 a festivalului Untold

16 Apr 2024 452

Artist Talk cu Lia Perjovschi și Dan Perjovschi la Muzeul de Artă Brașov

10 Apr 2024 263

Lenny Kravitz, singurul artist cu 4 premii Grammy consecutive, urcă pe scena principală de la UNTOLD

04 Apr 2024 450

Interviu online Pictorul și graficianul profesionist Bianca Paraschiv - Sunt sinceră cu mine, creez ceea ce mă reprezintă și mă împlinește spiritual și artistic!

03 Apr 2024 2072

LIVE TEXT Expoziția „Praguri”, la Muzeul „Ion Jalea”. Constănțenii, invitați să admire fotografii ce explorează ideea de amintiri și locuri ale copilăriei din satele Dobrogei (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 974

Expoziție de fotografie „Praguri”, a artistei Iris Maria Tușa, la Muzeul „Ion Jalea” Constanța

26 Mar 2024 583

Vernisajul expoziției „Praguri” al artistei Iris Maria Tușa este găzduit de Muzeul „Ion Jalea” Constanța

25 Mar 2024 524

„Elixirul dragostei”, eveniment la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța

12 Mar 2024 634

În județul Constanța Aviatorul Rață Vasile a decedat. Mesajul transmis de familia sa

08 Mar 2024 959

Artist Talk susținut de Alexandru Rădvan la Muzeul de Artă Constanța

23 Feb 2024 580

Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 Feb 2024 563

INNA va urca pe scena principală a festivalului UNTOLD Dubai

07 Feb 2024 595

Expoziție de artă la Muzeul Marinei Române din Constanța

01 Feb 2024 897

Cunoscută artistă din România a murit chiar de ziua de naștere. Avea doar 38 de ani

22 Jan 2024 2433

Bianca Boeroiu a câștigat premiul Emmy la categoria „Machiaj contemporan remarcabil”

11 Jan 2024 921