Actiunile membrilor organizatiilor teroriste se afla sub controlul serviciilor secrete

Americanii - pe pozitie

Misiunea KFOR din Portul Constanta Sud-Agigea s-a desfasurat in deplina siguranta

Conform unei analize date publicitatii de SRI, patru organizatii teroriste au adepti in Romania * Serviciile secrete americane conlucreaza cu cele romanesti pentru anihilarea terorismului international care are verigi in tara noastra * Efectivele MApN au asigurat un dispozitiv de siguranta cu eficienta maxima, apreciat de militarii americani * Operatiunile americane de la Agigea au fost strict secrete.

Misiunea de rotatie a trupelor KFOR din Portul Constanta Sud-Agigea ce tocmai s-a incheiat a fost un succes. Acesta a fost numitorul comun al ambasadorului SUA in Romania, Michael Guest, si al ministrului Apararii, Ioan Mircea Pascu. Militarii americani, prezenti timp de mai bine de doua luni in baza improvizata in zona terminalului ferry-boat din Portul Constanta Sud-Agigea, s-au declarat incantati de conlucrarea cu omologii lor romani si au catalogat operatiunea, de asemenea, ca un succes. Duminica, 2 iunie, a avut loc intalnirea de final a celor doua parti implicate in aceasta prima operatiune comuna. A fost invitata si presa. Ce a surprins la aceasta intalnire, care a avut loc la baza amenajata de americani, au fost masurile de securitate organizate de Politia Militara si trupele speciale de protectia demnitarilor din cadrul MApN. Majoritatea ziaristilor prezenti au mai participat la aplicatii militare organizate la Constanta de US Navy, dar nu au mai intalnit un asemenea dispozitiv de protectie. In continuare vom incerca sa aratam care sunt motivele pentru care militarii americani au cerut un astfel de dispozitiv de securitate, compus din patru baraje.

In ultimii ani s-a facut simtita prezenta si in Romania a unor persoane suspectate de apartenenta la organizatii catalogate ca teroriste. Evenimentele din 11 septembrie au schimbat mult situatia geo-strategica a bazinului Marii Negre. Institutiile cu atributiuni pe linia sigurantei nationale efectueaza un continuu schimb de informatii privind activitatile grupurilor teroriste care actioneaza in Romania. Agentiile occidentale, in special Biroul Federal de Investigatii din SUA (FBI) si Agentia Centrala de Informatii, au furnizat importante informatii despre organizatiile teroriste internationale. Sursele occidentale au transmis stiri referitoare la reteaua Al-Qaeda din Balcani si s-au luat masuri de anihilare a actiunilor organizatiei. Din schimbul de informatii nu a reiesit ca pe teritoriul Romaniei ar exista membri ai organizatiei Al-Qaeda sau Jihadului Islamic. Au fost transmise insa o multime de informatii cu privire la cetatenii arabi din Romania, s-au facut investigatii cu privire la activitatile desfasurate de acestia si legaturile, in special cele de ordin financiar, cu organizatia Al-Qaeda si Jihadului Islamic. Fenomenul imigrationist din Asia si fosta Uniune Sovietica a generat crearea unor retele ale unor organizatii teroriste, cum ar fi Partidul Muncitorilor din Pakistan (PKK) si Lupii Cenusii (o grupare turca de extrema-dreapta). Aceste retele, strans legate cu crima organizata din tara noastra, folosesc rute care trec prin Romania cu destinatia Germania si Olanda. Romania s-a dovedit a fi o baza de tranzitare convenabila pentru imigrantii ilegali implicati in activitati extremiste si teroriste, care sunt dati in urmarire generala de catre servicii de informatii din mai multe tari. Dintre organizatiile teroriste care au adepti in Romania vom trece cateva in revista: Fratii Musulmani, Organizatia Abu Nidal (OAN), Hamas si Hezbollah. Aceste organizatii au avut nuclee active in Romania chiar si in timpul regimului strict al lui Nicolae Ceausescu. Din istoria recenta vom enumera cateva din actiunile care au avut ca scop anihilarea unor persoane implicate in retele teroriste: la sfarsitul anului 1996, ofiterii Brigazii Antiteroriste a SRI au depistat in Romania pe Ali Safwan Mohsen, membru Hezbollah, care a facut parte din grupul de comando implicat in deturnarea, in 1995, a cursei companiei TWA, care lega Atena de Roma. La 30 octombrie 2001, Mahmoud Hamoud, un cetatean libanez stabilit in Republica Moldova, a fost expulzat in Liban fiind suspect de apartenenta la Hezbollah. Masura deportarii a fost luata in urma cooperarii dintre SRI si omologul sau din Republica Moldova - Serviciul de Securitate si Informatii.

Organizatii teroriste prezente in Romania

Conform unor statistici avansate de SRI, in Romania traiesc peste 200 de membri si simpatizanti care lucreaza sub acoperirea ligilor islamice si a fundatiilor umanitare. Aceste persoane au adesea legaturi in mediile academice din Romania. Adeptii fundamentalismului islamic cauta noi aderenti pentru propaganda si pentru executarea de operatiuni de sprijin financiar. Fratii Musulmani din Romania lucreaza in stransa colaborare cu membrii Hamas. Potrivit informatiilor detinute, Liga Islamica Culturala din Bucuresti coordoneaza activitatea tuturor membrilor organizatiilor Fratii Musulmani si Hamas din Europa Centrala si de Est. Sprijinul financiar provine de la Asociatia Mondiala a Tineretului Musulman, cu sediul in Riad - Arabia Saudita, si de la Fundatia Umanitara Al-Taiba, cu sediul in SUA. Membrii organizatiei Fratii Musulmani din Romania au fost, in trecut, implicati in acte teroriste, dar nu exista dovezi clare ca ar intentiona sa comita astfel de acte in viitorul apropiat. Organizatia Hamas face eforturi sustinute pentru a influenta comunitatea palestiniana din Romania. Peste 70 de membri ai acestei organizatii traiesc in Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi. Adeptii Hamas din Romania sprijina financiar structura centrala a acestei organizatii. Circa 100 de adepti ai organizatiei sunt activi in Romania. Partidul Libertatii Islamice este o organizatie fundamentalist-radicala care are in Romania peste 30 de membri. Ea respinge actualele guverne seculare din tarile musulmane, dorind sa instaureze Marele Califat Islamic pe toate teritoriile locuite de musulmani. Frontul pentru Eliberarea Palestinei are peste 20 de membri in Romania. Acestia deruleaza afaceri in tara noastra, in sprijinul comandamentului central, cu sediul la Bagdad. Principalul lor obiectiv este culegerea de informatii despre potentiale tinte evreiesti sau americane.

PKK - organizatia cu cei mai multi membri in Romania

Partidul Muncitorilor din Kurdistan - PKK are o numeroasa comunitate kurda in Romania, care este constituita din: 20 de membri importanti si peste 1.500 membri de rand. Dupa arestarea liderului PKK, Abdullah Ocalan, in 1999, membrii PKK din Romania au desfasurat actiuni de mentinere a controlului asupra comunitatii kurde. Activitatile organizatiei prin care sunt asigurate fonduri sunt traficul de droguri si armament, rapirile de persoane si extorcarile de fonduri. Tintele preponderente ale organizatiei sunt ofiterii si agentii Organizatiei Nationale de Informatii din Turcia (MIT), defectorii PKK si obiectivele turcesti din tara. Organizatia PKK din Romania are trei departamente distincte: politic, financiar si de informatii. PKK-ul a avut propria publicatie care s-a editat in Romania care s-a numit, "Vocea Mesopotamiei", de fapt un organ de propaganda. Locul acestei publicatii a fost luat de o alta, care insa nu a devenit la fel de populara. Organizatia este, de asemenea, activa in cadrul unor ligi si asociatii culturale. Serviciile secrete romanesti mentin supravegherea asupra comunitatii kurde din Romania. La Constanta nu au fost depistate actiuni sau intentii ale cetatenilor de origine araba care sa vizeze baza americana de la Agigea. Cu toate acestea, in ultimii opt ani, multe asasinate suspecte in randul comunitatii turce rezidente in Romania au demonstrat ca exista acute tensiuni intre membrii PKK si cetatenii turci care reprezinta un risc pentru siguranta nationala. Pe aceste considerente, un numar mare de membri ai PKK au fost expulzati. Lupii Cenusii este o miscare ultranationalista de extrema-dreapta din Turcia. Adeptii ei lupta pentru o "Turcie mai mare" care sa se intinda de la "Marele Zid pana in Balcani". Ei se opun cu fermitate PKK-ului si Hezbollah-ului turcesc. Peste 300 de membri ai organizatiei se afla in Romania. Ei sunt grupati pe doua structuri distincte: cel al elitei si cel de executie. Frontul Revolutionar al Eliberarii Poporului (DHKP-C) este o organizatie terorista turca de sorginte marxist-leninista. Telul suprem al adeptilor acestei organizatii este sa realizeze o revolutie totala, rapida si violenta impotriva autoritatilor de la Ankara - Turcia. Membrii DHKP-C din Romania sunt implicati in culegerea de informatii despre tinte turcesti si americane, precum si in activitati logistice, in vederea sprijinirii comandamentului central cu sediul in Germania. Iata cateva din motivele pentru care a fost organizat un dispozitiv de siguranta care sa nu permita infiltrarea unor suspecti in apropierea bazei de tranzit din Portul Constanta Sud-Agigea.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Acționarii companiei Șantierul Naval 2 Mai SA, convocați la AGA! Se discută acordul-cadru pentru serviciile juridice

08 May 2024 1453

Firme Constanța AGA la Alliance Qwest Company SA, fondată de Mirea, Mazăre, Constantinescu, Secărea. Se repartizează profitul

06 May 2024 1002

Firme din Constanța Adunarea Generală a Acționarilor Salport SA, convocată pentru decizii importante!

02 May 2024 496

Afaceri Constanța Punct de lucru al SC Vivinco Winery SRL deschis la Murfatlar

01 May 2024 592

Firme Constanța Sterk Plast SRL nu mai este administrată de Erkan Genc

01 May 2024 470

Firme Constanța Acționarii Granat SA, convocați la AGA! Se decide repartizarea profitului companiei

28 Apr 2024 451

Decizii AGA Asociatul minoritar, municipiul Constanța a încasat în ultimii ani dividende de aproape 2 milioane de lei de la Telegondola-Mamaia SRL

22 Apr 2024 466

Firme Constanța AGA Vinvico SA! Se stabilește bugetul pe 2024

21 Apr 2024 536

Firme Constanța AGA la Șantierul Naval 2 Mai SA! Acționarii, chemați să stabilească repartizarea profitului din 2023 și fixarea dividendului

19 Apr 2024 606

Transilvania Investments Alliance SA contestă convocatorul AGA a Neptun Olimp SA. Dosarul, pe masa Tribunalului Constanța

19 Apr 2024 623

Ce au decis magistrații în cauza Matichescu &Micu vs. AGA Airtours SRL

12 Apr 2024 629

Firme Constanța Acționarii Neptun-Olimp, convocați în AGA. Vor supune la vot închirierea terenului Complexului Maramureș din Olimp

05 Apr 2024 485

Convocator privind Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor SC CAMPIO ICM SA

03 Apr 2024 418

Firme Constanța Decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor Mamaia SA!

28 Mar 2024 609

Știri Portul Constanța Verdict amânat pentru profitul din port! Fondul Proprietatea SA, în așteptare

28 Mar 2024 772